Előfizetés

Ismét rekordot döntött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ukrajnában, Romániában 1339 beteget találtak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 15:21

Fotó: Maxym Marusenko / AFP/NurPhoto
Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma már elérte a 15 312-őt.
Változatlanul gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, péntekre megint megdöntötte a korábbi csúcsot az egy nap alatt regisztrált új betegek száma, amely már meghaladta a 2700-at, velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig átlépte a 130 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján. Az elmúlt napon
2723 új esettel 130 951-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké 51 újabb halálos áldozattal 2761-re emelkedett, miközben eddig 60 613-an gyógyultak meg, közülük előző nap 937-en. Jelenleg 67 577 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1735-tel nőtt egy nap alatt.

A mostanit megelőzően kedden jegyezték fel a járvány kezdete óta egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet, 2495-öt, szerdán pedig a legtöbb elhunytat, 54-et. Előző nap a legtöbb új beteget, 371-et a kelet-ukrajnai Harkiv megyéből, a második legtöbbet, 319-et pedig az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban az azonosított fertőzöttek száma 14 477-re, az elhunytaké nyolc újabb áldozattal 230-ra nőtt. Az ország legfertőzöttebb régiójában, a nyugati félben lévő Lviv megyében az igazolt fertőzöttek száma 196 új esettel már elérte a 15 312-őt, az elhunytaké pedig 11 újabb áldozattal 434-re emelkedett. Kárpátalján a jelenlegi adatok alapján az azonosított betegek száma 7888, az elhunytaké egy újabb esettel 268-ra emelkedett, miközben eddig 3436-an győzték le a kórt. Az ukrán kormányzat válságstábja közben felújította a települések és régiók színes zónákba sorolását a helyei járványhelyzet alapján, az új korlátozások hétfőtől lépnek életbe. A legsúlyosabb, azaz vörös zónába sorolta a kormány egyebek mellett a nyugati országrészben Ivano-Frankivszk, Ternopil és Csernyivci városokat. Kárpátalján narancs besorolást kapott Ungvár, Munkács és Csap, valamint több járás. A főváros, Kijev egyenlőre sárga besorolású.
  • A vörös besorolású településeken, illetve régiókban a kormány szünetelteti a tanítást az iskolákban, továbbá leállítja a közösségi közlekedést.
  • A narancsszínű régiókban korlátozzák az étkeztető és a szórakoztató létesítmények működését az éjszakai órákban, továbbá szigorúbban határozzák meg azoknak a számát, akik nyilvános rendezvényeken zárt térben egyszerre egy helyen tartózkodhatnak.
  • A sárga zónába sorolt helyeken még csak az idősotthonok látogatását korlátozzák.
Országosan kötelező viszont mindenhol továbbra is a maszkviselés és a kellő távolságtartás, valamint a kézfertőtlenítő szerek használata.
Romániában az egészségügyi hatóságok pénteki közlése szerint
újabb 1339 embernél mutatták ki a koronavírust az utóbbi 24 órában, ami csaknem 14 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, de több mint tíz százalékkal elmarad a múlt hét közepén feljegyzett negatív rekordtól.

Az országban immár több mint egy hónapja 1200 körül mozog a naponta diagnosztizált fertőzések utóbbi kéthetes átlaga, amely azt mutatja, hogy járvány terjedési üteme egyenletessé vált, és – a tesztek számával magyarázható heti ciklikus hullámzástól eltekintve – nem is gyorsul, de nem lassul jelentős mértékben. A munkanapokat követő napokon – keddtől szombatig – amikor 22-25 ezer tesztet értékelnek ki, a kéthetes átlagnál több, vasárnap és hétfőn pedig, amikor a hét végén elvégzett feleannyi teszt eredményeit dolgozzák fel, az átlagosnál kevesebb új esetet diagnosztizálnak. Hasonlóképpen csaknem egy hónapja 7200 körül stagnál a kórházban kezelt koronavírusos fertőzöttek, és 500 körül a súlyos esetek száma. A pénteki jelentés szerint
jelenleg 7396 fertőzött van kórházban, közülük 485 intenzív terápián.

Augusztus 14-e óta negyven felett (40-44 között) stabilizálódott a napi halálesetek utóbbi kéthetes átlaga. Pénteken újabb 47 áldozatról számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ezzel 3812-re emelkedett a járvány romániai áldozatainak száma. A járvány kezdete óta eltelt több mint fél évben 92 595 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában.

