katasztrófa;járvány;korlátozások;MOK;koronavírus;

2020-09-04 20:15:12

Magyar Orvosi Kamara: Ha a kormány nem szigorít, katasztrófát hozhat a járvány második hulláma

Reklámozni kell a maszkviselést és felfüggeszteni a sportrendezvényeket, különben nagy baj lehet – figyelmeztet a MOK. A kormány ezt másként látja.

Meghúzta a vészharangot járványügyben a Magyar Orvosi Kamara, a szervezet pénteken levélben fordult Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez.

Üzenetükben arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi napok robbanásszerűen növekedő járvány esetszáma katasztrófával fenyeget, ennek elkerüléséhez pedig a kormány hatékony és azonnali intézkedéseire lesz szükség. A beavatkozások két fő területe a MOK szerint

„Értve azt, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, véleményünk szerint a fenti intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérjük döntéshozóink segítségét, valamint a lakosság együttműködését” – írta honlapján is közzétett levelében a Magyar Orvosi Kamara elnöksége.

A kormány a jelek szerint azonban pont fordítva gondolkodik: bár pénteken rekordszámú, 459 új koronavírusos esetet regisztráltak, az Orbán-kabinet délután épphogy lazított a határzáron: lehetővé tették az üzleti célú beutazásokat, a sportrendezvények mellett pedig a kulturális tömegrendezvényekre is várnak látogatókat, negatív PCR-teszttel.