Előfizetés

Reagált a kuratórium Upor László bejelentésére

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.06. 18:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát nem értesítette Upor László, az SZFE rektorhelyettese arról, hogy elhalasztja az egyetemen a tanév megkezdését és meghosszabbítja a beiratkozás határidejét - közölte az alapítvány vasárnap.
"A döntéssel nem értünk egyet, és arra kérjük rektorhelyettes urat, hogy indokolja a döntését és tájékoztasson minket annak jogi megalapozottságáról"

- írta a kuratórium.

Emlékeztetnek arra, hogy az egyetemi oktatás megszervezése, lebonyolítása az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége. "A vitáink nem írhatják felül az oktatás folyamatosságának elsőbbségét. Arra kérjük rektorhelyettes urat és vezetőtársait, hogy ne meneküljenek a felelősségük elől és biztosítsák az oktatást az egyetemen" - olvasható a közleményben. "Ismételten, sokadszor megerősítjük, hogy az SZFE minden tanára folytathatja a munkáját, vezetheti az osztályát, a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Arra kérjük az SZFE hallgatóit, hogy készüljenek az oktatás megkezdésére és - miközben a legmesszebbmenőkig tiszteletben tartjuk jogaikat a demonstrációra, a véleményük kinyilatkoztatására - vigyázzanak egymásra és tartsák be az egészségügyi szabályokat!" - közölte a kuratórium. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Upor László rektorhelyettes az SZFE vasárnap délutáni demonstrációján bejelentette, hogy egy héttel elhalasztják a tanév megkezdését, a beiratkozás határidejét pedig szeptember 13-ig meghosszabbítják.  
UPDATE:  A kuratórium vasárnap este azzal egészítette ki korábbi közleményét, hogy a rektorhelyettes tanévkezdést elhalasztó döntése "a jelen helyzetben sajnos igazolja a fenntartó korábban kifejezett azon félelmeit, hogy az egyetem már lemondott, de szeptember végéig minden jogkört gyakorló vezetése nem tudja vagy nem kívánja az egyetemi oktatás rendben történő megszervezését és lebonyolítását, ami az egyetem vezetőinek alapvető feladata és felelőssége lenne". A fenntartó határozott álláspontja, hogy a vitákat a jogszerűség medrében kell tartani és az egyeztetéseknek már régóta helye lenne a tárgyalóasztalnál, ehhez azonban mindkét félnek el kell fogadnia a jogszabályi és alkotmányos kereteket. Erre a kuratórium továbbra is nyitott, de ezek nem írhatják felül az oktatás folyamatosságának elsőbbségét és nem lehet az érdekérvényesítés eszközeivel az egyetem működését alapjaiban veszélyeztetni. Az erre irányuló törekvések és akciók ellentétesek a jogszabályokban és az egyetem alapdokumentumaiban meghatározott legitim célokkal és kötelességeinkkel - közölték. A kuratórium hangsúlyozza, hogy minden ellentétes híreszteléssel szemben az SZFE alapdokumentumai nem változtatták meg az SZFE szervezetét, oktatási és képzési rendjét, az ehhez kapcsolódó felelősséget és jogköröket. Továbbá sem az alapító okirat, sem a szervezeti és működési szabályzat nem írta felül az Alaptörvényben és a jogszabályban meghatározott autonómiát, beleértve a szenátusi és fenntartói jogkörök jogszabályban garantált elhatárolását. "A kinyilatkoztatásszerű vélemények és politikai szólamok helyett a közös munkának és párbeszédnek van helye. Továbbá az alapítvány szándéka egyértelmű: az egyetem minden tanára folytathatja a munkáját változatlan feltételekkel, vezetheti az osztályát, megtarthatja kurzusait és a kuratórium semmilyen módon nem tud, nem akar és nem is fog beleszólni egyetlen oktató munkájának tartalmába sem. Végezetül azt is világosan kell látni, hogy az alapítvány a jelenlegi vezetés legitimitását sosem kérdőjelezte meg és jogosan elvárja, hogy feladatait lássa el" - közölte a kuratórium az MTI-vel.