Huszonkét francia iskolát zártak be a járvány miatt a tanévkezdés óta

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 14:48

Fotó: ARIE BOTBOL / AFP/Hans Lucas
Az intézményeken kívül jelenleg 120-130 osztályban is szünetel a tanítás.
Három nappal a tanévkezdés után a koronavírus-fertőzés veszélye miatt Franciaországban 22 oktatási intézmény van zárva a 60 ezerből – mondta pénteken Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter, aki szerint ez egy viszonylag alacsony szám. A tárcavezető az Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban jelezte, hogy a bezárt intézményeken kívül jelenleg 120-130 osztályban is szünetel a tanítás, miután koronavírusos esetet tártak fel, de a szám mindennap változik. Kiemelte, hogy naponta 250 gyanús esetet vizsgálnak ki az egészségügyi hatóságok az oktatási intézményekben.
„A gyanús esetek többsége iskolán kívüli körülményekhez köthető, a fertőzés általában az iskolakezdés előtt történt”

– hívta fel a figyelmet a miniszter.

Jean-Michel Blanquer emlékeztetett arra, hogy az eljárás minden esetben ugyanaz: a koronavírussal fertőzött embert elkülönítik, és akár tanuló, akár tanár, megkérik, hogy maradjon otthon. Ezt követően az illetékes hatóságok a fertőzött minden kapcsolatát feltárják, mindenkin elvégzik a koronavírus-tesztet, és megteszik a szükséges intézkedéseket.
„Ha egy iskolában több mint három pozitív Covid-19-eset van, akkor általában az egész intézményt bezárják. A hatóságok rugalmasan és megkülönböztetett módon járnak el, mert minden eset egyedi”

– hangsúlyozta a miniszter.

A bezárt osztályok a digitális oktatásra állnak át. A bezárások ellenére a miniszter „inkább jónak” minősítette az idei tanévkezdést.
„A félelmek ellenére mindenki megkezdte az évet, és ez örömmel tölt el”

– mondta.

Az oktatási miniszter jelezte, hogy amennyiben a koronavírus-járvány második hulláma alatt tömegesen be kell majd zárni az iskolákat, a szülőket támogatni fogja az állam annak érdekében, hogy otthon tudjanak maradni a gyerekekkel.
„A cél, hogy a családok életét a mindennapokban ne zavarjuk meg”

– fogalmazott.

Franciaországban kedden kezdődött meg hagyományos munkarendben a tanév mintegy 12,4 millió tanuló számára, miközben a napi új esetszám az elmúlt napokban többször is a 7 ezer fölé emelkedett. Szerdán 7017 után csütörtökön 7157 koronavírus-teszt bizonyult pozitívnak. A kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma is emelkedőben (csütörtökön 11-gyel 4643-raemelkedett, lélegeztetőgépen 18-cal többen voltak, mint szerdán, számuk jelenleg 464), de nem közelíti meg a járvány első hullámának tetőzésekor regisztrált adatokat, amikor is több mint 30 ezer kórházi beteg közül több mint 7 ezren voltak lélegeztetőgépre kapcsolva. Az elhalálozások száma viszont hónapok óta nem változik: napi húsz körül mozog. A járvány kezdete óta 30 706-an hunytak el a Covid-19 fertőzésben.

Navalnij-merénylet: több mint száz EP-képviselő követeli szankciók bevezetését

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.04. 13:02
Alekszej Navalnij
Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP
Nyílt levélben fordultak Josep Borrellhez, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjéhez.
Több mint száz európai parlamenti képviselő szankciók bevezetésérére szólította fel pénteken nyílt levélben Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét az orosz ellenzéki politikusokkal és újságírókkal szemben elkövetett merényletek felelősei ellen. A levelet aláírók továbbá az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen augusztus utolsó hetében elkövetett, feltételezett mérgezéses merénylet "teljes és átlátható" kivizsgálására szólítanak fel. A képviselők hangsúlyozták azonban, hogy "erősen kételkednek az orosz hatóságok hajlandóságában, hogy az ügyet megfelelően kivizsgálják", utalva arra, hogy a meggyilkolt oknyomozó újságíró Anna Politkovszkaja és a novicsokkal megmérgezett korábbi kettős ügynök, Szergej Szkripal ellen elkövetett támadásokat követő orosz vizsgálatok nem hoztak kielégítő eredményt.
Josep Borrell, csütörtök este közzétett nyilatkozatában közös nemzetközi reagálásra szólított fel Navalnij ügyében, és hangsúlyozta, hogy az unió "fenntartja a jogot a megfelelő intézkedések megtételére, egyebek között korlátozó intézkedések révén". Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A kómában lévő politikust augusztus 22-én Berlinbe szállították gyógykezelésre. A szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverekkel foglalkozó szakértői laboratóriumukban kimutatták, hogy az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett, novicsok típusú harci idegméreg egy fajtájával mérgezték meg. A német kormány már közölte, hogy megkezdi az egyeztetést uniós, illetve NATO-partnereivel a megfelelő válaszlépésekről.