Előfizetés

Hónapokig titkolta a Versenyhivatal, hogy kik veszik meg Vajna kaszinóit

Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.27. 08:28

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Csak májusban jelentették be, hogy a pénzgyár Garancsiékhoz kerül, pedig már februárban engedélyezték az ügyletet.
A GVH engedélye nélkül nem cserélhetett volna gazdát a kaszinómonopólium, a hivatal ugyanakkor hónapokig ült az információn, hogy pontosan kiknek és mihez adott hozzájárulást – írja a 24.hu. „Az év egyik bombaüzlete a néhai Andy Vajna kaszinóinak megszerzése volt, az öt fővárosi játékbarlang összesen több mint 10 milliárd forint nyereséget fialt 2018-ban. Hivatalosan április 30. óta tudhatjuk, hogy gazdát cserélt az aranyat érő koncessziót birtokló Las Vegas Casino Zrt., a cégbíróság bejegyezéséből derült ki, hogy a Garinvest Projekt Zrt. viszi tovább a boltot. Közelebbről a miniszterelnök milliárdos barátja, Garancsi István, és a Habony Árpád bizalmasaként emlegetett volt londoni nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf” - írják. A 24.hu híre szerint több mint egy évvel Vajna halála után került pont az ügyletre, ami nem utal sima menetre. „Próbáltuk megtudni, miért Garancsi és Szalay-Bobrovniczky (mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje) vehette át az üzletet, és miért maradt egy kézben az öt kaszinó. Válaszokat módjával kaptunk, de annyi kiderült, hogy akárcsak Vajna idejében, nem írtak ki pályázatot a fővárosi kaszinókoncesszióra, és a versenyhivatalt nem zavarja, hogy Vajna monopóliumánál is nagyobb piaci részesedése lesz Garancsiéknak” – írja a hírportál. 

„Aki így gondolkodik, ne nevezze magát kereszténynek”

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.08.27. 07:30

Fotó: MI HAZÁNK-VIDEÓ
Következmények nélkül maradt az egyházon belül Osztie Zoltán plébános LMBTQ-embereket sértő kijelentése.
Komoly harc folyik. Ennek az a tétje, hogy azoknak, akik provokálnak bennünket, sikerül-e elérniük a zsidó-keresztény bibliai emberkép teljes tagadását – nyilatkozta Osztie Zoltán belvárosi plébános, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének volt elnöke a Népszavának. Osztie Zoltán nemrég a Hír TV műsorában keresetlen szavakkal tiltakozott az ellen, hogy a főpolgármester és több kerületi polgármester kitűzte az általa „buzi zászlónak” nevezett szivárványos lobogót. A plébános kikérte magának, hogy a normalitás alternatívájaként tüntessenek fel egy „beteg, torzó” életformát. A közelmúltban Hodász András katolikus pap részt vett az Index ügyében meghirdetett kormányellenes tüntetésen. Erdő Péter bíboros ezt követően magához hívta, Hodász András pedig leállította netes oldalainak szerkesztését. Osztie Zoltán szereplése a jelek szerint nem váltott ki ellenérzéseket. „Az egyházi felsőbbség részéről nem érkezett hozzám sem pozitív, sem negatív visszajelzés. A saját köreimben beszélgettünk a témáról, és természetesen mindenki egyetértett velem” – számolt be lapunknak. Aztán visszakérdezett: „Ön mit szólna ahhoz, ha egyszer majd az unokája közölné, hogy ferde hajlamú?!” A szivárványos zászló a melegek jogegyenlőségét, a toleranciát és az elfogadást hivatott hirdetni, Osztie Zoltán ellenben a „liberális terror” megnyilvánulásának tekinti azt. Kifejezetten örül annak, hogy vitát kavart: „nevén kell nevezni a gyereket, végre kibújt a szög a zsákból”. Egyébként pedig „engem ne toleráljanak, hanem szeressenek” – idézett egy név szerint nem említett rabbit. Megkérdeztük, hogy az általa használt kifejezések („buzi”, „ferde hajlamú”, „torzó”) mennyiben illeszthetők be a szeretet kinyilvánítására szolgáló szókészletbe. Osztie Zoltán kijelentette: „Személy szerint senkit sem bántottam. Ha valaki így élte meg, akkor félreértette a szavaimat. A jelenséget, a homoszexualitás propagálását és annak várható következményeit ítéltem el.” A saját közösségében amúgy találkozott már olyan szülőkkel, akiknek homoszexuális a gyerekük. Megértéssel fordult feléjük, hisz „ennél nagyobb fájdalom nincs”. Hozzátette azonban, hogy egy keresztény ember – a Biblia tanításából adódóan – soha nem tarthatja egyenrangúnak az azonos neműek kapcsolatát a férfi és a nő kapcsolatával. A kettő közé „egyszerűen nem lehet egyenlőségjelet tenni”. Megjegyeztük, hogy a Keresztények a melegekért mozgalom teljes mértékben nyitott az LMBTQ-emberek iránt és részt vesz a Budapest Pride felvonuláson is. A plébános szerint „mindenki azt mondhat magáról, amit akar, de aki így gondolkodik, az ne nevezze magát kereszténynek”. Osztie Zoltán a Hír TV-ben megköszönte Novák Elődnek, a Mi Hazánk politikusának, hogy több helyről is eltávolította a szivárványos zászlót: „A mi nevünkben cselekedett. Nekünk is, nekem is meg kellett volna ezt tennem”. Kérdésünkre, valóban el tudja-e képzelni, hogy felmászik egy létrára, és leszedi a neki nem tetsző jelképet, a plébános közölte: „szívem szerint igen”.

Késnek a vonatok a Nyugati és Zugló között

Népszav4
Publikálás dátuma
2020.08.27. 07:06
Képünk illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Meghibásodott a biztosítóberendezés a Nyugati pályaudvar és a Városligeti elágazás között, ezért lelassul a vonatközlekedés - közölte a Mávinform csütörtök reggel az MTI-vel. Emlékeztetnek, hogy ezen a szakaszon felújítás miatt eleve csak egy vágányon közlekedhetnek a vonatok. A tájékoztatás szerint a ceglédi és lajosmizsei vonal vonatainak menetideje a fővárosi szakaszon 30-40 perccel megnőhet és járatelmaradásokra is kell számítani. A vasúttársaság a fővárosi szakaszon történő utazásra inkább a BKK járatait ajánlja továbbutazásra a gyorsabb eljutás érdekében.