Több ezren csatlakoztak az SZFE mellett kiálló élőlánchoz (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 15:37

Fotó: Béres Márton / Népszava
Becslések szerint tízezernél is többen voltak vasárnap délután az egyetem autonómiájáért tiltakozó hallgatók demonstrációján. Több kilométeren át juttatták el a Parlamenthez a követeléseiket összefoglaló chartát.
Harmadik figyelmeztetés: Stafétalánc az SZFE-től a Parlamentig! címmel szervezett vasárnap délutánra élőláncos tiltakozást a Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK, azaz a hallgatói önkormányzat. A tiltakozásra legalább ötezer embert vártak. Az SZFE Szentkirályi utcai épületénél – ahonnan az élőlánc indult - nem sokkal a kezdés előtt néhány száz demonstráló gyűlt össze a 15 órai kezdésig a szomszédos Mikszáth Kálmán téren, hasonló tömeg gyűlt össze – jelentette helyszíni tudósítónk. A jelenlévők száma alapján összeérhet az élőlánc a Parlamentig, amely a belváros több egyetemét is érinti, de ehhez a többi állomáson is hasonló tömegnek kell összegyűlnie. 
Az egyetem egyik hallgatója felolvasta az SZFE hallgatóinak 13 pontos követeléseit, melynek lényege, hogy nem fogadják el az egyetem fölé létrehozott, Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot, egyben lemondásukat is el szeretnék érni. Ezen kívül követelik az intézmény autonómiájának visszaállítását. A közlemény szerint a hallgatók „tanulni akarnak”, de nem fogadják el, hogy a kuratórium egyelőre átláthatatlan koncepciója szerint diktálja, milyen oktatás történjen az egyetemen.
„Hétfőn egyetemi fórummal kezdik meg a szorgalmi időszakot, az egyetem összes polgárát, az oktatókat is arra kérik hogy csatlakozzanak az egyetemfoglalók blokádjához.”

   Upor László, az SZFE felmondási idejét töltő rektorhelyettes bejelentette:
„Az egyetemfoglaló hallgatókkal egyetértésben a tanévkezdést az egyetemen egy héttel elhalasztom, a tanév rendjét megváltoztatom, a beiratkozás határidejét ezzel együtt szeptember 13-ig meghosszabbítom”.

