Előfizetés

Ukrajnában ismét rekordmagas az új fertőzöttek száma, Romániában bizonytalan az iskolák megnyitása

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.05. 15:01

Fotó: STR / Vladimir Sindeyeve/NurPhoto
Még nem döntöttek róla, de felmerült, hogy Romániában az első két hétben mindenütt online indulna az oktatás.
Romániában ismét több mint 1200-zal nőtt az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és bizonytalanná vált az iskolák szeptember 14-ére tervezett megnyitása. A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 1269 embernél mutatták ki a fertőzést, ami valamivel meghaladja az utóbbi két hét átlagát. A pénteki jelentés óta további 38 fertőzött vesztette életét: ez az adat csaknem 15 százalékkal elmarad az utóbbi két hét átlagától. Romániában eddig 3850 áldozatot követelt a járvány és a csaknem 94 ezer regisztrált fertőzött közül 40 ezret nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 7237 beteget kezelnek kórházban, közülük 476 súlyos beteget ápolnak intenzív osztályon. Az országban bizonytalanságot szült Ludovic Orban kormányfő pénteki nyilatkozata, miszerint felmerült, hogy csak októbertől nyissanak meg az iskolák. 
A szeptember 14-ére meghirdetett tanévkezdést nem halasztanák el, de az első két hétben mindenütt online indulna az oktatás, és csak októbertől térnének vissza az osztálytermekbe a tanárok és diákok azokon a településeken, ahol lakosságarányosan nem magas a fertőzöttségi ráta.

A miniszterelnök szerint a fertőzöttek között magas azoknak az aránya, akik nyaralásból tértek vissza, és így megelőzhető lenne, hogy a vakációról visszatérő esetlegesen fertőző tanárok és diákok egyből az iskolai közösséggel is érintkezésbe kerüljenek. A másik szempont a szeptember 27-ére meghirdetett önkormányzati választások megszervezése. 
A szavazóhelyiségek többségét ugyanis hagyományosan az iskolákban rendezik be, így az előkészületek és a voksolás utáni fertőtlenítés miatt amúgy is be kellene zárni néhány napra a tanintézményeket.

A miniszterelnök szerint az iskolanyitás elhalasztásáról nem született döntés, egyelőre a szeptember 14-i nyitás forgatókönyvére készül mindenki, ha pedig változik valami, azt idejében közzéteszik.    
– Továbbra is gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-járvány Ukrajnában, két egymást követő napon döntötte meg a korábbi csúcsot az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek száma, amely már meghaladta a 2800-at; velük együtt az azonosított fertőzötteké pedig megközelítette a 134 ezret

– derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által szombaton közzétett adatokból.

Az elmúlt napon 2836 új esettel 133 787-re nőtt az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké ötven újabb halálos áldozattal 2 811-re emelkedett, miközben eddig 61 649-en gyógyultak meg, közülük előző nap 1036-an. Jelenleg 69 327 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1750-nel nőtt egy nap alatt. A mostanit megelőzően egy nappal korábban jegyezték fel a járvány kezdete óta egy nap alatt a legtöbb új fertőzöttet, 2723-at, szerdán pedig a legtöbb elhunytat, 54-et.  Közben a nyugati országrészben két város, Ternopil és Ivano-Frankivszk helyi vezetői bejelentették szombaton, hogy bíróságon támadják meg városuk vörös zónába sorolását, mert a döntést alkotmányellenesnek tartják. Ternopil polgármestere egyenesen a 1933-as nagy éhínséghez (holodomor) hasonlította a kormány módszerét, kijelentve, hogy a központi vezetés blokád alá akarja vonni és „kiéheztetni” az ukránajkú nyugati régiókat, mint ahogy azt a sztálinizmus idején a kommunisták tették. Az ország színes – azaz zöld, sárga, narancs és vörös – zónákba besorolását a kormány csütörtökön vizsgálta felül a helyi járványhelyzet, a kórházak leterheltsége, az elvégzett tesztek számát figyelembe véve. Az új szabályozások hétfőtől lépnek életbe. A vörös zónába sorolt településeken, illetve régiókban a legszigorúbb korlátozásokat lépteik hatályba, beleértve az iskolai tanítás szüneteltetését és a közösségi közlekedés leállítását.  Ukrajna a coronavirus.app adatai szerint jelenleg a 24. legfertőzöttebb terület azon 188 ország közül, ahol a koronavírus megjelent.

