Előfizetés

Árverések a digitális térben: váratlan sikereket is arattak az aukciósházak

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.08.27. 09:30

Fotó: CHRISTIE’S
Ugyan jelentős veszteségeket könyvelhetett el a francia műtárgypiac, a visszaesés mégsem volt annyira drámai.
A koronavírus-járvány miatti leállás egyik legnagyobb veszteseinek sokáig az aukciósházak számítottak, hiszen az első korlátozások bevezetésekor, március közepén még el sem kezdődtek az árverések. Át kellett szervezni a teljes naptárat, így a szezon nem a megszokott időpontban, június végével zárult, hanem július második felében. A jelentősebb aukciókat, amelyeken impresszionista, modern festményeket és egyéb kortárs művészeti tárgyakat kínáltak eladásra, az év későbbi hónapjaira sorolták. A munka azonban nem állt le. Az árveréseket az internetes térbe helyezték át, de a szokásosnál kisebb volt az érdeklődés a műtárgyak iránt. Igaz, nem minden esetben.
A járvány azért is érintette érzékenyen az ágazatot, mert tavaly jó évet könyvelhettek el az aukciósházak, akkor az 2018-hoz képest 12 százalékkal több bevételt könyvelhettek el. Az idei pontos adatok csak az év vége felé válnak ismertté. Szakértők azt remélik, hogy a bevételkiesést 2020 második felében sikerül majd csökkenteni.
A digitális térbe való átállás nem idén kezdődött, a Sotheby’s már 2019 első felében rendezett több napon át tartó online aukciókat. Mindenesetre az idei átállásban vezető szerepet játszott a Drouot, amely több aukciósház számára nyújtott segítséget internetes platformján. A legjelentősebb francia aukciósház az Artcurial, amely a Sotheby’s-hez és a Christie’s-hez mérhető. Az 1974-ben alapított intézmény 2018-ban például összesen 200 millió euró értékben értékesített különféle művészeti tárgyakat. Akkor ez a cég árverezte el egyebek mellett a párizsi Ritz szálloda kincseit, köztük kristálypoharakat, ágyneműket. A 2018-as, illetve a tavalyi bevételt azonban idén egyelőre meg sem közelítik, az Artcurial becslései szerint 2020 első félévében a forgalom 25-30 százalékkal lesz alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Kedvező jel azonban, hogy a gyűjtők érdeklődése nem lankadt. Meglepetésre ugyanis nem egy olyan árverésre akadt példa, amikor minden árverésre bocsátott műtárgy elkelt.
Szintén a pozitívumok közé tartozik, hogy jó vásárt csináltak az aukciósházak a magáneladásokkal. Ez értékesítésnek ez a formája egyre gyümölcsözőbbnek tűnik. Már az utóbbi években is egyre nagyobb bevételre tettek szert az árverőházak az általuk közvetített magáneladásokból. Idén azonban trendforduló kezd kibontakozni, hiszen a Christie’s francia ága az eladási formából 74, a Sotheby’s pedig 50 százalékkal emelte bevételét.
Akadtak egészen váratlan sikerek is. Egy július eleji árverésen nevetségesen alacsony, néhány ezer eurós kikiáltási árról indult az úgynevezett Yongle dadian, egy XV. századból származó kínai gyűjtemény, amely a világ egyik legnagyobb enciklopédiája volt. A két kötetért végül a kikiáltási ár ezerszeresét, 8,1 millió eurót fizetett egy tehetős kínai gyűjtő, aki már évek óta horribilis összegekért vásárolja fel országa régi kincseit. A gyűjtemény valóban páratlan ritkaság. Az eredeti enciklopédia, amely 22 877 kéziratos tekercsből állt, s több mint kétezer tudós dolgozott rajta, eltűnt, de készült róla másolat. Váratlanul magas összegért, 4,1 millió euróért kelt el Bourges városában egy másik kínai régiség, egy a Csien-lung kínai császár uralkodása idejéből, a XVIII. századból származó porcelánváza.
A kisebb meglepetések közé tartozik az is, hogy a Christie’s France 9,6 millió euró bevételre tett szert összesen idei internetes árveréseiből, ami a tavalyi online-aukciók bevételének a háromszorosa. A kortárs művek a járvány miatti nehézségek ellenére idén is jó áron keltek el. A cég a legjobb vásárt az 1985-ben elhunyt francia festő, Jean Dubuffet képével, a Pourleche Fistonnal csinálta, amit 5,6 millió euróért vittek el. 3,4 millióért kelt el Nicolas de Stael orosz származású francia festő 1953-as mesterműve, a Plage a Agrigente – emlékeztetett a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Sotheby’s-nél a csúcsot az 1919-ben született francia művész, Pierre Soulages fesrménye, a Peinture 130x62 cm 14 avril 1957 jelentette, amit 3,7 millióért vihetett el a licitáló. Az Artcurial számára a legnagyobb bevételt Alexander Calder amerikai szobrász, képzőművész 3,5 méteres, névtelen szobra jelentette, amelyből 4,15 millió euró folyt be.

