Előfizetés

A pénzbüntetést is soknak érzik a kórházi dolgozók, akik véletlenül halálra gyógyszereztek egy idős beteget

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 15:27
Illusztráció
Fotó: GEORGE FREY / AFP
Az orvosok egymásról sem szóltak arról, hogy fájdalomcsillapítót írtak fel az áldozatnak - aztán jött az ápoló, aki megduplázta az adagot.
Nem jogerősen több százezres pénzbüntetéseket osztott ki Budai Központi Kerületi Bíróság abban a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indult ügyben, amelyben két orvost és egy ápolót vádoltak egy idős beteg halála miatt. A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás során kiderítette, azt állapította meg, hogy a két orvos úgy rendelt el (Contramal) fájdalomcsillapító terápiát egy szívelégtelenség miatt kórházban fekvő idős beteg részére, hogy azt nem tüntették fel a kórházi lázlapon.  

Egyre csak nőtt a beadott gyógyszeradag

A II. rendű vádlott nem szólt az éjszakai műszakot átvevő orvos kollégának – a III. rendű vádlottnak – arról, hogy a beteg már kapott Contramalt. Az ápolóként dolgozó I. rendű vádlott pedig éjszakai műszak során anélkül adott be további Contramalt a fájdalomra panaszkodó, kiabáló betegnek, hogy erről az ügyeletes orvossal konzultált volna.  Még később pedig az orvos által elrendelt egy ampulla helyett kettőt adott be a betegnek. A sértett így legalább négy tablettát kapott, a mérgezés okozta heveny légzési és vérkeringési elégtelenség miatt még aznap éjjel elhalálozott. Az ügyészség javasolta, hogy a két orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, míg az ápolót foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntette miatt a bíróság ítélje pénzbüntetésre.
A testület ezt az indítványt el is fogadta, a II. rendű vádlottat 500 ezer, a III. rendű vádlottat 400 ezer, míg az I. rendű vádlottat 320 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A büntetések kiszabásakor enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlottak büntetlen előéletét és a cselekmény óta eltelt hosszú időt. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be.

Miskolci rokonainál járt Marietta, két napja nem találják az idős asszonyt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 14:48

Fotó: police.hu
A 60 éves nő térben és időben nehezen tájékozódik, a rendőrök is keresik.
Fényképes körözést adott ki a Miskolci Rendőrkapitányság Kovács Marietta százhalombattai lakos eltűnése miatt - írja a police.hu.   A 60 éves, zavartan viselkedő asszony rokonait látogatta meg Miskolcon, de augusztus 30-án este útnak indult, azóta a rendőrök sem találtak rá.
Kovács Marietta körülbelül 165 centiméter magas, normál testalkatú, rövid haja vörösre festett. Utolsó ismert ruházata: rózsaszínű felső, fekete nadrág, narancssárga papucs.

A rendőrség is keresi a térben, időben nehezen tájékozódó százhalombattai asszonyt
Az eltűnt nő térben és időben nehezen tájékozódik. Utoljára 2020. augusztus 31-én a délelőtti órákban Görömbölyön látták.
A Miskolci Rendőrkapitányság kéri, hogy aki bármilyen információval rendelkezik a képen látható asszonnyal kapcsolatban, hívja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-46/514-506-os telefonszámon. Továbbá a 107-es vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámok a nap 24 órájában fogadják a bejelentők hívásait. A névtelenség megőrzése mellett is tehetnek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán.  

Már 21 halálos áldozata van a „bika” nevű dizájnerdrognak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 13:12
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A halálesetek többsége Budapesten történt, és Borsod is különösen érintett.
Május végén tűnt fel Magyarországon egy különösen veszélyes új kábítószer, ami a köznyelvben „bika” néven vált ismertté. A kínai laborokból származó új típusú pszichoaktív szer augusztus közepére már 11 halálos áldozatot szedett, ami kiugró érték. A helyzet azóta még rosszabb lett: már 21 halott szervezetében mutatták ki a bikát – írja a 24.hu. A portál Csákó Ibolya alezredestől úgy tudja, más új típusú pszichoaktív szereket is találtak több áldozat szervezetében. A halálesetek többsége Budapesten történt, és Borsod is különösen érintett, de történt haláleset Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében is. Az addiktológusok egyre többet tudnak az anyagról, ami, mint kiderült, olyan erős idegméreg, amely kómához hasonló állapotot idéz elő, valamint minden használatkor károsítja az agyat. A szer használói akár órákig is haldokolhatnak. A portál az is megtudta, hogy egy esetben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is nyomoz a rendőrség Tolna megyében: egy dílert kaptak el, aki olyannak adott el bikát, aki később belehalt a fogyasztásába.