Előfizetés

Átmeneti végtag-bénulást okozhat az orosz koronavírus-vakcina

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 09:10

Fotó: AFP
Egy magyar virológusi szakvélemény szerint megnyugtató, hogy hazánk az angol oltóanyagból rendel majd.
Továbbra sem világos, pontosan milyen alkotóelemekből épül fel az orosz „Szputynik V” koronavírus-vakcina, amely a világ első késznek mondott oltóanyaga – vette észre a hvg.hu Rusvai Miklós virológus nyilatkozatát a Borsban.  Rusvai szerint Magyarország jól döntött, amikor az angol oltóanyagot választotta, és nem például a titokzatos orosz gyártmányt. Kifejtette, hogy az orosz vakcinákkal kapcsolatban vannak előítélelek, mert bár nagy általánosságban működnek, néha erős mellékhatásokat okoznak.
„Mondjuk egy ideig nem tudja az ember megmozdítani a karját”

– hozta fel példaként.

A szakember furcsállja, hogy az orosz oltóanyag esetében a tesztek megkezdését óriási hallgatás övezte, semmilyen eredményről nem adtak ki közleményt. Majd augusztus 11-én bejelentették, hogy hivatalosan is nyilvántartásba vették az oltóanyagot. Hozzátette ugyanakkor, hogy ez még nem vonja kétségbe a szer hatékonyságát. Rusvai megjegyezte, hogy egyébként az orosz vakcina előállítása is ugyanazon a technológián alapszik, mint az Európa-szerte nagy bizakodásra okot adó oxfordi gyártmány. A technológia lényege, hogy egy ártalmatlan vírusba beépítik a koronavírus-védettséget biztosító fehérje génjét.

Két hétre leáll a Gyermekvasút és karanténba vonul

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 08:28
Illusztráció
Fotó: Kállai Márton
Egy ifivezető koronavírus-tesztje pozitív lett, ennek tudható be az intézkedés
Augusztus 28-tól előreláthatóan két hétig szünetel a forgalom a Gyermekvasúton, így döntött a MÁVvezetősége.
A rendkívüli üzemszünetet azért rendelték el, mert csütörtökön egy ifivezető koronavírus-tesztje pozitív lett. Az érintett fiatal a csak ifivezetőknek szervezett táborozáson vett részt, a szerdai avatási ünnepségen nem volt jelen. A gyermekvasutasok és az utasok egészségének megóvása érdekében, megelőző intézkedésként várhatóan szeptember 11-ig nem közlekednek a vonatok Hűvösvölgy és Széchenyihegy között.

Hétvégén még egyszer feltekeri az időjárás a hőségkapcsolót, de nagyon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.28. 08:22

Fotó: Népszava
Szombaton és vasárnap akár 36-37 fokra is forrósodhat az ország.
Az ország nagyobb részén derült vagy gyengén felhős időre számíthatunk, de nyugaton és északon erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, jósolja a kiderül.hu a hétvégére. És némi zivatart is ígér, de csak elvétve. Pedig elkelne a hűsítő eső, ugyanis a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton  29, 36 fok között várható. És vasárnap sem hűl le az ország, általában 28 és 37 fok között várható (nyugaton és északkeleten mérhetik az alacsonyabb értékeket).