Szemétből designcucc

M. I.
Publikálás dátuma
2020.08.26. 20:44

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A hulladékból készülő formatervezett, magyar termékekre helyezi a hangsúlyt az idén az online térbe költöző Budapest Design Week.
A hulladékhasznosítást helyezi előtérbe az idén 17. alkalommal, ezúttal „Tartsd körforgásban” címmel meghirdetett Budapest Design Week – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Osvárt Judit, a programsorozat szakmai vezetője, a Magyar Formatervezési Tanács tagja és Pomázi Gyula, a pénzügyi hátteret is biztosító fesztiválvédnök, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke. Hangsúlyozták: a vírushelyzet miatt a rendezvény jó része idén a világhálóra költözik, bár néhány eseményt változatlanul élőben terveznek megrendezni.

Második éve csatlakozik a rendezvényhez az állami Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) is – jelentette be Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője. Míg a kidobott termékek újrahasznosítási aránya EU-ban átlag 11-12, Hollandiában pedig körülbelül 30 százalék, addig Magyarországon csupán 7 százalék – közölte a rendezvényhez szóló videóüzenetében Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, aki üdvözölte a körforgásos gazdaság központi témaként kezelt témakörét. Videón egy olcsó és egyszerűen felvehető koronavírus-fertőzés elleni, hazai formatervezésű műanyag arcpajzsot, valamint egy újrahasznosítható műanyagból készülő utcai burkolóelemet mutattak be.
A koronavírus-járvány kétségkívül visszavetette a formatervezett termékek iránti keresletet – közölte lapunkkal Bata-Jakab Zsófia. Az MDDÜ körkérdésben igyekezett felmérni az iparág helyzetét, elképzeléseit, illetve százas nagyságrendű szereplővel tartanak kapcsolatot – tette hozzá. Szerinte a válság okozta piaci átrendeződést a magyar tervezők akár hasznukra is fordíthatják. Arra a kérdésünkre, mire költik a tavalyi egymilliárd után idei tevékenységükre kapott 2,3 milliárd közpénzt, mint a témához szorosan nem kapcsolódó kérdésre, a kormányfő lánya, Orbán Ráhel barátnőjeként is ismert MDDÜ-vezető későbbi, írásos választ ígért.

