Előfizetés

A szlovák államfő elítélte Navalnij megmérgezését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.25. 22:00
Zuzana Caputova
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency
„Az ilyen cselekedeteknek teljesen elfogadhatatlannak kell lenniük minden olyan társadalomban, ami tiszteletben tartja az alapvető emberi méltóságot” – hangsúlyozta Zuzana Čaputová.
Twitteren ítélte el Alekszej Navalnij megmérgezését Zuzana Čaputová szlovák államfő – vette észre a 444.hu. Čaputová a bejegyzésben úgy fogalmazott: „Erősen elítélem Navalnij megmérgezését. Az ilyen cselekedeteknek teljesen elfogadhatatlannak kell lenniük minden olyan társadalomban, ami tiszteletben tartja az alapvető emberi méltóságot. Kívánok Alekszejnek erőt, hogy hamarosan jobban érezze magát.”
Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Múlt csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították, ahol orvosai hétfőn azt közölték, hogy az első klinikai eredmények arra utalnak, Alekszej Navalnijt megmérgezték olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik. Az ellenzéki politikust jelenleg mesterséges kómában tartják, az élete nincs veszélyben.

Gyors és átlátható orosz vizsgálatot sürgetnek a franciák Navalnij ügyében

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.25. 20:11
A Navalnij-ügyben a világ nagyhatalmai elvárják az átfogó vizsgálatot
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Az európai nagyhatalom „támogatásáról biztosította” az ellenzéki politikust és családját.
Franciaország elítélte kedden a német orvosok álláspontja szerint feltételezhetően megmérgezett Alekszej Navalnij sérelmére elkövetett bűncselekményt, valamint gyors és átlátható vizsgálatot sürgetett az illetékes orosz hatóságoktól – tudatta a francia külügyminisztérium. 
„Franciaország mély aggodalmát fejezi ki az orosz politikai élet egyik jelentős szereplője sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt (...) Párizs szerint ennek a tettnek a felelőseit azonosítani kell, és bíróság elé kell kerülniük”

– egyértelműsítették álláspontjukat.

Megerősítették, hogy a francia diplomácia támogatásáról biztosítja Navalnijt és hozzátartozóit. Nem sokkal álláspontjuk közzététele előtt a Kreml jelezte, hogy egyelőre nem látja indokát annak, hogy bűnügyi nyomozás induljon Alekszej Navalnij ellenzéki politikus megmérgezése címén. Moszkva szerint nyomozásra akkor lesz indok, ha beazonosítják a Navalnij szervezetébe került anyagot, és ha megerősítést nyer, hogy a politikust megmérgezték. Mindaddig viszont elhamarkodott dolognak tartja Oroszország mérgezésről beszélni. 

Washington is határozott

Washington támogatja az Európai Unió által javasolt átfogó vizsgálatot Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében, amennyiben a megmérgezéséről szóló jelentések megalapozottak –jelentette ki Washingtonban kiadott közleményében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden. Az amerikai diplomácia Izraelben tárgyaló vezetője hangsúlyozta: az amerikai kormányzatot mélyen aggasztja a német orvosok előzetes megállapítása, miszerint Navalnijt megmérgezték.  – Amennyiben e jelentések igazaknak bizonyulnak, az Egyesült Államok támogatja az Európai Unió felhívását az átfogó vizsgálatra és készen áll ezt az erőfeszítést segíteni – szögezte le Pompeo.  A miniszter hozzáfűzte: Navalnij családja és az orosz emberek megérdemlik a teljes körű és átlátható vizsgálatot és azt, hogy az ügybe keveredetteket felelősségre vonják. Pompeo együttérzését fejezte ki Navalnij családjának és gyors felépülést kívánt az ellenzéki politikusnak. 

Julija Navalnij kedden a berlini kórházban kómában fekvő férjéhez érkezett
Fotó: Christoph Soeder / dpa Picture-Alliance via AFP
Alekszej Navalnij az orosz államfő, Vlagyimir Putyin egyik legismertebb bírálója. Múlt csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. A kómában lévő politikust szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű magánalapítvány szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították, ahol orvosai hétfőn azt közölték, hogy az első klinikai eredmények arra utalnak, Alekszej Navalnijt megmérgezték olyan anyaggal, amely a kolinészteráz-gátlók csoportjába tartozik. Az ellenzéki politikust jelenleg mesterséges kómában tartják, de az élete nincs veszélyben.

A járvány miatt ismét bezárnak az iskolák és az óvodák Szöulban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.25. 18:45

Fotó: ED JONES / AFP
A vizsgákra készülő diákok kivételt képeznek a tiltás alól.
Három hónappal az újranyitásuk után Dél-Korea fővárosában ismét bezárnak az iskolák a koronavírus-fertőzöttek megugró száma miatt – jelentette be kedden az oktatásügyi minisztérium. Bezárják az óvodákat is Szöulban. A főváros környékén a keddi jelentés szerint 193 új fertőzöttet azonosítottak a diákok és a tanárok között. A vizsgákra készülő diákok kivételt képeznek a tiltás alól. A fertőzések hirtelen és nagyon gyorsan terjednek – közölte az illetékes kormányzati felelős. Az új betegek száma a 12. hete nő, és hétfőn elérte a 280-as számot Dél-Koreában. Az ázsiai ország fővárosában három hónapja nyitottak ki újra az iskolák a járvány első hullámának enyhülése után.