Előfizetés

A fiatalok körében gyorsan növekvő fertőzésszámra figyelmeztet a WHO

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 18:38

Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance / AFP
Ősszel a tanév megkezdése és a közelgő influenzaszezon miatt új kihívásokkal kell szembenézni a járvánnyal folytatott harcban – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának vezetője.
A koronavírus-fertőzéseknek a fiatalok körében gyorsan növekvő számára hívta fel a figyelmet csütörtökön Koppenhágában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának vezetője, hozzátéve, hogy a kontinens mindazonáltal felkészültebb, mint februárban volt.
„Nem akarunk felesleges jóslatokba bocsátkozni, de elképzelhető, hogy egy idő után többen kerülnek kórházba, és nőni fog a halálozási ráta is”

– szögezte le Hans Kluge.

Kiemelte, hogy bár a fiatalok ritkábban halnak bele a Covid-19-be, a betegség több szervet is megtámadhat.
„Senki nem legyőzhetetlen”

– tette hozzá.

Hangsúlyozta mindazonáltal azt is, hogy a járványügyi hatóságok és az egészségügyi dolgozók már felkészültebbek, mint februárban, amikor először ugrottak meg az esetszámok. Egyben úgy vélte, van lehetőség arra, hogy a járványt az országok a gazdaság leállítása és az iskolák bezárása nélkül is ellenőrzésük alatt tartsák. Felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy az ősszel a tanév megkezdése és a közelgő influenzaszezon miatt új kihívásokkal kell szembenézni a járvánnyal folytatott harcban. Az iskolákra kitérve Kluge úgy vélte, hogy
bár a gyerekek szintén terjeszthetik a vírust, a társas összejövetelek e szempontból kockázatosabbak, mint a tanintézmények.

Eközben a WHO főigazgatója bejelentette: a világszervezet bizottságot állít fel, amelynek a feladata az lesz, hogy megvizsgálja a 2005-ben elfogadott Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (IHR) a pandémiában vállalt szerepét. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben, diplomaták előtt hozzátette azt is, hogy
a bizottság technikai ajánlásokat is megfogalmaz a rendszabályokkal kapcsolatban, valamint azok esetleges kiegészítéséről is dönt majd.

A bizottság először szeptember 8-én és 9-én ül majd össze. Gro Harlem Brundtland, a WHO egy korábbi elnöke júniusban újságírók előtt úgy vélekedett, a világszervezetnek változtatásokat kéne eszközölnie e rendszabályokban, mert szerinte a WHO miattuk nem támogatta az utazási tilalmat a járvány korai szakaszában. E lépést később az Egyesült Államok élesen bírálta.

Tartják a távolságot Izraeltől

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.08.27. 17:00
Mike Pompeo Szudánban
Fotó: SUDAN'S PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP/Anadolu Agency
Hiába az amerikai külügyminiszter látogatása, Szudán és Bahrein is udvariasan elutasította a megbékélésről szóló javaslatokat.
Kikosarazták az Izrael nevében udvarló Mike Pompeót e heti közel-keleti körútjának két állomásán. Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök arra hivatkozott, hogy az Omar el-Basír diktátor tavalyi megbuktatása után megalakult átmeneti kormánynak nincs felhatalmazása kiegyezni a zsidó állammal. Hamad bahreini király azt mondta, hogy országa továbbra is elkötelezett a 2002-es arab béketerv iránt, vagyis addig nem rendezik a viszonyt, ameddig nem alakult meg egy önálló palesztin állam, amelynek Kelet-Jeruzsálem a fővárosa. A nyilatkozatokkal mindkét vezető rácáfolt az elemzői találgatásokra, amelyek elképzelhetőnek tartották, hogy országaik az Egyesült Arab Emírségek példáján felbuzdulva hamarosan békét köthetnek Izraellel. A szintén potenciális partnerként emlegetett Hajszam ománi szultán azonban nyitva hagyta az esélyt a viszony rendezésére azzal, hogy az amerikai külügyminiszterrel való találkozója után megjelent szűkszavú közleményekben egyáltalán nem tett említést Izraelről. Pompeo körútja mindenesetre – kézzel fogható eredmény híján – kudarcnak tűnik, kiváltképp, hogy előzőleg az amerikai és izraeli tisztségviselők is azt állították: rövidesen újabb arab államok követhetik az Emírségek példáját. Úgy látszik azonban, hogy ez legfeljebb Omán esetében reális lehetőség.

