Előfizetés

További kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 18:43
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A koronavírus-járvánnyal összefüggésben további fővárosi és vidéki kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat.
Nem lehet látogatni a betegeket keddtől a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban, az Észak-közép-budai Centrumban (Szent János kórház), az Új Szent István Kórház és Szakrendelőben, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben, valamint a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Szakrendelő telephelyein. A járványügyi helyzetre tekintettel, a dolgozók és a betegek egészségének védelme érdekében vasárnap látogatási tilalmat rendeltek el a Bajai Szent Rókus Kórház valamennyi fekvőbeteg-ellátó osztályán. Szintén megtiltották a betegek felkeresését a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kiskunfélegyházi telephelyén. Komárom-Esztergom megye kórházai közül Esztergomban és Dorogon rendeltek el látogatási tilalmat a koronavírus terjedésének megelőzésére. Komáromban hétfőtől nem lehet látogatni a fekvőbetegosztályokat, a tatabányai Szent Borbála kórházban és tatai részlegén pedig márciustól folyamatos látogatási tilalom van érvényben. Látogatási tilalom lépett életbe a szombathelyi Markusovszky Kórházban is, ez kiterjed a kórház valamennyi telephelyére és osztályára. A közlések szerint a csomagküldési és kapcsolattartási jogokat mindenütt biztosítják. A súlyos állapotú betegeket és a kiskorúakat, valamint a szülő asszonyokat közvetlen hozzátartozó látogathatja, illetve a beteg kérésére őt felkeresheti egyházi személy vagy vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagja, betartva a higiénés szabályokat.

Utazásra nem ajánlott kategóriába került a világ összes országa, Pozsonyba, Prágába azonban még kiruccanhattunk

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.01. 18:06

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Vörösre váltott a külügy járványügyi világtérképe, Szijjártó Péter azonban így is talált egérutat a turistáknak.
A konzuli szolgálat úgynevezett piros, azaz utazásra nem ajánlott kategóriába minősítette a világ valamennyi országát – jelentette be kedden a Facebookon Szijjártó Péter, aki szerint csak az újabb utazási korlátozásokkal lehet megakadályozni, hogy a berobbanó világjárvány begyűrűzzön Magyarországra. 
Szijjártó elkerülhetetlennek nevezte a második hullám érkezését, ami azért is érdekes, mert már napok óta százas-háromszázas nagyságrendben szűrik ki az újabb koronavírus-fertőzötteket, és még az adatokat összesítő kormányzati oldal is elismeri a hullám jelenlétét.

Ne menjünk sehova, illetve mégis

Bár a világtérkép vörössé vált, a V4-es országok egymás között nem állítják le a turizmust. Szijjártó hangsúlyozta, hétfőn este a kormányok kölcsönös garanciákat biztosítottak egymásnak, így továbbra is jöhetnek cseh, lengyel és szlovák turisták Magyarországra, öt napnál nem régebbi, negatív eredményt mutató PCR- vírusteszt birtokában (a kormányrendelet szerint azonban csak akkor léphetik át a határt, ha még szeptember 1. előtt szobát foglaltak valamelyik magyar hotelben). Ugyanígy, szeptemberben a magyarok is utazhatnak a V4-es országokba, ha visszaérkezésük után egy öt napon belül elvégzett negatív tesztet tudnak felmutatni. 

A turizmusnak és a járványnak is kedvez a könnyítés

A döntést a járványügyi védekezés szempontjából nehéz lenne megindokolni: a szigorítás szerint a Visegrádi Négyek is utazásra nem ajánlott országnak számítanak, a magyar határokat pedig éppen a vírus terjedése miatt zárták le – ráadásul, az 5 napos teszt semmilyen garanciát nem jelent arra, hogy a tesztelés utáni napokban a szlovák, lengyel, magyar turista nem kapta el a vírust. 

Egy napon belül visszavárják az ingázókat

Érthetőbb intézkedés, hogy Szijjártó Péter biztosította a munkaügyi ingázás lehetőségét is: határ túloldalán dolgozó magyarok továbbra is átléphetnek a szomszédos országokba, de 24 órán belül vissza kell térniük, ha csak nem akarnak két hétre karanténba kerülni, a kilépés időponját rögzítik és ellenőrzik is a határokon dolgozó rendőrök. Az ingázáshoz elérhető átkelők listája is szűkebb lesz a megszokottnál – Szijjártó a rendőrség honlapját jánlotta az érdeklődőknek

Megdőlt a napi szélrekord Budapesten

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.01. 17:06

Fotó: Lakatos Péter / MTI
A korábbi rekord 87,5 kilométer/óra volt, amelyet Budapest belterületén regisztráltak, 2006-ban.
A hétfőn érkezett viharban a fővárosban a napi szélrekord is megdőlt - közölte honlapján kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mint írták: a nyár utolsó napján az ország felett örvénylő ciklon hatására kiterjedten alakultak ki intenzív zivatarok. A főváros térségében az éjszakai órákban tomboló zivatart viharos széllökések kísérték. Budapest János-hegy állomáson 110,9 kilométer/órás széllökést mértek, mellyel megdőlt a fővárosi napi széllökés rekord. A korábbi rekord 87,5 kilométer/óra volt, amelyet Budapest belterületén regisztráltak, 2006-ban. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról tájékoztatott: a hétfőn érkezett viharos időjárás több megyében okozott károkat. Dóka Imre, az OKF helyettes szóvivője elmondta: a legtöbbször Budapesten és Pest megyében riasztották a tűzoltókat, de számos hívást kapott a katasztrófavédelem Heves, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is.