Előfizetés

Kúria: nem lehet jelölőszervezet a Jobbik a tiszaújvárosi időközi választáson

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.28. 15:01

Fotó: Népszava
A legfelsőbb bírói fórum szerint máig nincs hivatalos képviseleti joga a párt elnökének, így Bíró László nem lehet közös ellenzéki jelölt.
A Kúria pénteken helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, melyben az NVB visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételét jelölőszervezetként a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson. Így hiába állítana közös jelöltet az ellenzék a jobbikos Bíró László személyében az idén július 10-én, motorbalesetben elhunyt fideszes országgyűlési képviselő, Koncz Ferenc megüresedett helyére, ez az eredeti formában, ahogy a pártok idén augusztus 13-i bejelentéséről a Népszava megírta, nem lehetséges. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben október 11-re kitűzött időközi választáson, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt indította volna Bírót. 
Bíró László, jobbikos politikus
Fotó: Beli Balázs / Bíró László/ Facebook

Nem a járvány a felelős...

A Kúria szerint a Jobbik augusztus 18-án kérelmezte, hogy vegyék nyilvántartásba jelölőszervezetként. Az egyéni választókerületi választási bizottság nyilvántartásba is vette jelölőszervezetként a Jobbikot, a Fidesz azonban fellebbezést nyújtott be az NVB-hez, amely hétfőn a korábbi döntést megváltoztatva visszautasította a Jobbik jelölőszervezetként való nyilvántartásba vétele iránti kérelmet. A Jobbik az NVB döntése ellen felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, mely azonban pénteken elutasította a kérelmet és helybenhagyta az NVB határozatát, amely arra alapozott, hogy hivatalosan még nem hivatalos a képviseleti joga a Jobbik idén januárban megválasztott elnökének, Jakab Péternek. A bejegyzés késlekedésével kapcsolatban pedig azt állapították meg: „nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak”.

Koronavírusos lett Trócsányi László

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.28. 14:30

Fotó: Népszava
Hatósági karanténban van a volt igazságügyi miniszter.
Kimutatták a koronavírust Trócsányi László európai parlamenti (EP-) képviselő, volt igazságügyi miniszter szervezetében. A Fidesz EP-képviselője pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: jelenleg hatósági karanténban van, megtette a szükséges óvintézkedéseket és közreműködik a vizsgálatok elvégzésében. Munkáját gyógyulásáig otthonról folytatja. Egyre sokasodik a karanténba vonult kormánypárti politikusok száma. Szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Orbán Balázs parlamenti és stratégiai államtitkár házi karanténba vonult, miután hétvégén részt vettek egy olyan bulin, amin a koronavírusos Hollik István is ott volt. Az eseményt a kormányközeli Alapjogokért Központ szervezte. A Kormányzati Tájékoztatási Központ később azt is közölte: Kovács Zoltán és Dömötör Csaba államtitkárok, valamint Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is otthoni karanténban tartózkodnak. Varga Judit egy Facebook-posztban tudatta, hogy hétfőn egy fertőzött személlyel találkozott, és szintén karanténba vonult.   Hende Csaba frakcióvezető-helyettes, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, valamint Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szintén házi karanténba került. Mindkettejük tesztje negatív lett, ahogyan Gulyás Gergely és Orbán Balázs első tesztje sem mutatta ki a fertőzést. 

Látogatási tilalmat rendeltek el két nyíregyházi bentlakásos idősotthonban

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.28. 14:17
A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár egyik katonája megelőző fertőtlenítést végez a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ bentlakásos idősek otthonában, a Pacsirta utcában 2020. április 24-én
Fotó: Balázs Attila / MTI
Szigorú intézkedések: a vidéki idősotthonokat is veszélyezteti a koronavírus-járvány.
Péntektől látogatási és intézményelhagyási tilalmat rendeltek el a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ két, idősek tartós bentlakásos ellátását biztosító telephelyén – közölte a városháza sajtószolgálata. Mint közleményükben írták, a visszavonásig elrendelt korlátozások a Pacsirta utcai és Rozsnyai utcai otthonokat érintik. A látogatási tilalom alatt a hozzátartozók az intézmény által meghatározott időszakban – kedd délelőttönként és csütörtök délutánonként – adhatják át az intézmény munkatársainak a családtagnak szánt élelmiszereket és egyéb személyes tárgyakat tartalmazó csomagokat. A kapcsolattartást a korábban már bevált módon, telefonon, illetve videotelefon-hívással biztosítják. Kivételként súlyos állapotú ellátottat egy nagykorú, egészséges személy látogathat, aki minden esetben köteles a szájat és az orrot eltakaró maszkot viselni, fertőtlenítőszeres kézmosási lehetőséget és kézfertőtlenítő szert az intézmény biztosít. A szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat minden esetben be kell tartani, a látogatás rendjét pedig az intézmény határozza meg.