Vigyorgott is a tárgyaláson az életfogytiglanra ítélt ausztrál terrorista

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.08.27. 16:46

Fotó: JOHN KIRK-ANDERSON / AFP
A lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki a bíróság az 51 embert rasszista indíttatásból meggyilkoló Brenton Tarrantra. A szélsőjobboldali terroristát tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték – ilyen súlyos büntetést Új-Zéland történetében még senki sem kapott.
Az ausztrál állampolgárságú férfi tavaly márciusban két christchurchi mecsetet támadott meg, miközben Facebookon élőben közvetítette a vérontást. Az ügyészség szerint éveken át készült a merényletre, hogy félelmet keltsen az általa „betolakodóknak” tekintett muszlimok, illetve a nem-európai bevándorlók körében. Cameron Mander bíró az ítélet kihirdetésekor Tarrant fejére olvasta, hogy még az életükért könyörgő sebesülteket sem kímélte meg. A bíró hangsúlyozta, hogy a férfi által vallott gyűlöletteljes ideológia – a fehér felsőbbrendűség eszméje – ellentétes az új-zélandi társadalom értékeivel, annak sem a szigetországban, sem azon kívül nincs helye. A szigorú ítélet ellenére Mander úgy vélte, hogy a terrorista alávaló tetteiért akkor sem bűnhődik meg eléggé, ha élete végéig a rácsok mögött marad. Tarrant rezzenéstelen arccal hallgatta a bíró szavait, ahogyan az előző napokban az áldozatok családtagjainak és a túlélők érzelmekkel teli vallomásaira is alig reagált, sőt, egy-egy megjegyzésen még vigyorgott is. A BBC beszámolója szerint például rövid nevetésben tört ki, amikor egy túlélő megjegyezte: annak köszönhetik az életüket, hogy a tömeggyilkos csak közvetlen közelről volt képes használni fegyverét. Az új-zélandi Stuff hírportál tudósítása szerint az is derültséget okozott számára, hogy a támadásban férjét és egyik fiát elvesztő asszony vallomásában a „legnagyobb lúzernek” nevezte őt. Tarrantot látszólag csak Janna Ezat vallomása érintette meg. A gyászoló édesanya könnyeivel küszködve mesélte el, hogy a merénylet után hat nappal látta először egyetlen fia, a 35 éves Hussein golyók által szörnyen szétroncsolt holttestét. Aznap volt az asszony születésnapja és a család akkor ünnepelte volna az anyák napját is. „Virágokat szokott adni ilyenkor, de ehelyett a tetemét kaptam meg” – fogalmazott a nő. Ezat mégis azt mondta: megbocsát fia gyilkosának, mert nincs benne gyűlölet vagy bosszúvágy, muszlimként képes megbocsátani. A NZHerald napilap beszámolója szerint a terrorista mindezt bólintással vette tudomásul, majd megtörölte az egyik szemét. A legtöbb érintett, köztük a 33 éves fiát sirató Maysoon Salama azonban arról beszélt, hogy képtelen megbocsátani az 51 ember életét kioltó tömeggyilkosnak. „Az volt az egyetlen bűnünk a szemedben, hogy muszlimok vagyunk” – fogalmazott az asszony. A legfiatalabb áldozat, a 3 éves Mucaad édesapja, Aden Ibrahim Diriye pedig vallomásában azt üzente a Tarrantnak, hogy „következő életében” vár rá a valódi, jóval szigorúbb büntetés.