Beszédében kiemelte: „Színház- és Filmművészeti Egyetemet a hallgatók szeptember 1-jén elfoglalták, tiszta és világos követeléseiket megfogalmazták, üzenetükkel embereket, fontos szervezeteket, magyar művészeket, tudósokat maguk mellé tudtak állítani. Hangjuk százszor messzebb hangzik, mint az előző hónapokban a miénk. Az egyetem szenátusának és vezetőségének lemondása is azt fejezte ki, hogy a történteket nem tudjuk elfogadni.” – Az egyetemen kialakult helyzet feltétlen elemzést és megvitatást igényel és azt, hogy az egyetem polgársága együtt folytassa a fórumokon való közös gondolkodást, az osztályokkal való találkozást – fűzte hozzá Upor László.
Az SZFE által készített oktatási charta délután fél négykor indult útra az élőláncban a parlamentig. Ebben a dokumentumban rögzítik azokat az alapelveket, hogy az állam milyen szabad, autonóm környeztet biztosítson az SZFE számára.  A charta szövegét Udvaros Dorottya színművész olvasta fel, majd indította útnak az élőláncban. - Mindenki, aki megérinti a chartát, az segíti, hogy célba jusson – mondta Udvaros Dorottya.
A kezdésre jelentős tömeg gyűlt össze, a másfél méteres távolságot nehéz lesz a láncban állóknak betartani, ha mindenki be akar majd állni – ennek megszervezése a logisztikai kihívás. A demonstrálók között az egyetem jelenlegi és egykori hallgatói mellett oktatók, művészeti szakmai szervezetek, színművészek, zenészeket is felfedezni, akik a támogató civilekkel vegyülnek.  A láncban a chartát magasra emelve adják egymásnak a demonstrálók. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem épülete előtt hegedűszó kísérte az akciót.  Minden résztvevő gondosan maszkot és kesztyűt visel, hogy ügyeljen a járványhelyzetre. A szervezők kézfertőtlenítővel járnak körbe és mindenkit figyelmeztetnek a védekezésre, a maszkhasználatra. Egy-egy utcasarkon zenészek kísérik játékukkal a láncot, illetve egy táncosokból álló csapat halad a charta mellett.
A Mérce élő közvetítése szerint már az egyetem Vas utcai épületétől a Rákóczi úton is nagy  lett a tömeg. Lezárások nincsenek, van, ahol 2-es sorokban állnak az emberek, de Duna-parton, a pesti alsó rakparton özönlő tömeg minden várakozást felülmúlt, sokan be sem férnek a láncba. Gólyalábasok és utcazenészek teremtenek ünnepi hangulatot. Eközben az SZFE Vas utcai főépületénél az egyetemfoglalók ismét felolvasták a követeléseiket. A szomszédos Uránia Filmszínház előtt hallgatók osztják meg gondolataikat, hogy mit jelent számukra az intézmény. – Itt lettem jobb ember, itt ismertem meg mélyebben a magyar kultúrát, az igazi nemzeti érzést – mondta egyikük tudósítónknak. 
A résztvevők maszkjai egyébként a legtöbben „freeSZFE” feliratú arctakaróban vannak, de a „Maradj szabad” feliratú üzeneteken át a banánmintás megoldásokon át a filmdíszletbe illő szilikonmaszkokig nagyon széles a skála.   – Elért a lánc a Parlamentig – jelentették be a szervezők, amit nagy tapssal fogadtak a résztvevők. Eközben sokan még mindig szeretnének becsatlakozni a láncba. A másfél méteres távolságot szinte lehetetlen tartani, de minden másra ügyelnek a demonstrálók.
„Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá” – idézi a menetben egy transzparensen Esterházy Pétert az egyik demonstráló, üzenve az SZFE-t kritizáló Vidnyánszky Attilának és a kuratóriumnak. Közben a Kossuth teret kezdik megtölteni az Országház elé elért élőláncosok, kezükben az SZFE-tiltakozás jelképévé vált piros-fehér szalaggal. A téren, a láncban jelenlévők között feltűnt az ismert toxikológus, Zacher Gábor, a szemlélődők soraiban pedig Szabó Tímea ellenzéki parlamenti képviselő.  Az Országházra kitűzött székely-zászló alatt stílszerűen marosvásárhelyi és kolozsvári egyetemisták fejezik ki szolidaritásukat egy transzparenssel a színművészetis hallgatók mellett. Egyre többen vannak a Kossuth téren, az eddig csak egymás között beszélők skandálni kezdték: „Szabad ország, szabad egyetem”. A résztvevők énekelnek, és természetesen felcsendült az immár szokások Kicsi vagyok én kezdetű dal is. Majd elhangzott: a charta már az Erzsébet hídnál tart.
Útközben a kereszteződésekben egy-egy tüntetőt a magasba emelve juttatják át a zöld jelzés alatt a dokumentumot. A lánc azon résztvevői, akik már tovább adták, fokozatosan menetté formálódnak, hogy a Kossuth térre vonuljanak át. A Corvinus Egyetemnél kisebb utcabál alakult ki. Az egyetem hallgatói már megtapasztalták, hogy milyen az SZFE-hez hasonló fenntartóváltás folyamata, ők akkor magukra maradtak a tiltakozásukban, de most szolidaritást vállaltak az SZFE-vel. A Kossuth téren felcsendült az átköltött népdal is: „Hej a titkos egyetem”, az Alkotmány utcánál lévő Politikatörténeti Intézet ablakaiba kitették a piros-fehér csíkos szalagokat. Közben a pesti rakparton az Erzsébet hídnál már nem is láncról, hanem összefüggő embertömegről lehet beszélni. A menet élén magyar és cigány népzenei felvezetés szolgáltatja a talpalávalót. A pesti rakparton az Erzsébet hídnál már nem is láncról, hanem összefüggő embertömegről lehet beszélni. A menet élén magyar és cigány népzenei felvezetés szolgáltatja a talpalávalót. Egyébként a rendezők szándékai szerint a Kossuth téren a járványveszély miatt nem folytatódna a tüntetés, ezért arra kérik a résztvevőket, hogy oda ne sétáljanak át. Ennek azonban láthatóan nincs nagy foganatja. A tervek szerint a térre érkező chartát kiragasztják majd a Parlament épületére.
Nagyon nehéz megtippelni, hogy hányan vehetnek részt a demonstráción. Elvileg másfél méteres távolságot tartva 5 ezer ember elegendő volt a lánchoz a rendezők számítása szerint. Ehhez képest rakparttól több sorban, helyenként összefüggő embertömegek kísérték a láncot. A Kossuth téren szintén ezrek várják a rendezők által kért u-alakban, két sorba rendeződve a dokumentum érkezését. A szervezők bejelentették: érkezik a charta! Így is történt: dobbal és zeneszóval, valamint a már többször is felhangzó „szabad ország, szabad egyetem” skandálással. Tudósítónk meglepőnek tartja, hogy míg az élőlánc résztvevői jellemzően viselnek maszkot, a helyszínre kivezényelt rendőrök nem. A parlament előtt az egyik hallgató felolvasta a felsőoktatás autonómiáját, függetlenségét kimondó chartát, és köszönetet mondtak a résztvevőknek és a támogatóknak. A chartát az élőlánc tagja kézről-kézre adják, az Indexet elhagyó újságírók jelszavának „nem hallgatunk”,  majd zenei aláfestéssel ismét a „szabad ország, szabad egyetem” ütemes ismételgetésével. Szinte karneváli a Kossuth téri hangulat. Este fél hét után a charta a Parlament lépcsőjéhez ért, ahol Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke vette át. A tömeg azt skandálta, hogy „adjuk át”, tűzzük ki”. Végül a dokumentumot egy irattartó hengerben a déli oroszlán szoborra helyezték, egy másik példányt pedig az oroszlán alatti emelvényre ragasztottak. Emiatt egy rendőr némileg akadékoskodott, de a résztvevők nem törődtek vele. A demonstráció a Himnusz eléneklésével ért véget.