Férfiak árnyékkal – Sokan tiltakoznak Plácido Domingo hétvégi fellépései ellen

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2020.08.26. 10:20
Plácido Domingo egy évvel ezelőtt Szegeden lépett fel
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Plácido Domingo pénteken és szombaton a Veronai Arénában koncertezik. A zaklatással vádolt operaénekes fellépése ellen olasz nőjogi egyesület tiltakozik.
Sokan aláírták az olasz Non una di meno (Egy sem kevesebb) nőjogi egyesület nyílt levelét, amelyben a Veronai Aréna igazgatójánál, Cecilia Gasdiánál tiltakoztak amiatt, hogy az osztrák karmester, Gustav Kuhn és a spanyol operacsillag, Plácido Domingo néhány nap múlva két koncertet is adhat az arénában. Mindkettejüket szexuális zaklatással, hatalmi visszaéléssel vádolták meg korábban. Gustav Kuhn 2018 őszén mondott le a tiroli Erl fesztivál vezetéséről, mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, a vizsgálat lezárult ellene. Domingo ellen mintegy fél évig folytatott vizsgálatot a Los Angeles-i Operaház, végül hitelesnek találta annak a tíz művésznek a panaszát, akik állították: Domingo több évtizeden keresztül zaklatta őket. A spanyol operaénekes múlt év októberében távozott a Los Angeles-i Operaház éléről, februárban pedig közleményt adott ki: „Az elmúlt hosszú hónapok alatt töprengtem a vádakon, melyeket több kolléganőm felhozott ellenem. Tiszteletben tartom, hogy ezek a nők végül elég biztonságban érezték magukat ahhoz, hogy megszólaljanak. Szeretném, ha tudnák, valóban sajnálom, hogy fájdalmat okoztam, és teljes felelősséget vállalok cselekedeteimért.” Domingo azóta az amerikai és a spanyol operaszínpadokon nem léphet fel, utóbb pedig úgy nyilatkozott: a bocsánatkérését félreértelmezték. Domingo múlt hét végén a Nápoly melletti Casertában tért vissza a színpadra a Simon Boccanegra címszerepében. Az El Mundo spanyol lapnak ennek apropóján már azt állította: ő soha senkit nem zaklatott. Elmondása szerint márciusban – mikor koronavírus-fertőzéssel ápolták a kórházban – határozta el, hogy küzdeni fog a neve tisztázásáért. A Veronai Opera igazgatója, Cecilia Gasdia az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint Domingo védelmére kelt: „Negyven éve ismerem Domingót, és gyakran együtt énekeltem vele szopránként. Vele szemben nincs büntetőeljárás, nem ítélték el. Nagyon sajnálom, hogy ezek a vádak érték. Nem értem, miért ne léphetne fel Veronában” – mondta. Domingo szeptemberben a Bécsi Állami Operaházban lép fel, a Magyar Állami Operaház zenekarával pedig közös lemezt rögzítenek. 

Vizsgálat a karantén idején

A Magyar Narancs először augusztus elején írt arról, hogy a Magyar Állami Operaház egy vezető beosztású férfi tagjáról két női énekkari tag azt állította, emberi és női méltóságukban megalázó szexuális ajánlatokat tett számukra, a női kar tagjait pedig obszcén módon sértő mondattal instruálta egy próbán. A március eleji szakszervezeti bejelentés nyomán az Opera belső vizsgálatot folytatott le. Egyes kijelentésekről kiderült, hogy azok idézetként hangzottak el a zaklatással megvádolt művész szájából. A szakszervezeti vezetők nem fedték fel az esetleges sértettek személyazonosságát, akik nem jelentkeztek, így az Opera a vizsgálatot április végén lezárta. Az intézmény menedzsmentje szerint az érdekvédők az ügy nyilvánosságra hozásával akarnak nyomást gyakorolni az Operára a közalkalmazotti státusszal kapcsolatos jogviszonyváltás miatt, a szakszervezet visszautasította a feltételezett összefüggést. A hetilap szerint az Opera azt kérte a megvádolt művésztől: az intézményben eltöltött évtizedek, a közvetlen viszony dacára kommunikáljon távolságtartóbban, körültekintőbben. Utóbb a Magyar Narancs úgy értesült: a két énekkari tag átesett pszichológiai vizsgálaton, a szakember rendőrségi feljelentést javasolt a hitelesnek értékelt visszaemlékezéseik kapcsán. A cikk arra nem tért ki, hogy megtették-e a feljelentést.