Előfizetés

Felrobbant egy menekültekkel teli hajó az olasz partoknál

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.30. 21:56
Képünk illusztráció
Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Legalább négy ember meghalt.
Kigyulladt, majd felrobbant egy menekültekkel teli hajó a dél-olaszországi Crotone térségében vasárnap, legalább négy ember életét veszítette, ketten eltűntek, és többen megsérültek. A tengerben eddig négy személy holttestét találták meg, közöttük egy nő is van. További két embert keresnek, de sötétedéskor leállítják a kutatást. Öt menekült sérült meg, közülük ketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek, a közeli kórházakban kezelik őket. A csoportot szállító motoros vitorláshajó vasárnap hajnalban érkezett meg a dél-olaszországi Calabria tartomány parti vizeire, a Crotone és Catanzaro közötti térségbe.
A járművön valamivel több mint húszan voltak, közöttük gyerekek is.

Az olasz pénzügyőrség hajója utolérte, és Crotone kikötőjébe akarta kísérni a hajót, de az útközben lángra kapott.
A pénzügyőrség katonái igyekeztek kimenekíteni az embereket, de a vitorláshajó egy része a tűztől felrobbant, és a fedélzetről szinte mindenki a vízbe esett. A helyszínre siető mentőegységek először három, majd még egy holttestet emeltek ki a vízből. Két pénzügyőr is megsérült, égési sebekkel és lábtöréssel vitték őket kórházba. Az utóbbi éjszaka mintegy nyolcvan menekült érkezett Calabria partjaira, közel felük iráni és iraki állampolgár.

St. Louis-ban két rendőrt lőttek meg, Chicagoban legalább öt halott van

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.08.30. 19:36

Fotó: John Rudoff / 2020 Anadolu Agency
Korábban az oregoni Portlandben is lelőttek egy embert. Több amerikai városban véres összecsapásokba torkolltak a tüntetések.
Az oregoni Portlandben vasárnapra virradóra a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom aktivistái összecsaptak a Donald Trump amerikai elnökkel rokonszenvezők városba érkező csoportjával, egy ember holtan maradt az utcán. A missouri St. Louis városában két rendőrt lőttek meg. Chicagóban pedig öt ember esett lövöldözés áldozatául. Az oregoni Portlandben, ahol több mint 92 napja tartanak a zavargások, az AP egyik fotósa három lövést hallott, majd azt látta, hogy az azonnal reagáló rendőrök a mentőkkel odasiettek az áldozathoz, aki – az AP munkatársa szerint – fehér férfi volt. A rendőrség közleménye csupán annyit tudatott, hogy ismeretlen tettes ellen megkezdték a nyomozást. Az áldozatról nem közöltek részleteket. A Fox televízió információi szerint a véres összecsapásra akkor került sor, amikor a Donald Trumpot támogatók konvoja már elhagyta a belvárost.      A Black Lives Matter (BLM) aktivistái vasárnap Ted Wheeler polgármester lakásához vonultak, és azt kiáltozták, hogy addig nem mennek el onnan, amíg a polgármester le nem mond. Nyilvánosságra hozták Wheeler mobiltelefonjának számát is, és arra biztatták az embereket, hogy hívják fel a politikust és kényszerítsék őt lemondásra. A missouri St. Louis-ban vasárnapra virradóra
két rendőrt lőttek meg intézkedés közben, az egyiküket fejbe lőtték, állapota válságos, a másikat a lábán találták el.

Chicagóban, szintén vasárnapra virradóra, a városban több helyen is lövöldözés tört ki, a rendőrség szóvivőjének vasárnapi közleménye szerint
legalább öt halott van, két rendőr megsebesült.

Donald Trump több Twitter-bejegyzésben is reagált a Portlandban történtekre. 
„A Nemzeti Gárda készen áll, akarja és képes rá (a rendteremtésre). Csak a kormányzó hívása kell”

– írta az egyik bejegyzésben.

Majd egy másikban hozzátette: „amióta a Nemzeti Gárda két nappal ezelőtt megjelent a wisconsini Kenoshában, a városban nem volt több erőszak”. Az elnök egyébként kedden Kenoshába utazik. Trump több olyan mikroblog-bejegyzést is újra-tweetelt, amelyben a zavargások kapcsán Joe Bidennel, a demokraták elnökjelöltjével foglalkoztak. „Joe Biden, Kamala Harris, van valami kommentár?” – olvasható az egyik bejegyzésben. Trump nyolc közvéleménykutatás eredményét is újra közölte a Twitteren. A PollWatch a Democracy Institute felmérését idézte, mely szerint az elnök támogatottsága 52 százalékos, ez megegyezik a Zogby intézet által a héten kimutatott támogatottsággal, Trump Floridában 47 százalékos támogatottsággal vezet, míg Bident a megkérdezettek 44 százaléka látná szívesen elnökként, és három, illetve négyszázalékos az előnye az elnöknek Minnesotában és New Hampshire államban is. Ugyancsak a Democracy Institute felmérése szerint az emberek 59 százaléka úgy gondolja, hogy Joe Biden demenciában szenved.

Vizsgálat közben rázuhant a CT-berendezés egy darabja a benne fekvő páciensre a temesvári kórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.08.30. 18:59
Illusztráció
Fotó: PETRUT CALINESCU / AFP
Az egy méter átmérőjű forgó alkatrész éles alumíniumperemmel ellátott műanyag gyűrű, és másodpercenként 400 fordulatot tesz meg.
Egy 36 éves, agyi érkatasztrófát szenvedett nőt éppen a komputertomográfban vizsgáltak Romániában a temesvári megyei kórházban, amikor az orvosi eszköz egyik darabja leesett, és a benne fekvő páciensre zuhant – írja a Főtér. A kórház menedzsere elmondta, egy forgó részről van szó, amely egy egy méter átmérőjű, éles alumíniumperemmel ellátott műanyag gyűrű. 
A menedzser szerint ez az alkatrész másodpercenként 400 fordulatot tesz meg, így akár tragédia is történhetett volna.

A nő sérülését így is több öltéssel kellett összevarrni.  Kiderült az is, hogy a CT-t még 2018-ban kapta a kórház az egészségügyi minisztériumtól, de már akkor egyértelmű volt, hogy gyenge a minősége. Ennek ellenére üzembe állították, és két évig a szükséges engedélyek nélkül működött. Idén februárban leállították, és kérték a szükséges engedélyeket, amelyeket végül június végén kaptak meg. Az eszközt rossz minősége miatt nem akarták használni, mégis rákényszerültek. A kórház vezetősége feljelentést tett az életveszélyes CT beszerzését övező rendellenességek miatt.