Előfizetés

Müller Cecília: Az új fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.02. 17:45
Képünk illusztráció
Fotó: Árvai Károly / MTI/kormany.hu
Az országos tisztifőorvos felelősségteljes magatartást kért a fiataloktól.
Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és az látszik, hogy most inkább a fiatalok körében terjed a vírus – mondta az országos tisztifőorvos szerdán az MTI-nek. Müller Cecília hozzátette: az adatokat elemezni kell, de
míg a tavaszi járványhullám az idős, krónikus betegségben szenvedőket érintette, mára ez jelentősen megváltozott, a friss fertőzöttek átlagéletkora 30 év körül van.

A fiatalok felelőssége ezért növekszik ezekben a hetekben, a vírus közösségi terjedésének lehetősége nagyobb ebben a korosztályban – emelte ki. Mint mondta, a fiataloknál talán nem tudatosult, hogy megbetegedhetnek, kevésbé érzik a fertőzés veszélyét, hiszen a betegség tünetei náluk enyhék vagy nem is jelentkeznek, a vírust ugyanakkor továbbadhatják. Müller Cecília ezért
felelősségteljes magatartást kért a fiataloktól.

Kiemelte, hogy továbbra is be kell tartani a járványügyi előírásokat, ajánlásokat: a távolságtartást, a maszk viselését tömegközlekedési eszközökön és zárt helyeken, valamint a rendszeres kézmosást, kézfertőtlenítést, a közösen, gyakran használt felületek fertőtlenítését. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, az emberek felelősségteljes magatartásával megakadályozható, hogy azokat az országos intézkedéseket, amelyek „tavasszal nagyban gátolták az életünket”, ne kelljen újra bevezetni. A koronavirus.gov.hu portál szerdai tájékoztató adatai szerint 365 magyar állampolgárnál mutatták ki újonnan a fertőzést, meghalt három idős ember, az aktív fertőzöttek száma 2100. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Elhúzódó harcra rendezkednek be az egyetemfoglalók

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.09.02. 17:16

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Válasz nélkül hagyta a Vidnyánszky Attila által vezetett Színház- és Filmművészetért Alapítvány a hallgatók követeléseit.
– Ej a titkos egyetem, titkosan kezdődik – ezzel a népdalátdolgozással nyitották szerdai sajtótájékoztatójukat a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületét elfoglaló hallgatók. Mindez arra utal, hogy a fenntartóváltás miatt tiltakozó egyetemisták elkezdték megszervezni, hogy miként folyhat az oktatás a jövő héten induló szorgalmi időszak során is az elfoglalt épületben, vagyis a hallgatók nem egy hétig szeretnének nyomást gyakorolni a Vidnyánszky Attila által vezetett alapítványi kuratóriumra. A hallgatói képviselők arról számoltak be, hogy a tiltakozás mellett a legfontosabb feladatuk annak megszervezése, hogyan történhet az oktatás az elfoglalt egyetemen.

– Egyelőre nincs tudomásunk arról, hogy eljárást indítottak volna velünk szemben – válaszolta lapunk kérdésére Csernai Mihály, a hallgatói önkormányzat elnöke. Kérdésünkre Józsefváros Önkormányzata megerősítette, hogy a jegyzőnél egyelőre nem kezdeményezett az egyetem fölé helyezett kuratórium birtokvédelmi eljárást, noha kedden a fenntartó erre tett utalást. Szerdán délután Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök az általa vezetett Nemzeti Színházba hívta egyeztetésre az SZFE héten lemondott vezetőségét, mindezt elsősorban a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozva. Upor László, az egyetemet vezető, jelenleg felmondási idejét töltő rektorhelyettese tehát azzal a kuratóriumi elnökkel találkozott, akinek legitimitását a hallgatók nem fogadják el. – Az egyetem vezetésének nem az a dolga, mint nekünk – válaszolt felvetésünkre Szurdi Panni, a hallgatók szóvivője, de nem részletezte, hogy probléma-e számukra, hogy az intézményen kívül Vidnyánszky tőlük függetlenül igyekszik vezetni az alapítványi fenntartóváltást. – Mi csak az Innovációs és Technológiai Minisztériumot tekintjük tárgyalópartnernek, a kuratóriumot nem – hangsúlyozta Szurdi Panni.

Az egyetemen épületében a hallgatók megszervezték az őrségüket, kizárólag az egyetem polgárainak engednek bebocsátást. A bejáratnál eközben folyamatosan kapják a támogató civilek felajánlásait az édességes csomagoktól a wc-papírig bezárólag, de sokan pénzadományt is segítik őket. Az egyetemfoglalók hallgatók a számukra feleslegesnek bizonyuló ajándékokat rászorulókat segítő szervezeteknek továbbítják.

Több mint egy tucat európai szakmai szervezet tiltakozik a magyar sajtóhelyzet miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.02. 16:20

Fotó: Népszava
A kormány leépíti a független sajtót, a beadványok mégis rendre elakadnak az Európai Bizottság illetékeseinél.
Tizenhat európai újságíró- és médiaszervezet írt közös levelet az Európai Bizottságnak a magyarországi visszásságok miatt – idézte az International Press Institute (Nemzetközi Sajtóintézet) oldalán megjelent hírt a hvg.hu. A testület versenyjogért felelős biztosának, Margrethe Vestagernek címzett levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar médiapluralitás aláásásáért több beadvány is eljutott már a bizottsághoz, ám egyik ügyben sem történt előrelépés. Mint írják, az elmúlt 10 évben a magyar kormány a médiapiacba beavatkozva leépítette a független sajtót, az állam erőforrásait fegyverként fordítva a kritikus médiumok ellen, és felemelve azokat, amik a kormány szócsöveként működnek. – A bizottság látszólag mégsem vesz tudomást az erről szóló 2016-os, illetve 2019-es panaszokról – tették hozzá. Jávor Benedek (Párbeszéd) volt EP-képviselő Facebook-bejegyzésében emlékeztetett arra, hogy 2016-ban és 2019-ben a Mérték Médiaelemző Műhely-jel és a Klubrádió-val közösen nyújtottak be panaszt, és a tavalyihoz később a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is csatlakozott. 
„Az elmúlt 10 évben a kormány rendszerszinten leépítette a médiaszabadságot, ehhez pedig gyakran állami piaci beavatkozásokat hívott segítségül, amelyek sértik az unió belsőpiaci és versenyjogát.”

– idézett szintén a levélből Jávor Benedek.

A dokumentum hivatkozik az Index közelmúltbeli szétverésére, a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) által megtestesített piackoncentrációra és a politikailag irányított reklámok piactorzító hatására is. A 16 szervezet szerint a helyzet sürgető lépéseket kíván az Európai Bizottságtól. Jávor Benedek a Klubrádióval és a Mérték Médiaelemző Műhellyel 2019-ben azért fordult Brüsszelhez, mert a háromnegyedes arányt is meghaladó kormánypárti túlsúly alakult ki a magyar médiában a KESMA felállításával. A 2016-os hasonló beadvány pedig a magyar közszolgálati média elfogultsága miatt született.