Előfizetés
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.

Már több mint tízezer ember fertőződött meg koronavírussal Horvátországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.08.30. 12:34
Minták egy zágrábi autós szűrőállomáson
Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A szlovén oktatási minisztérium négy modellt készített elő az új tanévre.
Horvátországban meghaladta a tízezret a járvány kezdete óta jegyzett koronavírussal fertőzöttek száma – derült ki a válságstáb vasárnapi jelentéséből. A horvát testület jelentése szerint
az elmúlt 19 órában 262-vel nőtt a koronavírusos esetek száma, és elérte a 10 123-at. Egy új haláleset történt, így a járvány horvátországi halálos áldozatainak száma 184-re nőtt.

A betegek közül 262-en vannak kórházban, közülük tizenhárman lélegeztetőgépre kapcsolva. Az aktív betegek száma 2727, ez a legtöbb a járvány kezdete óta. Hatósági házi karanténban 8879-en vannak. A válságstáb vasárnaptól délelőtt tíz órakor közöl adatokat délután 14 óra helyett. Ezért a mostani számok nem egész napos összesítést tükröznek. Az adatokat szombat 12 órától vasárnap reggel nyolc óráig jegyezték fel, valamint szombaton kevesebb tesztet is végeztek. Horvátországban a turisztikai szezon miatt szeptember 7-én kezdődik a tanév, már évek óta mindig a hónap második hétfőjén. A szájmaszk viselése csak abban az esetben lesz kötelező, ha az intézmények nem tudják biztosítani a kötelező 1,5-2 méteres távolságtartás feltételeit az osztálytermekben. Az általános iskolák alsós tagozataiban ugyanakkor sem a tanítóknak, sem a gyerekeknek nem kell maszkot hordaniuk. A diákoknak mindvégig az osztálytermekben kell maradniuk, csak kísérettel mehetnek ki a mosdóba, a szünetekben is a tanteremben kell tartózkodniuk, és étkezniük is ott kell. A szabályok a járványhelyzet függvényében a jövő héten még változhatnak.
A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint
szombaton 31-el, 2865-re nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Nem történt új haláleset, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 133 maradt.

A diagnosztizált betegek közül 24-en vannak kórházban és közülük kettőt ápolnak intenzív osztályon. Az aktív betegek száma 450 fő. Szlovéniában szeptember 1-jén megkezdődik az oktatás az általános iskolások és középiskolások számára. Az oktatási minisztérium négy modellt készített elő az új tanévre:
  • az A modell szerint a tanév rendesen kezdődik,
  • a B modell szerint be kell tartani a járványügyi előírásokat,
  • a C modell kombinált osztálytermi és online oktatás,
  • míg a D modell csak online oktatást ír elő.
Szlovéniában
keddtől B modell szerint kezdődik a tanév. A diákokat, ha lehet, kisebb csoportokra kell osztani, csoportonként ugyanakkor nem érintkezhetnek egymással. Az osztálytermekben kell étkezniük és nem tarthatnak közös órákat más csoportokkal.

Az indoklás szerint amennyiben egy csoportban vagy osztályban megbetegszik valaki, nem kell az egész iskolának vagy több osztálynak karanténba vonulnia. Nem lesznek rövidített órák és a napközik is maradnak. Szájmaszkot csak a folyosókon és az iskolabuszokon kell viselniük a diákoknak. Bár a népegészségügyi intézet pénteken azt javasolta a kormánynak, hogy amíg nem csökken a fertőzöttek száma az országban, ötéves kor felett a gyerekek is viseljenek maszkokat zárt térben, a kabinet egyelőre nem hozott erről döntést.

A fertőzöttek számának a növekedésére számítanak a szakértők Szerbiában

Egyelőre csökken a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, járványügyi szakértők szerint viszont a nyaralásból hazatérők, valamint az iskolakezdés miatt szeptemberben jelentősen megugorhat a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országban. A Nyugat-Balkánon szombatról vasárnapra 717-tel emelkedett az igazolt fertőzöttek és 20-szal a halottak száma. Vasárnapra a regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 75-tel 31 282-re, Koszovóban 115-tel 13 215-re, Észak-Macedóniában 130-cal 14 293-ra, Bosznia-Hercegovinában 333-mal 19 544-re, Montenegróban pedig 64-gyel 4727-re nőtt. A halálos áldozatok száma Szerbiában eggyel 710-re, Koszovóban kilenccel 508-ra, Észak-Macedóniában hattal 596-ra, Bosznia-Hercegovinában hárommal 592-re, Montenegróban pedig eggyel 93-ra nőtt.

Koronavírus – Világrekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Indiában

MTI
Publikálás dátuma
2020.08.30. 10:05

Fotó: Mayank Makhija / AFP / NurPhoto
24 óra alatt 78 761 esetet találtak a dél-ázsiai országban.
Indiában világrekordot döntött az egy nap alatt beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 78 761 új esetet találtak az egészségügyi minisztérium vasárnapi bejelentése szerint, eddig
egyetlen országban sem ugrott meg 24 órán belül ilyen mértékben ez a szám.

A dél-ázsiai országban már a negyedik napja folyamatosan 75 ezer felett van a napi új fertőzöttek száma, a világon itt növekszik jelenleg a leggyorsabban az újonnan diagnosztizált esetek száma. Az összesítésben a mérleg
országosan már meghaladja a 3,5 milliót, a koronavírushoz köthető halálesetek száma hivatalosan 63 498.

Mindeközben azonban folytatódik a járványellenes korlátozások fokozatos feloldása. Szeptembertől újranyitják a metróhálózatokat, és korlátozások mellett ismét engedélyezik sportesemények és vallási rendezvények megtartását. Az iskolák viszont szeptember végéig még zárva maradnak. Indiában már a zsúfolt nagyvárosoktól távolabb eső térségekben is gyorsan terjed a koronavírus, szakértők emiatt arra számítanak, hogy a szeptemberi hónap lesz a legnehezebb.