Előfizetés

Továbbra is lehet majd telefonon gyógyszert felíratni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.30. 09:32
Illusztráció
Fotó: Népszava
Kásler Miklós jogszabály-változtatásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy a lehetőség ne szűnjön meg szeptembertől.
A gyógyszerfelírás továbbra is elintézhető lesz telefonon – közölte Facebook-oldalán az emberi erőforrások minisztere szombaton. Kásler Miklós azt írta: a járványügyi veszélyhelyzet elmúltával az egészségügyi kormányzat tervei szerint ez a rendkívüli intézkedés megszűnt volna szeptembertől
– A koronavírus-járvány azonban felülírta az előzetes számításokat, így az emberek kéréseit is meghallgatva, a gyakorlat megőrzése mellett határoztunk

– fogalmazott.

A miniszter jogszabály-változtatásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy az orvosok és betegek biztonságát a járványhelyzetben is támogató telefonon történő gyógyszerfelírás a továbbiakban is elérhető maradjon. – A járványveszély nem múlt el, a vírus itt van közöttünk – hangsúlyozta Kásler Miklós, hozzátéve: továbbra is indokolt a fegyelmezettség és az ajánlások betartása.
Kapcsolódó
Van még remény! – üzente lapunknak az EMMI

Kásler Miklós: Ha valamelyik iskolában megjelenik a fertőzés, ott újra digitális oktatás jöhet

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.30. 08:46

Fotó: Népszava
A miniszter szerint hagyományosan, de a járvány miatt többlettel indulhat a tanévkezdés.
Az iskolákban a tanévkezdés hagyományos módon indulhat azzal a többlettel, hogy a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Kásler Miklós közölte, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nyolc oldalon összegezte köznevelési intézmények részére a járvány kialakulásának megelőzésére és az esetenként mégis kialakuló fertőzések megállítására vonatkozó javaslatokat
– Azokból minden iskola ki tudja választani az adott intézményhez passzoló eljárásrendet, ami három dolog együttes teljesítését igényli

– tette hozzá.

A miniszter ezek között említette a vírusnak a levegőn és a felületeken keresztüli terjedésének megakadályozását. Ennek – mint elmondta – minden lehetőségét felsorolták, azok teljesítése lehetséges. – Ehhez minden szakmai és anyagi támogatást a kormányzat megad – hangoztatta. Úgy fogalmazott:
„a tanévkezdés ennek megfelelően hagyományosan indulhat, azzal a többlettel, hogy ezeket a járványügyi eljárásokat nagyon komolyan kell venni”.

Egyúttal figyelmeztetett arra, kerülni kell a diákok nagy létszámú csoportosulását, meg kell tartani a másfél-kétméteres távolságot, szájmaszkot kell viselni és nagyon gyakran kezet kell mosni. Azt mi tesszük hozzá, hogy két nagy tanári érdekképviselet arra hívta fel a figyelmet, hogy inkább csak nagy szavakat, mint megvalósítható terveket tartalmaz az Emmi 70 pontos javaslatcsomagja. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint országszerte alig van olyan tanterem, ahol a diákok közötti ajánlott 1,5 méteres védőtávolságot be lehetne tartani, ráadásul az Emmi csak ott ajánlja maszk viselését a tanulóknak, ahol a védőtáv nem megoldható. Kásler Miklós azt valószínűsítette, hogy előfordulhatnak fertőzések az iskolákban egy-egy vagy néhány osztályban. Szerinte azonban rendkívül csekély annak a valószínűsége, hogy egy-egy iskola minden osztályában egyszerre alakuljanak ki fertőzések.
Közlése szerint ha a több mint háromezer magyar köznevelési intézmény közül néhányban megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra.

Arról, hogy több mint tízezer, a hátrányos helyzetű fiatalok oktatását végző pedagógus kap egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatást, a miniszter elmondta: ők a többiekhez képest lényegesen nagyobb lelki és testi terhelésnek vannak kitéve, illetve a járvány idején folyamatosan foglalkoztak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokkal. – Ezért döntött úgy a kormány, hogy kijelöli azt a négyszáz hátrányos helyzetű települést, ahol a pedagógusok megkapják a bruttó 500 ezer forintos kiegészítő jövedelmet – közölte, azt is leszögezve, hogy az érintettek pályázat nélkül kapják meg az összeget. Az ellenzéki sajtóban megjelent, ezzel ellentétes információkra Kásler Miklós szerint nincs más magyarázat, minthogy feszültséget akarnak gerjeszteni a pedagógusok között. A minisztert kérdezték a 2021 és 2030 közötti időszakra vonatkozó köznevelési stratégiáról is, amelynek célja többek között a tehetséggondozás, az oktatás színvonalának erősítése és a pedagógusok megbecsültségének erősítése. Kásler Miklós összegzése szerint 2030-ban a stratégia eredményeképpen az oktatás és a nevelés egyensúlyát szeretnék látni, amit korszerű módszereket használó, felkészült és megbecsült pedagógusok valósítanak meg modern infrastruktúra segítségével. Megjegyezte, hogy a kormány 2010 óta 796 milliárd forinttal többet fordított a köznevelésre, hiszen „az ifjúság a magyar nemzet jövője”.

Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt vasárnapra, de zivatarok is jöhetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.30. 07:52

Fotó: Shutterstock
Akár 38 fokot is mérhetünk, késő estére 20 és 28 fok közé hűl le a levegő.
A hőség miatt a fővárosra és Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyében elsőfokú riasztások vannak érvényben. A napi középhőmérséklet több helyen 25 fok körül alakul, a középső és déli országrészben a 27 fokot is meghaladhatja.
Az előrejelzés szerint kezdetben derült lesz az ég, majd a déli óráktól nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, illetve a Dunántúl nyugati részén késő délutántól erőteljes gomolyfelhő-képződés is várható, és ott zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében is elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 38 fok között alakul, késő estére 20 és 28 fok közé hűl le a levegő.