Előfizetés

Gyors és átlátható orosz vizsgálatot sürgetnek a franciák Navalnij ügyében

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.25. 20:11
A Navalnij-ügyben a világ nagyhatalmai elvárják az átfogó vizsgálatot
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az európai nagyhatalom „támogatásáról biztosította” az ellenzéki politikust és családját.
Franciaország elítélte kedden a német orvosok álláspontja szerint feltételezhetően megmérgezett Alekszej Navalnij sérelmére elkövetett bűncselekményt, valamint gyors és átlátható vizsgálatot sürgetett az illetékes orosz hatóságoktól – tudatta a francia külügyminisztérium. 
„Franciaország mély aggodalmát fejezi ki az orosz politikai élet egyik jelentős szereplője sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt (...) Párizs szerint ennek a tettnek a felelőseit azonosítani kell, és bíróság elé kell kerülniük”

– egyértelműsítették álláspontjukat.

Megerősítették, hogy a francia diplomácia támogatásáról biztosítja Navalnijt és hozzátartozóit. Nem sokkal álláspontjuk közzététele előtt a Kreml jelezte, hogy egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén. Moszkva szerint nyomozásra akkor lesz indok, ha beazonosítják a Navalnij szervezetébe került anyagot, és ha megerősítést nyer, hogy a politikust megmérgezték. Mindaddig viszont elhamarkodott dolognak tartja Oroszország mérgezésről beszélni. 

Washington is határozott

Washington támogatja az Európai Unió által javasolt átfogó vizsgálatot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében, amennyiben a megmérgezéséről szóló jelentések megalapozottak –jelentette ki Washingtonban kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden. Az amerikai diplomácia Izraelben tárgyaló vezetője hangsúlyozta: az amerikai kormányzatot mélyen aggasztja a német orvosok előzetes megállapítása, miszerint Navalnijt megmérgezték.  – Amennyiben e jelentések igazaknak bizonyulnak, az Egyesült Államok támogatja az Európai Unió felhívását az átfogó vizsgálatra és készen áll ezt az erőfeszítést segíteni – szögezte le Pompeo.  A miniszter hozzáfűzte: Navalnij családja és az orosz emberek megérdemlik a teljes körű és átlátható vizsgálatot és azt, hogy az ügybe keveredetteket felelősségre vonják. Pompeo együttérzését fejezte ki Navalnij családjának és gyors felépülést kívánt az ellenzéki politikusnak. 

Julija Navalnij kedden a berlini kórházban kómában fekvő férjéhez érkezett
Fotó: Christoph Soeder / dpa Picture-Alliance via AFP
Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Múlt csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították, ahol orvosai hétfőn azt közölték, hogy az első klinikai eredmények arra utalnak, Alekszej Navalnijt megmérgezték olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik. Az ellenzéki politikust jelenleg mesterséges kómában tartják, de az élete nincs veszélyben.

A járvány miatt ismét bezárnak az iskolák és az óvodák Szöulban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.25. 18:45

Fotó: ED JONES / AFP
A vizsgákra készülő diákok kivételt képeznek a tiltás alól.
Három hónappal az újranyitásuk után Dél-Korea fővárosában ismét bezárnak az iskolák a koronavírus-fertőzöttek megugró száma miatt – jelentette be kedden az oktatásügyi minisztérium. Bezárják az óvodákat is Szöulban. A főváros környékén a keddi jelentés szerint 193 új fertőzöttet azonosítottak a diákok és a tanárok között. A vizsgákra készülő diákok kivételt képeznek a tiltás alól. A fertőzések hirtelen és nagyon gyorsan terjednek – közölte az illetékes kormányzati felelős. Az új betegek száma a 12. hete nő, és hétfőn elérte a 280-as számot Dél-Koreában. Az ázsiai ország fővárosában három hónapja nyitottak ki újra az iskolák a járvány első hullámának enyhülése után.

Több ezer ember koronavírus-tesztje tévesen lett pozitív Svédországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.25. 18:41

Fotó: Mauro Ujetto / AFP / NurPhoto
A gyorstesztek elsősorban azoknál mutattak pozitív eredményt, akik enyhe, a koronavírusra is jellemző tüneteket produkáltak.
Svédországban 3700 ember koronavírusteszt-eredménye lett tévesen pozitív, a hiba kis mértékben megjelent az ország járványügyi statisztikájában is – jelentette be kedden a skandináv ország egészségügyi hatósága. A tájékoztatás szerint a kínai BGI Csoport gyártotta
kereskedelmi gyorstesztek elsősorban azoknál mutattak pozitív eredményt, akik enyhe, a koronavírusra is jellemző tüneteket produkáltak.

Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a tesztek nem tudnak különbséget tenni alacsony víruskoncentrációjú minták és vírust nem tartalmazó minták között. Az országban a keddi adatok szerint mintegy 86 900 igazolt fertőzöttről tudnak, a vírus okozta Covid-19 betegségbe 5814-en haltak bele. Karin Tegmark Wisell, a svéd közegészségügyi hatóság mikrobiológiai csoportjának vezetője hozzátette, hogy
a kínai vállalat több más országba is szállított a tesztekből.

A cég egyike azon kínai vállalatoknak, amelyet Washington korábban feketelistára tett, mert azzal gyanúsítja, hogy részt vesz Pekingnek az ujgur kisebbségekkel szembeni jogsértő bánásmódjában. A járvány kitörése után az Egyesült Államok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mindazonáltal jóváhagyta az általuk gyártott tesztek engedélyezését vészhelyzet esetén.