Előfizetés

Nem ittak tejet a bronzkori emberek Közép-Európában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 12:09

Fotó: Shutterstock
3300 éve a legtöbb embernek hasi fájdalmakat okozott a fehérjetartalmú ital.
Egy nemzetközi kutatócsoport szakértői olyan, 3300 éve élő emberek csontjainak örökítőanyagát vizsgálta, akik az északkelet-németországi Tollensénél történt csatában haltak meg. A vizsgálatok szerint csupán minden nyolcadik harcos rendelkezett olyan génváltozattal, amely lehetővé tette a laktóz lebontását, és ez a legtöbb embernél hasi fájdalmakat okozott. A tudósok eredményeikről a Current Biology című tudományos lap csütörtöki számában számoltak be.
"A terület mai lakosságának 90 százaléka rendelkezik ezzel a génváltozattal" – mondta Joachim Burger, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Ez a különbség nagyon nagy, mivel a két korszak között 120 nemzedék váltotta egymást – emelte ki. Svájcban ma a lakosság 80 százaléka viseli el a tejet. 
"Az egyetlen lehetséges magyarázat a mai korok és a bronzkor közötti különbségre, az erőteljes darwini szelekció" –- mondta Daniel Wegmann, a Freiburgi Egyetem biológusa. Véleménye szerint így azoknak az embereknek, akik képesek voltak a laktózt lebontani, átlagosan hat százalékkal több gyereke született, mint azoknak, akik nem rendelkeztek a szükséges génváltozattal.
Az azonban nem teljesen tisztázott, miért rendelkeztek evolúciós előnnyel a felnőtt tejivók. A tudósok feltételezése szerint energiában gazdag, szennyeződésektől mentes folyadékként a tej nagyobb túlélési esélyt biztosított az élelmiszerhiány vagy a szennyezett ivóvíz korában.
A kutatók Kelet- és Délkelet-Európában is vizsgálták bronzkori csontok örökítőanyagát. Ott is ritkán találtak a laktóz lebontásának képességére utaló nyomokat. A kelet-európai sztyeppékről származó egyének csontjainak vizsgálatakor viszont teljesen hiányzott az ehhez szükséges génváltozat. Vivian Link, a Neuenburgi Egyetem kutatója szerint ez nagy meglepetést okozott, mivel korábbi tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy vélhetően erről a területről indult a felnőttek körében a tej megemésztésének képessége.

Százmillió éves meteoritkrátert találtak aranyásás közben Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 09:31
A most felfedezett ráter ötször nagyobb lehet, mint a Wolfe Creek (képünkön), ami az egyik legnagyobb volt idáig
Fotó: Matt Deakin / Shutterstock
Az Ora Banda az egyik legnagyobb a Földön, a kutatók szerint a meteoritnak nagyjából 100-200 méter átmérőjűnek kellett lennie.
Százmillió éves meteoritkráterre bukkantak aranyásás közben Nyugat-Ausztrália távoli vidékén. A becsapódási krátert Ausztrália harmadik legnagyobb aranybányász cégének egyik földbirtokán fedezték fel – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.  
A nagyjából 5 kilométeres átmérőjével az Ora Banda kráter - így hívják a települést, amelynek szomszédságában felfedezték -, az egyik legnagyobb meteoritkráter a Földön.
A szakemberek modern technikákat, köztük elektromágneses vizsgálatot alkalmazva térképezték fel a szabad szemmel egyébként nem látható krátert. Jayson Meyers geológus és geofizikus jelentősnek és váratlannak nevezte a felfedezést. A szakember szerint a krátert egy rendkívül sík vidéken fedezték fel és azért maradhatott láthatatlan, mert az idők folyamán feltöltődött. "Valószínűleg még van egy pár ilyen odakint. 
Feltehetőleg több aszteroidával ütköztünk, mint eddig gondoltuk"

– jegyezte meg Meyers,

Hozzátette, további kráterek felfedezése segítheti a kutatókat, hogy jobban megbecsüljék, legközelebb mikor csapódik meteorit a Földbe.
Meyers elmélete szerint ahhoz, hogy ekkora krátert okozzon, a meteoritnak nagyjából 100-200 méter átmérőjűnek kellett lennie. A szakember szerint a talaj gyakorlatilag besüppedt a nyomástól, ám aztán visszaemelkedett, mint egy rugó.

Színes lufik emelték magasba az extrém mutatványairól híres férfit (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.03. 17:17

Fotó: Youtube/David Blaine Ascension
David Blaine kísérletének élő közvetítése a YouTube legnézettebbje lett.
Csaknem 7500 méter magasba emelkedett Arizonában óriási színes léggömbökkel az extrém mutatványairól híres David Blaine, mielőtt ejtőernyővel biztonságosan visszaereszkedett volna a földre – számolt be a The Independent online kiadása. 
"Csodálatos. Mintha lebegnék a levegőben"

– mondta rádión földi stábjának az élményről.

Blaine a kísérlethez több tucatnyi nagy méretű léggömböt kötözött össze, és azokkal emelkedett fel az arizonai Page-ből. A magasság miatt oxigénmaszkot viselő férfi súlyokat ledobálva gyorsította a ballonos emelkedést. Miután elengedte a léggömböket, 30 másodpercig szabadeséssel közeledett a földhöz, mielőtt kinyitotta volna az ejtőernyőjét. Blaine elmondta, hogy a mutatványra két éven át készült, többek között pilótaképzésen is átesett.
A durván félórás kísérletének az Ascension (Fölemelkedés) címet adta. A YouTube élőben közvetítette a próbálkozást. Az eseménynek több mint 770 ezer nézője volt, és ezzel a legnézettebb élő közvetítés lett a videomegosztón. 2012 óta ez volt az első élőben sugárzott mutatványa.
A 47 éves férfi már korábban is számos kockázatos mutatványban vett részt. Egyebek mellett két napra befagyasztotta magát egy jégkockába a Time Square-en, és 35 órát töltött egy 20 méter magas, félméteres átmérőjű oszlop tetején állva New Yorkban.