Előfizetés

Bidennek árt az erőszak

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.08.27. 12:41

Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP
A republikánusok szerint Amerikának vége, ha győz a „szélsőbal”. Fellázadt a sportvilág a feketéket érő sorozatos rendőri agresszió miatt.
„Véget kell vetni az erőszaknak, legyen szó Mineapolisról, Portlandről vagy Kenosháról… Helyreállítjuk a törvényt és rendet az ország utcáin, minden amerikai, minden rassz, minden származás és bőrszín számára” – jelentette ki Mike Pence alelnök az újrajelölését elfogadva. Szerinte felmerül a kérdés, hogy Joe Biden a szélsőbaloldal „trójai lova”, akinek győzelme Amerika végét jelentené. A Republikánus Párt elnökjelölt-állító konvenciójának első három napján ez volt a visszatérő üzenet: a Demokrata Párt szélsőbaloldali lett, a nagyvárosok utcái lángokban állnak, egyedül Trump tud rendet teremteni.
Trump és Pence
Fotó: SAUL LOEB / AFP
A republikánusok megkerülik azt a tényt, hogy jelenleg is Trump az elnök. A wisconsini Kenoshát említve Pence nem tért ki arra, hogy egy fehér rendőr harminc centiről hétszer belelőtt egy fegyvertelen fekete férfi hátába annak gyermekei szeme láttára. Az ezt követő – esetenként gyújtogatással járó – tiltakozás ellen szélsőjobboldali „milicisták” érkeztek a városba és egyikük agyonlőtt két embert. A 17 éves Kyle Rittenhouse Facebook-oldala szerint fegyvermániás, rendőrségi fanatikus és Trump-párti, januárban az első sorban ült az elnök egyik nagygyűlésén. Trump kampánya sietve közölte, hogy semmi közük a tinédzserhez. Pence hosszan méltatott egy, a zavargások során Oaklandban lelőtt rendőrt – elfelejtve megemlíteni, hogy gyilkosa a szélsőjobboldali fegyvertartók „Boogaloo” mozgalmához tartozott és a légierő aktív törzsőrmestere volt. Biden szerdán beszélt a Kenoshában meglőtt Jacob Blake családjával. Együttérzését fejezte ki és megígérte, hogy igazságot fognak szolgáltatni. Azt is elmondta, hogy a brutalitás ellen helyes és szükséges a tiltakozás, de a gyújtogatás életeket veszélyeztető, szükségtelen erőszak, amely tönkreteszi a vállalkozásokat és a közösséget kiszolgáló üzleteket. A Kenoshában történtek újabb fordulatot hoztak az elnökválasztási kampányban. A republikánusok eredetileg Trump gazdasági sikereivel akartak érvelni, majd úgy tűnt, hogy a koronavírus-járvány lesz a fő téma. A jobboldal arra használta a George Floyd meggyilkolása miatt május végén kirobbant tömeges tiltakozást, hogy sötét képet fessen a nagyvárosokban uralkodó közbiztonságról és a „törvényes rend” helyreállítása mellett érveljen, tagadva a rendőrségekben és általában a társadalomban tapasztalható intézményes rasszizmust. Mostanra ez lett a fő üzenet, amire csak ráerősítettek az elmúlt négy nap eseményei.
Fourth night of protests after the shooting of Jacob Blake
Fotó: KEREM YUCEL / AFP
Wisconsin az egyik kulcsfontosságú állam, ahol eldől, ki lesz az elnök. Biden nemrégen még nyolc százalékkal vezetett, a különbség azonban még Blake meglövése előtt megfeleződött és valószínű, hogy minden erőszakos cselekmény ezt a folyamatot erősíti.  A mérleg másik serpenyőjében az van, hogy a közvélemény túlnyomó többsége jogosnak tartja a békés tiltakozást, mert a sorozatos, indokolatlan és végzetes rendőri fegyverhasználat miatt a feketék nem érzik biztonságban magukat. Doc Rivers, a Los Angeles Clippers kosárlabdacsapatának fekete edzője ezt így fogalmazta meg: „Mindenhonnan Donald Trumpot hallani és állandóan a félelemről beszélnek. Minket gyilkolnak. Minket lőnek le. Mi vagyunk azok, akik nem költözhetünk bizonyos környékekre. Minket akasztottak, miránk lőttek. És mindenhonnan azt hallani, hogy (ők) félnek.”
Blake meglövése nyomán fellázadt az amerikai sportvilág. Elsőként a Detroit Lions amerikai futball játékosai tagadták meg a keddi edzést. Szerdán a wisconsini Milwaukee Bucks kosárlabdázói bojkottálták az NBA rájátszását. Példájukat a többi csapat is követte, mire a liga elnapolta a soros mérkőzéseket. Csütörtök reggelre kiderült, hogy a Los Angeles Lakers és a Clippers játékosai egyelőre egyáltalán nem akarnak pályára lépni. A baseball, futball és női kosárlabda mérkőzések is sorra maradnak el és már az is kérdéses, hogy mi lesz a legnépszerűbb sport, az amerikai futball idényével. Trump évek óta bírálja a sportolóknak a rendőri rasszizmus miatti tiltakozását, most azonban eddig soha nem látott és a társadalom többsége által is támogatott zendüléssel találta szemben magát.

