Előfizetés

Válaszd a hazait, posztolta Orbán, és a horvátot választotta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 16:20

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Nem, a cím nem azt sugallja, hogy a magyar miniszterelnök a délszláv államot érezné a hazájának.
Magyar tej a poharakban, magyar marha az istállókban, magyar cserép a tetőkön - lendületes imázsfilmet posztolt Orbán Viktor. A pár perces etűd amellett kampányol - teljes joggal -, hogy aki teheti itthon megtermelt/gyártott portékát vásároljon. A mondandó szépen simul bele a kormányzati kommunikációba, melynek remek rezüméje az a miniszterelnöki jelszó, hogy több Balaton, kevesebb Adria. Csakhogy miközben a kormányfő megosztotta a hazai-párti videót, egy horvát lap szerint nem a hazait választotta, és magának is ellentmondva az Adrián pihengett. A jelek szerint komolyan veendő az az orbáni önvallomás, miszerint nem az számít, hogy mit mond, hanem az, mit csinál. (Az egyetlen probléma, hogy ezt a tézist is mondta, azaz...) 

Saját járványügyi protokollt kell kidolgozniuk az iskoláknak, hiába van központi eligazítás

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.08.24. 14:48

Fotó: INA FASSBENDER / AFP
A minisztérium által kiadott intézkedési terv nem kötelező jellegű, csak ajánlásokat tartalmaz – hangzott el a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal hétfői ülésén.
Minden köznevelési intézménynek magának, a helyi sajátosságok figyelembevételével kell kidolgoznia az őszi iskolakezdéssel kapcsolatos járványügyi protokollt – egyebek mellett erről is szó volt a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal hétfői ülésén. Az elhangzottakról Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke számolt be lapunknak. A kerekasztalon – amelyen Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is részt vett – az oktatásirányítás képviselői kijelentették, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által múlt héten kiadott, 70 pontos intézkedési terv nem kötelező jellegű, 
abban csak ajánlásokat fogalmaztak meg az óvodáknak, iskoláknak.

Újból leszögezték, a kormány továbbra is hagyományos tanévkezdést tervez. Arra az esetre, ha egy iskolában megemelkedik a koronavírus fertőzöttek száma és gócpont alakul ki, központilag külön protokollt fognak kidolgozni. Totyik Tamás szerint az nem derült ki, mi lesz a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett csoportba tartozó pedagógusokkal, de a diákok orvosi igazolással otthon maradhatnak. Számukra az intézményeknek kell megszervezniük az iskolai jelenlétet nem igénylő oktatást. A szaktárca azt is megígérte, fenntartótól függetlenül minden intézmény kap fertőtlenítőszereket. A PSZ alelnöke úgy véli, ez „több a semminél”, de a megelőzés érdekében ennél több intézkedést nem tervez a minisztérium. Az oktatásirányítás képviselői nem támogatták a pedagógusok előzetes szűrésére, illetve érintésmentes hőmérők beszerzésére vonatkozó javaslatokat sem. A szakszervezet azt is javasolta, hogy a pedagógusok kapjanak 100 ezer forint kompenzációt, mert a tavaszi digitális oktatáshoz saját pénzükből vásároltak eszközöket. Szeretnék elérni azt is, ha egy iskolai dolgozó bizonyítottan a munkahelyén kapja el a koronavírust, akkor ezt a munkahelyi balesetek körébe sorolják, a betegség idejére pedig kapja meg a teljes fizetését. A pedagógusminősítésekkel kapcsolatban azt javasolták, maradjanak el az óralátogatások. Az Emmi képviselői azt ígérték, utóbbiról egyeztetnek az Oktatási Hivatallal, a többi javaslatra nem reagáltak.

Netes csalókra figyelmeztet a Magyar Posta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.24. 14:00

Fotó: Népszava
Hamis e-mailekkel próbálkoznak az adathalászok.
Új típusú adathalász-kísérlet jelent meg a Magyar Posta nevében az online térben – figyelmeztet a társaság a Facebook-oldalán. Mint írják, az e-mailben érkezett csalási kísérleteket könnyebb lehet ezek alapján felismerni:
  • egy közismert szervezet vagy szolgáltató által kiküldött valódi és hiteles értesítés mindig egységes szövegezésű, azaz nem keveredik benne a tegező és a magázó stílus.
  • a feladó e-mail címe kattintás nélkül is olvasható, így rögtön gyanakodjunk, ha nem a szervezet vagy szolgáltató hivatalos levelezőrendszeréből, e-mail címéről érkezik az üzenet, vagy a megadott link nem az adott cég vagy szervezet hivatalos honlapjára visz.
  • a szolgáltató vagy szervezet hiteles levelének vagy értesítésének a megjelenése egységesen felépített, és a szervezet hivatalos arculati elemei láthatók benne.
A bejegyzésben hozzáteszik: örömmel tapasztalják, hogy az emberek egyre tudatosabbak, felismerik a gyanúra okot adó jellemzőket, az adathalászatot vagy egyéb csalási kísérletet.