A teljes RMDSZ-frakció karanténba vonult

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.05. 13:38
KELEMEN Hunor
Fotó: Biró István / MTI
A frakció tagjai a koronavírusos Apjok Norbert képviselővel találkoztak pár napja.
Pozitív lett a koronavírus-tesztje Apjok Norbertnek, az RMDSZ máramarosi parlamenti képviselőjének. A politikus pénteken Facebook-oldalán jelentette be, hogy már kórházba is került.  A Főtér emellett azt írja, hogy Apjok a héten találkozott a kollégáival Bukarestben, ezért a teljes RMDSZ-es parlamenti frakció házi karanténba vonult, és le is tesztelik őket. Apjok Norbert jól van, bejegyzése alapján már értesített mindenkit, akivel az elmúlt 10 napban találkozott. 

Csehországban is rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.05. 12:04

Fotó: HENDRIK SCHMIDT /
Az utóbbi napokban a közép-európai régió országai közül Csehországban növekszik a leggyorsabban a betegek száma.
Rekordmagas szintet ért el a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Csehországban. Az egészségügyi minisztérium szombat reggeli kimutatása szerint előző nap 798 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami 118-al több az eddigi legmagasabb, előző napi esetszámnál. Csütörtökön 680-an kapták el a fertőzést.
– A napi esetek száma szeptember elseje óta emelkedik, gyorsabban, mint tavasszal. Az utóbbi napokban a közép-európai régió országai közül Csehországban növekszik a leggyorsabban a betegek száma

– állapította meg a cseh hírügynökség.

Március elseje óta, amikor az első fertőzést kimutatták, több mint 27 ezer ember kapta el a fertőzést Csehországban. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben 429-en haltak meg, míg több mint 19 ezren meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma mintegy 7800. Kórházi kezelésre jelenleg 190 személy szorul, a betegek nem egészen három százaléka. Aggasztó, hogy növekszik a súlyos esetek száma. A szaktárca szerint a kórházban kezeltek közül 44 betegnek intenzív kezelésre, lélegeztetőgépre van szüksége. Keddtől kezdve kötelező a szájmaszk használata az egészségügyi és a szociális intézményekben, a hivatalokban, a tömegközlekedési eszközökön és a választási helyiségekben. Ugyanakkor pozitív teszt esetén a kötelező karantén az eddigi két hétről tíz napra csökkent. A tiszti orvosi szolgálat csütörtökön bejelentette, hogy Prágában, amely jelenleg a legveszélyesebb lokális fertőzésgóc, jövő szerdától kötelező lesz a szájmaszkhasználat az üzletekben, a hónap közepétől pedig az iskolákban is, a hatodikosoktól kezdve szájmaszkot kell viselniük a tanulóknak az osztálytermekben is. A sajtó szerint a következő napokban további szigorításokra is számítani kell. Több cseh miniszter és parlamenti képviselő is karanténban van, mert megbetegedett, vagy kapcsolatba került a fertőzöttekkel. A járvány a művészeket és a sportolókat sem kíméli. Pozitív lett a koronavírus tesztje Margita István magyar származású, nemzetközi hírű cseh operaénekesnek és feleségének Hana Zagorovának, aki a cseh könnyűzene egyik legendája. – A 73 éves énekesnőt magas lázzal egy prágai kórházban kezelik – mondta Margita pénteken a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevíziónak. Szeptember elseje óta külföldiek – néhány meghatározott kivételtől eltekintve – egyelőre egy hónapon át nem léphetnek be Magyarország területére. Csehország, Lengyelország és Szlovákia magyarországi szállásfoglalással rendelkező polgáraira azonban nem vonatkozik a tilalom, vagyis beutazhatnak egyetlen negatív koronavírus-teszttel. Erről Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg partnereivel a szlovéniai Bledben tartott konferencián. Európai biztosok kifogásolták a magyar határ lezárásáról született kormánydöntést, az Európai Bizottság pedig azt tette szóvá, hogy Budapest nem értesítette idejekorán a készülő intézkedésekről.