koronavírus;korlátozások;konzuli szolgálat;járvány;V4-ek;Szijjártó Péter;

2020-09-01 18:06:01

Utazásra nem ajánlott kategóriába került a világ összes országa, Pozsonyba, Prágába azonban még kiruccanhattunk

Vörösre váltott a külügy járványügyi világtérképe, Szijjártó Péter azonban így is talált egérutat a turistáknak.

A konzuli szolgálat úgynevezett piros, azaz utazásra nem ajánlott kategóriába minősítette a világ valamennyi országát – jelentette be kedden a Facebookon Szijjártó Péter, aki szerint csak az újabb utazási korlátozásokkal lehet megakadályozni, hogy a berobbanó világjárvány begyűrűzzön Magyarországra. 

Szijjártó elkerülhetetlennek nevezte a második hullám érkezését, ami azért is érdekes, mert már napok óta százas-háromszázas nagyságrendben szűrik ki az újabb koronavírus-fertőzötteket, és még az adatokat összesítő kormányzati oldal is elismeri a hullám jelenlétét.

Ne menjünk sehova, illetve mégis

Bár a világtérkép vörössé vált, a V4-es országok egymás között nem állítják le a turizmust. Szijjártó hangsúlyozta, hétfőn este a kormányok kölcsönös garanciákat biztosítottak egymásnak, így továbbra is jöhetnek cseh, lengyel és szlovák turisták Magyarországra, öt napnál nem régebbi, negatív eredményt mutató PCR- vírusteszt birtokában (a kormányrendelet szerint azonban csak akkor léphetik át a határt, ha még szeptember 1. előtt szobát foglaltak valamelyik magyar hotelben). Ugyanígy, szeptemberben a magyarok is utazhatnak a V4-es országokba, ha visszaérkezésük után egy öt napon belül elvégzett negatív tesztet tudnak felmutatni. 

A turizmusnak és a járványnak is kedvez a könnyítés

A döntést a járványügyi védekezés szempontjából nehéz lenne megindokolni: a szigorítás szerint a Visegrádi Négyek is utazásra nem ajánlott országnak számítanak, a magyar határokat pedig éppen a vírus terjedése miatt zárták le – ráadásul, az 5 napos teszt semmilyen garanciát nem jelent arra, hogy a tesztelés utáni napokban a szlovák, lengyel, magyar turista nem kapta el a vírust. 

Egy napon belül visszavárják az ingázókat

Érthetőbb intézkedés, hogy Szijjártó Péter biztosította a munkaügyi ingázás lehetőségét is: határ túloldalán dolgozó magyarok továbbra is átléphetnek a szomszédos országokba, de 24 órán belül vissza kell térniük, ha csak nem akarnak két hétre karanténba kerülni, a kilépés időponját rögzítik és ellenőrzik is a határokon dolgozó rendőrök.

Az ingázáshoz elérhető átkelők listája is szűkebb lesz a megszokottnál – Szijjártó a rendőrség honlapját jánlotta az érdeklődőknek