Előfizetés

A tüntetésekről tudósító újságírókat vittek el Minszkben, oszlatni kezdték a tömeget

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 19:06
Illusztráció
Fotó: SERGEI GAPON / AFP
A biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről.
Őrizetbe vettek a minszki Szabadság téren csütörtökön két tucat újságírót, akik a fehérorosz fővárosban zajló tüntetésekről tudósítottak – közölte a tut.by független hírportál. Az újságírókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek közlése szerint az irataik ellenőrzése miatt. A hatósági őrizetbe kerültek között volt a tut.by helyi hírportál több munkatársa és a TASZSZ orosz hírügynökség fotóriportere is. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az újságírók telefonjait és iratait elkobozták. Olha Csemodanova belügyi szóvivő időközben kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy az újságírókat nem vették őrizetbe, mindössze igazoltatás céljából kísérték őket a kerületi rendőrkapitányságra, annak ellenőrzésére, hogy valóban jogszerűen végzik-e tevékenységüket. Telegram-oldalán a szóvivő hozzátette, hogy a regisztrált sajtóorgánumok munkatársait és a külügyminisztériumnál akkreditált külföldi újságírókat elengedik.

A rohamrendőrök megkezdték a tüntetők oszlatását

A TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója szerint később a minszki Függetlenség terén a fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) megkezdte a tüntetők oszlatását. A beszámoló szerint az OMON tagjai felszólították a jelen lévő újságírókat, hogy álljanak el az útból. A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről. A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandálnak. A TASZSZ jelentése szerint megkezdődtek az újabb őrizetbe vételek is. Az embereket csoportosával teszik fel a fogolyszállító autóbuszokra. Eddig tíznél is több emberről tudni, akik a hatóságok kezére kerültek, az első fogolyszállító már útnak is indult. Az újságírókat civilbe öltözött biztonságiak ellenőrzik, azt ígérve, hogy nem esik bántódásuk, de nem engedik őket telefonálni és forgatni. 

Fehérorosz ellenzék: Elfogadhatatlan Putyin bejelentése

Közben a fehérorosz ellenzék Koordinációs Tanácsa csütörtökön közzétett állásfoglalásában – Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentésére reagálva – elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy Oroszország bármiféle fegyveres erőt hozzon létre fehéroroszországi bevetés céljából. Putyin közölte, hogy a fehérorosz elnök kérésére Oroszország tartalékot hozott létre rendvédelmi erőiből, hogy „szükség esetén” segítséget nyújtson Fehéroroszországnak. Az ellenzéki testület hangsúlyozta: mindez a nemzetközi jogba ütközik és sajnálatos, hogy ezt az erőt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kérésére hozták létre. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a Koordinációs Tanács közölte azt is, hogy nem fogadnak el külföldi segítséget és sem közvetlenül, sem pedig közvetetten nem vesznek részt ilyen támogatás szétosztásában. Hangsúlyozták, hogy nem céljuk olyan funkciókat elvállalni, amelyek nem szerepelnek a működési szabályzatukban. „A Koordinációs Tanács célja, a fehérorosz társadalom álláspontját képviselni” – szögezték le a testület közleményében.

Szimpátiatüntetés

A nap folyamán szimpátiatüntetést tartottak Lukasenka elnök hívei Minszkben. A Nők az egységért és békéért jelszóval tartott megmozduláson több százan vettek részt. Transzparenseiken „Fehéroroszország, az mi vagyunk” és „A békéért és a stabilitásért vagyunk” feliratok voltak olvashatóak. „A nyugatbarát ellenzék meg akarja bontani egységünket és társadalmi összetartozásunkat. A fehéroroszokat el akarják szakítani a testvéri Oroszországtól. De ezt lehetetlen megtenni” – hangoztatták a rendezvényen Lukasenka mellett felszólaló nők. Fehéroroszországban ellenzéki tüntetések zajlanak az elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. Lukasenka szerint ezeket a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

A fiatalok körében gyorsan növekvő fertőzésszámra figyelmeztet a WHO

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.27. 18:38

Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance / AFP
Ősszel a tanév megkezdése és a közelgő influenzaszezon miatt új kihívásokkal kell szembenézni a járvánnyal folytatott harcban – hangsúlyozta az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának vezetője.
A koronavírus-fertőzéseknek a fiatalok körében gyorsan növekvő számára hívta fel a figyelmet csütörtökön Koppenhágában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális irodájának vezetője, hozzátéve, hogy a kontinens mindazonáltal felkészültebb, mint februárban volt.
„Nem akarunk felesleges jóslatokba bocsátkozni, de elképzelhető, hogy egy idő után többen kerülnek kórházba, és nőni fog a halálozási ráta is”

– szögezte le Hans Kluge.