Átlépte a 24 milliót a regisztrált koronavírus-fertőzések száma a világon

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.27. 10:26

Fotó: VALERIE MACON / AFP
A járvány már több mint 825 ezer életet követelt világszerte.
Már 24 182 030 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 825 798, a gyógyultaké pedig 15 798 418 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint. Az adatok óráról órára változnak, ezért a cikkünk írásakor érvényes számokat közöljük. Egy nappal korábban 23 901 014 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 819 554, a gyógyultaké pedig 15 580 538 volt. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 5 821 876 fertőzött volt eddig, 179 714-en haltak meg és 2 084 465-en gyógyultak meg. Brazíliában 3 717 156 fertőzöttről, 117 665 halálos áldozatról és 3 082 447 gyógyultról tudni. Indiában 3 310 234 fertőzöttet, 60 472 halálos áldozatot és 2 523 771 gyógyultat jegyeztek fel. Oroszországban 968 297-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 16 638, a gyógyultaké pedig 784 277-re emelkedett. A Dél-afrikai Köztársaságban 615 701 fertőzöttről, 13 502 halottról és 525 242 gyógyultról tudnak a hatóságok. Mexikóban 573 888 embert fertőzött meg a koronavírus, 62 076-an haltak meg, a gyógyultak száma pedig 472 197. Spanyolországban 419 849 fertőzöttet, 28 971 halálos áldozatot és 150 376 gyógyultat regisztráltak. Az Egyesült Királyságban a fertőzöttek száma 330 967, és 41 552 ember halt meg a betegségben. Franciaországban 291 374 fertőzöttről, 30 549 halálos áldozatról és 85 811 gyógyultról tudni. Olaszországban a fertőzöttek száma 262 540, a halálos áldozatoké 35 458, és 206 329-en gyógyultak fel a Covid-19-ből. Törökországban 262 507 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma 6183, a gyógyultaké 239 797. Németországban 239 010 a fertőzöttek száma, 9285 a halottaké, 211 691-en meggyógyultak. Kanadában 128 380 fertőzöttet, 9141 halálos áldozatot és 114 220 gyógyultat tartottak számon. Kínában (Hongkong és Makaó nélkül) 89 784 fertőzöttet tartottak nyilván, valamint 4713 halálos áldozatot és 84 251 felépültet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely a közép-kínai Vuhanból terjedt el.

Elkezdik az orosz vakcina klinikai tesztelését, de a forgalmazását is

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 10:16

Fotó: HANDOUT / AFP
Eddig 27 ország kért, Fehéroroszország elsők között kap majd az oltóanyagból.
Szeptember 4-én vagy 5-én kezdődik meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni első orosz vakcina "posztregisztrációs" klinikai tesztelése – idézte a Rosszija 24 hírtelevízió szerdán Alekszandr Gincburgot, az oltóanyagot kifejlesztő Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet igazgatóját. 
Kirill Dmitrijev, a koronavírus elleni orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója múlt csütörtöki nyilatkozatában még erre a hétre ígérte a Szputnyik V elnevezésű oltóanyag tesztelése de facto harmadik stádiumának beindítását. A vakcinát augusztus 11-én jegyezték be feltételesen Oroszországban.
Gincburg akadémikus tájékoztatása szerint az oltóanyag szeptember 3-ig a "posztregisztrációs" tesztelésbe bevont összes központba eljut majd. Mint mondta, a kipróbálásnak ez a szakasza kilenc-tíz hónapig is eltart, de a vakcina már jóval hamarabb, szeptember 15-20. között polgári forgalomba kerül majd, párhuzamosan az önkénteseken való kipróbálásával.
A Gamaleja Intézetnek az orosz egészségügyi minisztérium által jóváhagyott, Moszkva több állami kórháza által elvégzendő tesztelésébe 40 ezer, 18 évesnél idősebb önkéntest vonnak be. Dmitrjev a múlt héten azt ígérte, hogy a randomizált, a placebokontrollos klinikai vizsgálatokat is magában foglaló vizsgálat minden szempontból megfelel majd a nemzetközi előírásoknak. Hozzátette, hogy a munkálatokba konzulensként nagy nyugati szervezeteket is bevonnak. Közölte, hogy a Szputnyik V-t az Egyesült Arab Emírségekben, Szaúd-Arábiában, a Fülöp-szigeteken, Indiában és Brazíliában is tesztelik majd.
Tatyja Golikova miniszterelnök-helyettes a Vlagyimir Putyin elnök részvételével megtartott online kormányülésen a külügyminisztérium adataira hivatkozva azt mondta, hogy 
eddig 27 ország nyilvánította ki szándékát az orosz vakcina valamilyen formában történő beszerzésére.

Fehéroroszországot, Azerbajdzsánt, Brazíliát, Venezuelát és Kazahsztánt nevezte meg közülük. Putyin külön kiemelte, hogy Fehéroroszország az Aljakszandr Lukasenka elnökkel való megállapodása alapján csatlakozik a tesztelés harmadik fázisához és "az elsők között" kap majd az oltóanyagból.
 Golikova beszámolója szerint a második, a novoszibirszki Vektor központ által fejlesztett, peptid antigén alapú, EpiVacCorona elnevezésű vakcina klinikai tesztelése - ez az orosz szóhasználatban a Szputnyik V esetében az első és a második fázist jelentette - szeptember végére fejeződik be. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) közölte, hogy az oltást eddig 57 önkéntes kapta meg. A szer bejegyzését októberre, gyártásának beindítását pedig novemberre tervezik.
Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5,8 millió), Brazília (3,7 millió) és India (3,2 millió) mögött. Az igazolt koronavírus-fertőzések száma az elmúlt nap alatt 4676-tal 970 865-re emelkedett a szerdán közölt hivatalos adatok szerint. Ez volt április vége óta a legalacsonyabb napi növekmény. A terjedés üteme immár 11. napja nem haladja meg a 0,5 százalékot - Golikova szerint március óta az 54-edére csökkent -, az új esetek 26,8 százaléka tünetmentes.