Előfizetés

Koronavírusos lett Hollik István

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.27. 12:14

Fotó: Árvai Károly / kormany.hu
Házi karanténban dolgozik tovább a politikus.
Engem is utolért a koronavírus – jelentette be Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója Facebook-oldalán. Bejegyzése szerint hétfőn és kedden rosszul érezte magát, ezért a következő napok találkozóira és elsősorban a Tranzit Közéleti Évadnyitóra figyelemmel teszteltette magát.
„Ez sajnos pozitív lett, így elővigyázatosságból minden programot lemondtunk, én azonnal karanténba vonultam”

– írta a politikus.

Mivel múlt szombaton részt vett egy magánrendezvényen, megadta a kontaktjait a hatóságoknak. 
„Ez érinti több kormánypárti politikustársamat is”

– tette hozzá.

Közölte azt is, hogy nyáron nem járt külföldön és minden szabályt betartott. Jelenleg pedig a karantén szabályaira tekintettel dolgozik tovább.
Azt ezen a héten jelentették be, hogy elmarad idén a Tanzit fesztivál – ahol Orbán Viktor kormányfő is beszédet mondott volna –, mert az egyik szervező koronavírusos lett. Csütörtökön pedig az is kiderült, hogy szerda óta hatósági karanténban van a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely és a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára, Orbán Balázs, mert múlt hét szombaton egy olyan magánrendezvényen voltak, amelyen egy résztvevő koronavírustesztje pozitív lett.

Jachtparkolót fújtak fel a Külügyminisztérium elé, hogy Szijjártó Péter könnyen találjon parkolóhelyet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.27. 12:13

Fotó: Facebook/TizenX
Amikor a 444 munkatársa lefényképezte az addigra bójával letakart feliratot, rendőrök igazoltatták, és átkutatták a táskáját.
A Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX szerda este egy „jachtparkoló” feliratot fújt fel a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete elé. Akciójukkal arra akarták felhívni a figyelmet, hogy nincs igaza Szijjártó Péter tárcavezetőnek abban, hogy magánügy lenne a Szíjj László luxusjachtján való nyaralása.
„Az elmúlt években a kormánypárti politikusok egyre többször és egyre pofátlanabbul utaznak valamelyik nagyvállalkozó nevén lévő luxus közlekedési eszközön, így lassan már természetesnek tűnik egy-egy újabb helikopterezés, jachtozás vagy éppen az, hogy a NER kedvenc magángépe folyamatosan Magyarország és a Földközi-tenger között ingázik. Pedig ez egy normális demokráciában nem hogy nem természetes, de korrupciós bűncselekmény”

 – írták közleményükben.  A fiatal aktivisták azt remélik, hogy tudtak segíteni Szijjártó Péternek, és a politikus így majd könnyebben talál parkolóhelyet a munkahelyén.
A 444 munkatársa csütörtökön már azt szúrta ki, hogy a minisztérium előtt a feliratot egy közlekedési bójával takarták le. Miután lefényképezte, rendőrök igazoltatták, és a táskáját is átkutatták. Az igazoltatás okaként az augusztus végéig érvényben lévő fokozott ellenőrzést jelölték meg, azt mondták, de azért megjegyezték, hogy az előző nap is látták őt ott a minisztériumnál. Czinkóczi Sándor valóban szerdán is járt ott, hogy kérdéseket tegyen fel Szijjártó Péternek. Múlt héten az Átlátszó számolt be arról, hogy Szijjártó Péter az Adrián nyaralt családjával, méghozzá a 4. leggazdagabb magyar, az építési nagyvállalkozó Szíjj László többmilliárdos luxusjachtján, a Lady Mrd-on. Szíjj cégei nem mellesleg sorozatban nyerik meg a nagy összegű, állami közbeszerzési pályázatokat A Népszava értesülései szerint egyébként napi tízmillió forintba kerülhet annak a jachtnak a bérlése, amin a miniszter családjával nyaralt, miközben Szijjártó fizetése „alig” havi 1,9 millió forint. A politikus kedden szólalt meg az ügyben, és azt mondta, hogy életének egy kis töredéke magánügy, és ide tartozik az is, ha feleségével, gyerekeivel és barátaival nyaral az Adrián.

A milliárdos állami támogatást fölvette, a dolgozóit nem fizette rendesen egy Kecskemét környéki cég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.27. 11:15

Fotó: Népszava
Vannak, akik még júniusi bérüket sem kapták meg.
Tavaly nyárig időben jöttek a fizetések, aztán ősszel már kezdett csúszni a bér, de jellemzően pár hét alatt rendeződtek a dolgok a Hírös-Vitál Zrt. Az idén azonban súlyosbodott a helyzet – számolt be róla a 24.hu. A NAV két hete razziát tartott, majd előzetes letartóztatásba helyezték a cégcsoport fő irányítóját, Bajáki Edét és három társát. A NAV bűnügyi zár alá vett lényegében mindent a cégnél, zárolta a bankszámlát is. A gyanú bűnszervezetben való részvétel. A lap több olyan emberrel is beszélt, akinek 1-2 havi bérrel tartozott a cég.
Annak ellenére is adós a vállalat, hogy az érintettek beszámolója szerint a minimálbérhez közeli fizetést kaptak. Augusztus elején már többen letették a munkát, mert még a júniusi bérüket sem kapták meg.

A cég irodavezetője, illetve HR-vezetője azt állította a 24.hu-nak, hogy nem küldtek el alkalmazottakat, a még ott maradt fizikai dolgozókat kényszerszabadságra küldték. Azt viszont nem tudta megmondani, meddig lesznek szabadságon. Az előzetes letartóztatásban levő Bajáki az ügyvédjén keresztül üzent. Fekete Csaba azt mondta, a cégvezető azon dolgozik, hogy az az érték, amely felépült a Kecskeméttől pár kilométerre levő kerekegyházi telepen, ne vesszen el.
– Bajáki nem ismeri el bűnösségét, de feltett szándéka, hogy ne jusson ebek harmincadjára az az érték, amiért ő 20 évet dolgozott, és amennyiben bebizonyosodik, hogy valakinek kárt okozott, akkor ő még talán előre is menne, kártalanítani mindenkit

– nyilatkozta jogi képviselője.

Hozzátette, hogy ez a szándék kiterjed a dolgozóknak való tartozás rendezésére is. Az ügyészség több mint egymilliárd forintos károkozással vádolja Bajákiékat. Pedig a cég három éve bő 7 milliárd forintos állami támogatást nyert el, emellett kapott támogatást a piarista rendhez köthető kockázatitőke-alaptól is. A terv Magyarország egyik legnagyobb gyümölcs- és zöldségfeldolgozójának megépítése és működtetése volt. A cégcsoport másik tagja, a Gladiolus Kft. volt az a cég, amely hatástalan kézfertőtlenítőket terített szerte az országban. A 24.hu cikkének megjelenése után a kormányhivatal illetve a tisztiorvos betiltotta a szert.