Előfizetés

Kikötőt vennének Szlovéniában Orbánék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 16:59

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A magyar kormány érdekelt egy koperi kikötő megvásárlásában - a fő cél azonban egy alternatív földgázbeszerzési útvonal kialakítása lehet.
Stratégiai jelentőségű, hosszú távú együttműködést megalapozó témákról tárgyalna a szlovén és a magyar kormány - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának kedden a szlovéniai Bledben, miután szlovén kollégájával, Janez Jansával tárgyalt.
Az MTI összefoglalója szerint Orbán röviden be is számolt arról, hogy milyen együttműködésben lennének érdekeltek: 
  • egy félbemaradt gázvezeték-fejlesztési program felélesztése - mivel ha Magyarország hozzá akar férni az olasz gázvezetékrendszerhez, azt csak Szlovénián keresztül tudja megtenni.
  • Kikötő vásárlása Koper kikötővárosában, valamint az oda vezető vasúti vonal kiépítése – ezt a miniszterelnök nagyon érzékeny kérdésnek nevezte, emlékeztetve rá, hogy az olaszországi Triesztben már vettek egy kikötőrészt.
  • A Magyarország és Szlovénia közötti, még kezdetleges légi összeköttetés fejlesztése.
  • A magyar és szlovén magasfeszültségű elektromos vezetékrendszer tényleges összekapcsolása – erről már korábban is zajlottak tárgyalások, és a magyar fél Orbán szerint el is végezte a projekt rá eső részét.
Orbán Viktor és Janez Jansa szlovén miniszterelnök (j) kétoldalú megbeszélést folytat a szlovéniai Bledben 2020. szeptember 1-jén
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A miniszterelnök ugyanakkor nem csak a gazdasági tervekről beszélt, érzelmesebb húrokat is pengetett. Szerinte a magyar-szlovén kapcsolatok alaphangja ma sokkal jobb, mint korábban bármikor- a jó viszony lelki alapját pedig a a koronavírus-járvány idején Magyarország által Szlovéniának nyújtott segítség, na és a nemzeti közösségek jelenthetik. Arra is emlékeztetett, hogy mindkét ország kormánypártja és miniszterelnöke az európai kereszténydemokratákhoz tartozik, és ez „segíti a kormányzati munkát”. 

355,07 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 08:20
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött kedd reggelre az előző esti árfolyamához képest a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
 Az eurót a hétfő esti 355,47 forint után kissé alacsonyabban, 355,07 forinton jegyezték kedden reggel fél nyolckor.
Csökkent a dollár és a svájci frank jegyzése is, a dolláré 297,66 forintról 296,22 forintra ment le, a svájci frankot a hétfői esti 329,72 forint után kedd reggel 328,75 forinton jegyezték.
A forint az euróval szemben 3,0 százalékkal, a dollárral szemben 2,2 százalékkal, a svájci frankkal szemben 2,8 százalékkal gyengült augusztusban.

Nem vetette vissza az Alteót a járvány

M. I.
Publikálás dátuma
2020.08.31. 18:55

Fotó: Koncz Márton / Népszava
Jelentős javulásról tanúskodnak Veres Tibor tőzsdei energiacégének fél éves számai. Nem hatott kedvezőtlenül rájuk a koronavírus.
A tavalyi év hasonló időszakának közel félmilliárd forintjáról idén egymilliárd fölé emelkedett a Veres Tibor féle Wallis többségi tulajdonában álló, energetikával foglalkozó Alteo féléves nettó eredménye - derült ki a tőzsdei társaság tegnap közzétett gyorsjelentéséből. Az kiemelten figyelt, EBITDA nevű kamat, adók, és értékcsökkenés előtti üzemi eredmény 2,1 milliárdról 3,1 milliárdra nőtt. Az időszakra eső árbevétel 12,1 milliárdról 16,2 milliárdra ugrott. A bővülést azzal magyarázták, hogy üzletágaikra kevéssé hatott a koronavírus. Az Alteo jelenleg 26, áram- és hőtermelő, hagyományos és megújuló-alapú erőművet birtokol. Jelenleg is zajlik egy szélerőműpark megvásárlása. Emellett működtetnek egy, az erőműveik termelését összehangoló szabályozóközpontot, valamint energiakereskedelemmel és kapcsolódó szolgáltatásokkal is foglalkoznak.