Előfizetés

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a pusztaberki férfit, aki azt állította, hogy a faluja lesz a koronavírus új epicentruma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 11:54
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Azt állította, hogy egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.
A Balassagyarmati Járási Ügyészség a köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat tavasszal egy Nógrád megyei férfival szemben – írja az ügyészség. Az ügyről tavasszal a Népszava is beszámolt. Egy 23 éves pusztaberki férfi azt híresztelte, hogy a faluja lesz a koronavírus új epicentruma. A Balassagyarmati Járásbíróság a napokban hozott jogerős döntést. Az ítélet szerint a fiatal férfi 2020. március 17-én este az asztali számítógépén átszerkesztette az egyik hírügynökség cikkét annak fejlécét használva.
Ebben valótlanul azt állította, hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus „epicentruma”, így aki teheti, ne menjen az utcára.

A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett. Az elkövető az álhírt telefonjával továbbította egy ismerősének, aki az általa valósnak hitt hírt továbbította ismerőseinek, a valótlan információ pedig az interneten néhány óra alatt elterjedt. Az ijedtség és esetleges pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi, illetve hivatalos weboldalán.  Az ügyészségi közlemény szerint a férfi közveszéllyel járó eseménnyel fenyegetőzött, ami a világjárvány miatt súlyosan megzavarta a köznyugalmat. A Balassagyarmati Járásbíróság a cselekmény elkövetését elismerő, azt megbánó férfit egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

Biztonsági őr lopott egy győri üzlet vevőjétől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 11:51
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kifigyelte, hogy a vásárlónál sok készpénz van.
Egy győri üzlet biztonsági őre kifigyelt az üzletben egy férfit, akinél sok készpénz volt. Az őr odahívta egy ismerősét, és ellopták a vásárlótól a pénzét – számolt be róla az ügyészség. A vádirat szerint idén januárban az őr észrevette, hogy egy férfi a nála lévő nejlon táskában egy pénzköteget tart magánál, majd abból kivesz egy 20 ezer forintos bankjegyet és azzal fizet. A biztonsági őr ekkor telefonon egyeztetett egy ismerősével, majd kiment az üzlet elé és ott találkozott vele. Ezt követően együtt figyelték és követték az üzletből kilépő, vevőt aki az autójához ment. Amikor a vásárló a csomagtartóba pakolt, az elkövető megszólította őt és elterelte a figyelmét azzal, hogy „főnök, önnek le van engedve a bal első kereke”. Mikor a sértett az autó első kerekeihez ment, az elkövető ellopta a 650 ezer forintot tartalmazó nejlon táskát a sértett okirataival, bankkártyájával és telefonjával együtt. Az értékekkel visszament a biztonsági őrhöz, és együtt bementek az üzlet mosdójába. A vevő nem sokkal később pont a biztonsági őrtől kért segítséget, aki ebből a biztonsági szolgálatnak annyit jelzett, hogy egy ember elhagyta az iratait.
Három nap múlva a biztonsági őr otthonának gyerekszobájában, a szekrény mögött találta meg a hatóság a 650 ezer forintot.

Az ügyészség az elkövetőket minősített lopással vádolja, akár öt év szabadságvesztés is kiszabható velük szemben.

Tagadja Gyárfás Tamás, hogy megrendelte volna Fenyő János kivégzését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.01. 16:22
Gyárfás Tamás és ügyvédje a július 2-i tárgyalási napon
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Bár ő a Fenyő-gyilkosság elsőrendű vádlottja, a Gyárfás szerint csak pletyka, hogy ő adott megbízást a médiavállalkozó meggyilkolására.
Nem bíztam meg sem Tasnádi Pétert, sem Portik Tamást Fenyő János megölésével - mondta Gyárfás Tamás médiavállalkozó, a Magyar Úszó Szövetség korábbi vezetője, a Fenyő-gyilkosság elsőrendű vádlottja a büntetőper keddi tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken. Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban, az utcán lőtte agyon Budapesten Jozef Rohác, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség a mostani eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Rohácot.  
A vád szerint Fenyő János és Gyárfás Tamás között az 1990-es években üzleti, elszámolási vita, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság, a Nap TV és más ügyek miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek, Fenyő terhelő adatokat próbát gyűjteni Gyárfásról és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában. Az ügyészség úgy látja, emiatt határozta el Gyárfás, hogy megöleti riválisát, előbb Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi ebből hatmilliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást. A vád szerint ezután fordult Gyárfás Portik Tamáshoz, hogy ölesse meg Fenyő Jánost.   
A keddi tárgyaláson Gyárfás Tamást a Portik Tamás által rögzített hangfelvételek alapján kérdezték Tasnádi Péterhez fűződő kapcsolatáról. A bíróság kérdésére, hogy félt-e Tasnádi Pétertől, Gyárfás Tamás nemmel válaszolt. A bíróság kérdésére, hogy akkor Portik Tamásnak 2004-ben miért mondta azt, hogy "kiveri a víz", ha arra gondol, hogy Tasnádi kiszabadul a börtönből és megkeresi, Gyárfás Tamás azt mondta, nem félt, hogy Tasnádi erőszakot alkalmaz vele szemben, inkább attól tartott, hogy "belekeveri" Fenyő János meggyilkolásába. 
Gyárfás Tamás arról is beszélt, hogy egy félreértés nyomán terjedt el a városi pletyka még 1997-ben, hogy megbízást adott volna Fenyő János megölésére Tasnádinak, és Tasnádinak "megtetszett a dolog", mert ezzel fenn tudta tartani a "keresztapa-nimbuszát". Azzal kapcsolatban, hogy Gyárfás Tamás tízmillió forintot adott a börtönből éppen szabadult Tasnádinak, Gyárfás több magyarázatot is adott már az eljárás során hogy Tasnádi megzsarolta, ráijesztett, "lehúzta", de mondta azt is, hogy azért adott pénzt, mert "jobb a békesség", valamint, hogy félt, hogy Tasnádi hamis vallomást tesz, amivel belekeveri a Fenyő-ügybe. A pénzzel kapcsolatban elmondta, nem írtak róla papírt, bár "nem volt illúziója", hogy Tasnádi visszaadja-e azt. Gyárfás többek között azt is mondta: a rendőrség hamar "bedobta" a nevét a köztudatba a gyilkossággal kapcsolatban, ez pedig "kapóra jött" az alvilágnak, Tasnádi és Portik is "esélyt látott" arra, hogy "keressen" az ügyön. A per csütörtökön folytatódik  -írja az MTI.