Előfizetés

A Laura 4-es erősségű hurrikánként közelít Texas partjaihoz

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 21:53

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP
A partvidéki települések azonnali elhagyására szólították fel a helybélieket.
A Laura 4-es erősségű hurrikánként közelít Texas partjaihoz, az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerint egyes vidékeken „túlélhetetlen” lesz a vihar. Az előrejelzések alapján a hurrikán helyi idő szerint szerda este-éjjel érhet partot az Egyesült Államok déli részén fekvő Louisiana állam nyugati és Texas keleti vidékein. Mindkét, várhatóan érintett állam kormányzója a partvidéki települések azonnali elhagyására szólította fel a helybélieket.
„Már csak órák vannak hátra, amíg életeket és vagyontárgyakat lehet menteni”

– jelentette ki Greg Abbott, Texas kormányzója.

Közölte: az állam belső vidékein is erős és veszélyes széllökésekre, özönvízszerű esőzésekre és áradásokra lehet számítani. Louisianában John Bel Edwards kormányzó a teljes Nemzeti Gárdát mozgósította, ez nyolc éve nem fordult elő.
„Feltételezéseink szerint kiterjedt mentőmunkára lesz szükség"

– fogalmazott helyi idő szerint szerda délelőtt tartott sajtókonferenciáján Edwards.

Louisianában 19 mentőhelikopter áll készenlétben, 920 ezer liter palackozott vizet és több mint félmillió adag előre csomagolt ételt készítettek elő. Az állam belső területein fekvő szállodákban eddig kétezer ágyat szabadítottak fel, ahol a part menti vidékekről kitelepítetteket helyezik el. A mélyen fekvő területek kiürítése már vasárnap megkezdődött. Több településen szerda estétől kijárási tilalom van érvényben.

Moszkva szinte mindenkit a Belarusz belügyekbe való beavatkozással vádol

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 21:11
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő
Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik / AFP
Az orosz külügy célkeresztjében áll több uniós ország, de az USA és a NATO is. Sok bizonyítékot emlegettek, de egyet sem mutattak.
Oroszország az Egyesült Államok és egy sor európai uniós ország lépéseit a Fehéroroszág belügyeibe való beavatkozásként értékeli, amire sok a bizonyíték – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán a Rosszija 1 tévécsatornának. Megjegyezte:
„a bizonyítékok száma több, mint elegendő”.

Ezzel kapcsolatban azt tárta elő, hogy „látják”, mit csinálnak a balti államok, Lengyelország, az Európai Unió államainak egész sora, és még a NATO is. Látják az Egyesült Államok álláspontját. 
„Mi ezt egy szuverén ország belügyeibe való beavatkozásnak minősítjük”

– tette hozzá.

Zaharova azt javasolta „a fehérorosz társadalom azon képviselőinek, akik kapcsolatba kívánnak lépni Moszkvával”, hogy forduljanak a minszki orosz nagykövetséghez. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden – amikor fogadta Stephen Beigun amerikai külügyminiszter-helyettest – felhívta tárgyalópartnerének figyelmét arra, hogy több ország elégedetlen a fehérorosz helyzet „stabilizálódásával”. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig szerdán újságíróknak nyilatkozva tartózkodott a fehérorosz események és az ottani biztonsági szervek fellépésének minősítésétől, ami szerinte egyet jelentene az Oroszországgal szövetséges állam belügyeibe való beavatkozással.
Az amerikai diplomáciát Moszkvában „figyelmeztették”
Fotó: Vitaliy Belousov / Sputnik via AFP

Forródrót Kijev és Washington között

A Donyec-medencei tűzszünetről és a fehéroroszországi helyzetről folytatott eszmecserét telefonon szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter - hozta nyilvánosságra az ukrán államfő hivatala. Zelenszkij Twitter-üzenetében kiemelte, hogy Pompeo üdvözölte a Donyec-medencei fegyvernyugvás létrejöttét. Zelenszkij emellett köszönetet mondott az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatásért. Pompeo üdvözölte az elért eredményeket, és jelezte, hogy Ukrajna kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban. Fehéroroszországra rátérve Zelenszkij kiemelte: azt tartja fontosnak, hogy stabilizálódjon és békésen rendeződjön ott a helyzet. Leszögezte, hogy Ukrajna sohasem avatkozott be és nem is tervez beavatkozni egyetlen ország választásába sem. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy „a közeljövőben valóra válik a fehérorosz nép szabadsága”.

Szeptembertől megnyílnak a vendéglők és a színházak Romániában

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.26. 19:12
Klaus Iohannis
Fotó: Nicolas Economou / AFP / NurPhoto
Klaus Iohannis közölte: a lazítás konkrét feltételeit a járványügyi operatív törzs fogja ismertetni.
Romániában szeptember elsejétől a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi óvintézkedések betartása mellett lehetővé teszik a vendéglátóhelyek beltéri részeinek, illetve a színházaknak és a moziknak a megnyitását – jelentette be Klaus Iohannis államfő. Szerdai sajtóértekezletén az elnök újságírói kérdésre válaszolva eldöntött tényként beszélt a lazításról, hozzátéve, hogy annak konkrét feltételeit a járványügyi operatív törzs fogja ismertetni. Az államfő a pénteken kezdődő választási kampány kapcsán felkérte a kormányt: szervezzen átfogó tájékoztató kampányt a világjárvány közepette betartandó egészségügyi szabályokról, hogy mindenki legyen tisztában azzal, mit szabad és mit nem szabad tennie a választási kampány idején és a szeptember 27-i önkormányzati választások napján. Iohannis rámutatott: a választás a demokrácia alapja, és a demokráciát akkor sem szabad meghatározatlan időre zárójelbe tenni, ha a világjárvány miatt rendkívüli óvintézkedésekre lesz szükség a választások megszervezéséhez. Elismerte: a fertőzések növekedésének kockázatát nem lehet kiiktatni, de minimálisra lehet csökkenteni. A jobboldali elnök élesen bírálta az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), amiért a közelgő év végi parlamenti választások előtt néhány héttel bizalmatlansági indítványt terjesztett be a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya ellen. Iohannis szerint a PSD-nek esze ágában sincs most átvenni a kormányzást, a kormánybuktatást, az „ország levegőbe repítését” csak „populista, cinikus” eszközként használja választási esélyei javítására. Romániának jelenleg politikai instabilitásra van legkevésbé szüksége – szögezte le az államfő. A PSD által beterjesztett bizalmatlansági indítványt hétfőn tűzi napirendre a román parlament – jelentette be hétfői Facebook-bejegyzésében a képviselőház elnöki tisztségét is ellátó Marcel Ciolacu PSD-elnök.