Előfizetés

Magyar Orvosi Kamara: Ha a kormány nem szigorít, katasztrófát hozhat a járvány második hulláma

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.04. 20:15
Képünk illusztráció
Fotó: DOUGLAS MAGNO / AFP
Reklámozni kell a maszkviselést és felfüggeszteni a sportrendezvényeket, különben nagy baj lehet – figyelmeztet a MOK. A kormány ezt másként látja.
Meghúzta a vészharangot járványügyben a Magyar Orvosi Kamara, a szervezet pénteken levélben fordult Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterekhez. Üzenetükben arra figyelmeztetnek, hogy az utóbbi napok robbanásszerűen növekedő járvány esetszáma katasztrófával fenyeget, ennek elkerüléséhez pedig a kormány hatékony és azonnali intézkedéseire lesz szükség. A beavatkozások két fő területe a MOK szerint
  • A közösségi megelőzés ismételt megerősítése (maszkviselés propagálása és ellenőrzése, tömegrendezvények, sportesemények felfüggesztése, kiterjesztett lakossági tesztelés, aktív kormányzati jelenlét és példamutatás a kommunikációban, határozott fellépés a vírustagadók és járványszkeptikusok ellen, lokális és nem totális intézkedések a kiemelt kockázatú területeken és intézményekben).
  • Az egészségügyi ellátórendszer felkészítése a járvány második hullámának eredményes kezelésére.
„Értve azt, hogy nem rendelhető teljesen alá a gazdasági érdek a járványügyi szempontoknak, véleményünk szerint a fenti intézkedések meghozatala halasztást nem tűr, és ebben kérjük döntéshozóink segítségét, valamint a lakosság együttműködését” – írta honlapján is közzétett levelében a Magyar Orvosi Kamara elnöksége. A kormány a jelek szerint azonban pont fordítva gondolkodik: bár pénteken rekordszámú, 459 új koronavírusos esetet regisztráltak, az Orbán-kabinet délután épphogy lazított a határzáron: lehetővé tették az üzleti célú beutazásokat, a sportrendezvények mellett pedig a kulturális tömegrendezvényekre is várnak látogatókat, negatív PCR-teszttel.

Tiltakozó diákok fogadták Áder Jánost a MOME épületénél

Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.04. 19:30

Fotó: Népszava
Az államfő Rubik Ernő könyvbemutatójára érkezett.
Tiltakozó diákok sorfala fogadta Áder János köztársasági elnököt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) épülete előtt péntek délután. Az államfő Rubik Ernő könyvbemutatójára érkezett. Az akciót MOME-s diákok szervezték, nem a hallgatói önkormányzat hivatalos tiltakozása volt. A tüntető csoport nevében Rozsali Márton azt mondta a 444.hu-nak: „A köztársasági elnöknek akarjuk megüzenni, hogy nem értünk egyet az SZFE erőszakos államosításával, és kiállunk az egyetemi autonómiáért.”    

Soha nem volt még ennyi fertőzött, de a kormány lazít a határzáron

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.04. 19:23
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
A kulturális rendezvények külföldi látogatói is jöhetnek negatív teszttel, zöld lámpát kaptak a kereskedők.
Miközben napról napra romlanak fertőzöttségi mutatók, a kormány váratlanul szélesítette a rést a határzáron: péntek este Facebook-oldalukon jelentették be a változásokat, melyeket részletesebben a Magyar Közlönyben ismertetnek majd.
Az enyhítések közül felsorolták a legfontosabbakat: 
  • a gazdaság zavartalan működése érdekében az üzleti célú beutazást a továbbiakban engedélyezik,
  • a hazai sportrendezvényekre történő ki- és beutazás feltételei kiterjednek a kulturális rendezvényekre is,
  • a hazánkban megrendező nemzetközi sportesemény, kulturális esemény nézője csak akkor léphet be az országba, ha rendelkezik negatív PCR teszteredménnyel, van rendezvényjegye, aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, és köteles a belépést követő 72 órán belül elhagyni az országot
A döntés négy nappal azután történt, hogy a Külgazdasági- és Külügyminisztérium a világ összes országát az utazásra nem javasolt kategóriába sorolta. A kezdeti szigorú járványügyi intézkedéseket azonban szinte rögtön engedmények, a V4-es országok turistáira és az odautazó magyarokra szabott enyhítések követték. Péntek reggelre 459 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami rekordnak számít, és több mint duplája annak, amit a járvány első, áprilisi berobbanási csúcsán mértek. Akkor a kormány kijárási korlátozásokkal és rendőrség bevetésével próbálta otthon tartani az embereket. A kormány Facebook-posztját több száz felháborodott hozzászólás követte, többen azt hányták a kormány szemére, hogy a focit a fertőzésveszély elé helyezik, mások a folyton változó járványügyi szabályokon ironizáltak. 

A kormány észrevette a második hullámot

A Kormányzati Tájékoztató Központ az MTI-nek is közleményt küldött a döntésről:
Ebben elismerik, hogy a járvány második hulláma elérte Magyarországot

-  egy héttel azután, hogy már százas, idővel pedig több százas nagyságrendben jelentik  be itthon az újabb napi fertőzési adatokat. A tájékoztató központ szerint a  kormány a védekezés sikerét emberéletekben méri, ezért kiemelten fontos a beutazási korlátozás és az általános védelmi intézkedések betartása - és  egyszerre kell gondoskodni a leginkább veszélyeztetett idősek biztonságáról, biztonságban kell tudni az iskolába járó gyermekeket és biztosítani kell a gazdaság zavartalan működését.