Előfizetés

Már 21 halálos áldozata van a „bika” nevű dizájnerdrognak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 13:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A halálesetek többsége Budapesten történt, és Borsod is különösen érintett.
Május végén tűnt fel Magyarországon egy különösen veszélyes új kábítószer, ami a köznyelvben „bika” néven vált ismertté. A kínai laborokból származó új típusú pszichoaktív szer augusztus közepére már 11 halálos áldozatot szedett, ami kiugró érték. A helyzet azóta még rosszabb lett: már 21 halott szervezetében mutatták ki a bikát – írja a 24.hu. A portál Csákó Ibolya alezredestől úgy tudja, más új típusú pszichoaktív szereket is találtak több áldozat szervezetében. A halálesetek többsége Budapesten történt, és Borsod is különösen érintett, de történt haláleset Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében is. Az addiktológusok egyre többet tudnak az anyagról, ami, mint kiderült, olyan erős idegméreg, amely kómához hasonló állapotot idéz elő, valamint minden használatkor károsítja az agyat. A szer használói akár órákig is haldokolhatnak. A portál az is megtudta, hogy egy esetben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is nyomoz a rendőrség Tolna megyében: egy dílert kaptak el, aki olyannak adott el bikát, aki később belehalt a fogyasztásába.

Kisteherautóról lezuhanó ablaktáblák sebesítettek meg három embert egy zalaegerszegi építkezésen

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 12:53
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egyikük az összesen csaknem 700 kilós üvegtáblák alá szorult, a tűzoltók szabadították ki.
Egy építkezésen álló kisteherautóról lezuhanó ablaktáblák sebesítettek meg Zalaegerszegen három embert, egyikük a jelentős súlyú üvegtáblák alá szorult – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kedden a honlapján. A Jókai utcában álló kisteherautó platójáról hétfőn több nagytömegű ablaktábla zuhant a jármű mellé, megsebesítve három embert. Egyikük az összesen csaknem 700 kilogramm súlyú üvegtáblák alá szorult, őt a zalaegerszegi tűzoltók tudták kiszabadítani, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak – írták. Az MTI információja szerint az ablaktáblák alá szorult férfi súlyosan, a másik két ember könnyebben sérült meg.

Zoknit és téglát küldött a telefon helyett egy internetes csaló a vásárlónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 11:41
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi olyan tárgyakat hirdetett meg, amelyekkel nem is rendelkezett.
A Tatabányai Járási Ügyészség vádat emelt egy férfival szemben, aki a vádirat szerint 16 embernek okozott kárt összesen mintegy félmillió forint értékben. A férfi ugyanis olyan tárgyakat hirdetett eladásra az interneten, amelyekkel nem is rendelkezett – írja az ügyészség. A vádirat szerint a férfi 2016 februárja és 2018 augusztusa között internetes oldalakon műszaki cikkek eladását és cseréjét hirdette meg, illetve mások hirdetésére jelentkezett. A sértettek a vételárat átutalták, vagy a kézbesítéskor megfizették a férfinak, illetve elküldték neki a cserélni szándékozott műszaki cikkeket. A megrendelt termékeket, illetve a csereként felajánlott készülékeket viszont nem kapták meg. Az elkövető összesen 484.690 forint kárt okozott. Az egyik esetben a férfi márkás mobiltelefont hirdetett eladásra. A tatabányai sértett a megállapodásuknak megfelelően vételárként 2018. február 9-én 140 ezer forintot fizetett meg a csomag átvételekor. 
A csomagban azonban nem telefon, hanem zokni, tégladarabok, üres flakon, papírdoboz, valamint különböző papírok vannak.

A futárnak átadott készpénzt a nyomozó hatóság lefoglalta és a sértettnek visszaadta. Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre és 153 ezer forint vagyonelkobzásra ítélje. Azt is kezdeményezte, hogy kötelezze a vádlottat a kár megtérítésére.