oktatás;kioktatás;

Megosztó miniszteri jutalom: feszültségektől tart a pedagógustársadalom

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem településekhez, hanem az intézményekhez kellene igazítani a támogatást.

A kormány teremtse meg annak feltételeit, hogy a miniszter bejelentése ne okozzon újabb feszültséget a pedagógustársadalmon belül – reagált a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Kásler Miklós szerdai nyilatkozatára, amelyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője azt ígérte, négyszáz hátrányos helyzetű település pedagógusai és oktatást segítő munkatársai kapnak egyszeri, bruttó 500 ezer forintos jutalmat a hátrányos helyzetben lévő diákjaik felzárkóztatásáért. Ez mintegy 10 500 iskolai dolgozót érint.

A PSZ ugyan üdvözli a döntést – ahogy azt is, hogy a kormány beismerte, a tavaszi, tantermen kívüli oktatásból sok hátrányos helyzetű tanuló kimaradt – ám arra is kíváncsiak lennének, hogy a kormány listáján nem szereplő településeken dolgozó, de ugyanezt a felzárkóztatást végző pedagógusok és segítőik is számíthatnak-e hasonló jutalomra.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás lapunknak elmondta: a kabinet egy 2015-ös kormányrendeletben határozta meg, mely települések tartoznak hátrányos helyzetű kategóriába. A bruttó 500 ezer forintos jutalomban viszont csak azok a pedagógusok részesülnek, akik olyan szegény településeken dolgoznak, ahol van legalább egy óvoda vagy iskola.

– Sok helyen nincs oktatási intézmény, az ott élő, hátrányos helyzetű gyerekek így máshova járnak iskolába, sok esetben olyan településre, ami nem számít hátrányos helyzetűnek. De az ő felzárkóztatásukat is ugyanúgy el kell végezni – fogalmazott. A PSZ szerint nem településekhez, hanem az intézményekhez kellene igazítani a támogatást.