könyvhét;koronavírus;

2020-08-24 12:20:26

Szeptemberben is elmarad az Ünnepi Könyvhét

Nem tartják meg a júniusról szeptember közepére halasztott 91. Ünnepi Könyvhetet a Vörösmarty téren, jelentette be hétfőn a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése.

„Az elmúlt napokban, mivel újra úgy tűnt, hogy romlik a járványügyi helyzet, ezért állásfoglalást kértünk Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvostól, aki válaszlevelében egyértelműen úgy fogalmazott, hogy a rendezvényt járványügyi szempontból nem támogatja” – áll a közleményben.

Mint írják, nagy várakozás és készülődés előzte meg a hagyományos eseményt, annál is inkább mert a pandémia miatt itthon és külföldön is elmaradtak a szokásos könyves rendezvények. Ezúttal rekordszámú, 176 kiadó, szervezet jelentkezett a Könyvhétre, ami az egyesülés szerint azt jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak. „Nem kerülheti el ugyanakkor a figyelmünket az a szomorú tény, hogy a kisebb, különösen az igényes rétegkönyveket akár több évtizede is megjelentető kiadói műhelyek termékei eltűnőben vannak vagy erősen megcsappant a mennyiségük. Hiányzik az a védőháló, ami segítségével szerte a világon kis és nagyobb nemzetek óvják ezt a fajta kincsüket” – hívják fel a figyelmet a könyvszakmát érintő támogatás hiányára.

A következő napokban elérhetővé teszik a kiadók által leadott Könyvheti címlistát, valamint a Szép Magyar Könyv 2019 díjazottait a www.unnepikonyvhet.hu oldalon és az „Ünnepi Könyvhét” Facebook-oldalon is. A kiadók tervezett könyvbemutatói és programjai közül néhánnyal szeptember 17-20. között szintén a világhálón találkozhat majd a közönség.