Kiemelte, hogy bár a fiatalok ritkábban halnak bele a Covid-19-be, a betegség több szervet is megtámadhat.
„Senki nem legyőzhetetlen”

– tette hozzá.

Hangsúlyozta mindazonáltal azt is, hogy a járványügyi hatóságok és az egészségügyi dolgozók már felkészültebbek, mint februárban, amikor először ugrottak meg az esetszámok. Egyben úgy vélte, van lehetőség arra, hogy a járványt az országok a gazdaság leállítása és az iskolák bezárása nélkül is ellenőrzésük alatt tartsák. Felhívta a figyelmet azonban arra is, hogy az ősszel a tanév megkezdése és a közelgő influenzaszezon miatt új kihívásokkal kell szembenézni a járvánnyal folytatott harcban. Az iskolákra kitérve Kluge úgy vélte, hogy
bár a gyerekek szintén terjeszthetik a vírust, a társas összejövetelek e szempontból kockázatosabbak, mint a tanintézmények.

Eközben a WHO főigazgatója bejelentette: a világszervezet bizottságot állít fel, amelynek a feladata az lesz, hogy megvizsgálja a 2005-ben elfogadott Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályoknak (IHR) a pandémiában vállalt szerepét. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz Genfben, diplomaták előtt hozzátette azt is, hogy
a bizottság technikai ajánlásokat is megfogalmaz a rendszabályokkal kapcsolatban, valamint azok esetleges kiegészítéséről is dönt majd.

A bizottság először szeptember 8-én és 9-én ül majd össze. Gro Harlem Brundtland, a WHO egy korábbi elnöke júniusban újságírók előtt úgy vélekedett, a világszervezetnek változtatásokat kéne eszközölnie e rendszabályokban, mert szerinte a WHO miattuk nem támogatta az utazási tilalmat a járvány korai szakaszában. E lépést később az Egyesült Államok élesen bírálta.

Tartják a távolságot Izraeltől

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2020.08.27. 17:00
Mike Pompeo Szudánban
Fotó: SUDAN'S PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP/Anadolu Agency
Hiába az amerikai külügyminiszter látogatása, Szudán és Bahrein is udvariasan elutasította a megbékélésről szóló javaslatokat.
Kikosarazták az Izrael nevében udvarló Mike Pompeót e heti közel-keleti körútjának két állomásán. Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök arra hivatkozott, hogy az Omar el-Basír diktátor tavalyi megbuktatása után megalakult átmeneti kormánynak nincs felhatalmazása kiegyezni a zsidó állammal. Hamad bahreini király azt mondta, hogy országa továbbra is elkötelezett a 2002-es arab béketerv iránt, vagyis addig nem rendezik a viszonyt, ameddig nem alakult meg egy önálló palesztin állam, amelynek Kelet-Jeruzsálem a fővárosa. A nyilatkozatokkal mindkét vezető rácáfolt az elemzői találgatásokra, amelyek elképzelhetőnek tartották, hogy országaik az Egyesült Arab Emírségek példáján felbuzdulva hamarosan békét köthetnek Izraellel. A szintén potenciális partnerként emlegetett Hajszam ománi szultán azonban nyitva hagyta az esélyt a viszony rendezésére azzal, hogy az amerikai külügyminiszterrel való találkozója után megjelent szűkszavú közleményekben egyáltalán nem tett említést Izraelről. Pompeo körútja mindenesetre – kézzel fogható eredmény híján – kudarcnak tűnik, kiváltképp, hogy előzőleg az amerikai és izraeli tisztségviselők is azt állították: rövidesen újabb arab államok követhetik az Emírségek példáját. Úgy látszik azonban, hogy ez legfeljebb Omán esetében reális lehetőség.