Előfizetés

Gőgös Zoltán: A Balatonnál hivatalosan tűzivíz tárolók a medencék és mezőgazdasági épületek a hatalmas villák

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.05. 14:41

Fotó: Shutterstock
Bár a Nemzeti Választási Bizottság leszavazta az MSZP népszavazási kezdeményezését, a szocialisták tovább védenék a Balatont és környékét.
A Balatont meg kell védeni, ennek érdekében a szocialisták több kezdeményezéssel is készülnek a parlament őszi ülésszakára – közölte Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szombaton közösségi oldalára feltöltött videójában. A politikus azt mondta: több mint százezren támogatták az MSZP népszavazási kezdeményezését, amellyel azt célozták, hogy megállítsák a Balatonon a „fideszes gyarmatosítást”. A Balatonról és környezetéről azt mondta, hogy ezt szeretnék, hogy megmaradjon, és ne essen zsákmányául a fideszes oligarcháknak, háttérembereknek, barátoknak, rokonoknak.  Hozzátette: bár a Nemzeti Választási Bizottság elutasította kérdéseiket, a szocialisták nem állnak meg, sok kezdeményezéssel készülnek. Gőgös Zoltán, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő a videóban azt javasolta, hogy egy 2018-ban benyújtott, a kempingeket és a strandokat a lakóparki beépítéstől megvédő törvényjavaslatot a jelenlegi helyzetre aktualizálva újra terjesszenek az Országgyűlés elé. Mint mondta: most már a strandok és a kempingek mellett a természetvédelmi területeket is meg kell védeni. 
– Nem szerencsés, hogyha itt a Balaton környéke, ugyanúgy, mint mondjuk Felcsút és Bicske környéke is hatóságmentes övezet lenne, mert azt tapasztaljuk, hogy bármilyen lakossági bejelentésre nagyon nehezen mozdul a hatóság

– fogalmazott.

Erre Balatonakali példáját említette, ahol elmondása szerint hetekig vágták ki a védett nádast, és később a hatóság pár milliós büntetést szabott ki érte, amit egy vállalkozás „csíkzsebből kifizetett”.  
– Most úgy látszik, hogy újabb ötletek vannak itt a zárt kertekkel, meg a természetvédelmi külterületekkel. Most azt látjuk, hogy tűzivíz tárolóként mennek a medencék, mezőgazdasági épületek a több száz négyzetméteres villák

– mondta a volt képviselő.

Szerinte a tó ennél sokkal többre érdemes. Arra biztatta az ellenzéki pártokat, hogy közös fellépéssel akadályozzák meg a tó kifosztását.
Augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság 6:5 arányban szavazta le az MSZP népszavazási kezdeményezését a Balaton és a szabadstrandok védelméről.

Szállodai dolgozók tízezrei válhatnak nagyon gyorsan munkanélkülivé

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 12:34
A Sofitel szálloda
Fotó: Shutterstock
És ha a kormány nem nyúl a zsebébe, újraindulni sem tudnak a fővárosi szállodák.
Szeptember és az október a két legerősebb hónap a budapesti szállodaiparban, a határzár miatt viszont úgy tűnik, a hotelek elveszítették azt a 20 százalék körüli foglalást is, ami arra azért elegendő lett volna, hogy szállodák, ha csökkentett fizetéssel is, de meg tudják tartani dolgozóikat, panaszolta az ATV Start című műsorában Flesch Tamás.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a legtöbb hotel bezárni kényszerül (ennek ellenére még kell egy minimális személyzet). Például az általa üzemeltetett budapesti szállodák közül a nyár folyamán egy volt nyitva, a terv az volt, hogy szeptember 1-től startol a többi, de ez nem fog megtörténni. Flesch egy megoldás lát: ha a kormány segít -- ez többek között azért fontos, mert ha a kabinet nem lép, hónapok múlva nem lesz munkaerő, így nem tudnak újraindulni a szállodák.  Az elnök úgy számol, megint több tízezer ember kerülhet utcára, és nem csak Budapesten, hanem vidéken is. A szállodaipar dolgozói bíznak a kormányzati segítségben, ugyanakkor a közösségi médiában többen, azok közül, akik elvesztették a munkájukat, elgondolkoztak azon, hogy egy békés demonstráció keretein belül akarják megmutatni a kormánynak, hogy muszáj, hogy tegyenek valamit.

Apaként és nagypapaként szólt Kásler Miklós a fiatalokhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 11:25

Fotó: Jani Martin / Népszava
A jóságos miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fiatalok vállán most olyan felelősség van, amivel barátaik, szüleik és nagyszüleik életét határozhatják meg.
Nagy feladat vár rátok, fiatalok. A koronavírus-járvány itt van közöttünk, a fertőzöttek száma pedig kedvezőtlenül alakul. A baráti együttlétek, a közösségben töltött idő és az összeverődések legtöbb formája mind-mind potenciális veszélyt hordozhat magában – hívta fel a figyelmet Kásler Miklós Facebook-oldalán. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette, hogy a fiatalok vállán most olyan felelősség van, amivel barátaik, szüleik és nagyszüleik életét határozhatják meg. Ezért arra kérte őket, hogy tartsák be a járványügyi ajánlásokat, a döntéseitekkel ugyanis életeket menthetnek. 
„Mutassatok példát és ezzel csatlakozzatok a mindennapi hősök soraihoz”

– fűzte hozzá a tárcavezető.

Megjegyezte, hogy apaként és nagyapaként tudja, hogy a fiataloknak kellett talán eddig is a legtöbb lemondással szembesülniük a járvánnyal szemben folytatott küzdelem során.
„Tudnotok kell azonban, hogy a magyar emberek ezreinek, talán tízezreinek megfertőződését kerülhette el hazánk éppen ennek a felelősségteljes időszaknak köszönhetően. Hosszú hónapok eredményes munkáját pedig nem áldozhatjuk fel, hiszen annak emberéletekben mérhető következményei lennének”

– állapította meg.

Úgy fogalmazott, hogy a magyar fiatalok számtalan alkalommal vívták ki maguknak a tiszteletet és elismerést a történelem folyamán. 
„Azt kívánom, hogy amikor a járványhelyzet elmúltával visszatekintünk majd erre az időszakra, a ti generációtok helytállását is hasonló elismerés övezze. Addig is vigyázzatok magatokra és vigyázzunk egymásra”

– zárta posztját a politikus.