Gulyás Gergely szerint az nem tetszik a színművészetiseknek, hogy megszűnt az állami felügyelet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.06. 13:17

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Bayer showban mondja meg a kuratóriumnak, hogy keressenek új helyet és toborozzanak új tanárokat.
Azok, akik most a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tüntetnek, azért demonstrálnak, mert megszűnt az állami felügyelet – így fordítja ki Gulyás Gergely az egyetem autonómiájáért, az oktatás szabadságáért kiálló hallgatók, a távozó vezetők és a magyar közélet résztvevőinek egyre szélesebb táborának a követeléseit. A kancelláriaminiszter a történtek furcsa értelmezését a Hír TV-ben, a vasárnap este látható Bayer show beharangozójában adja elő. Ebben Gulyás Gergely az állam képviselőjeként a hallgatók által elfoglalt egyetemmel kapcsolatban szinte tényként említi:
„Kell egy helyet biztosítani, és a kuratórium meg fogja oldani, és tanárokat is, illetve vezetőket is választani kell. A kuratórium feladata ma már ennek a rendezése.”

– A hallgatók közül minden ki szabadon eldönti, hogy abban az oktatási intézményben, ahova jelentkezett és felvették, részt kíván-e venni az oktatásban vagy sem – szögezte le Gulyás Gergely az államtól „függetlenített” intézmény diákjaival kapcsolatban. Hozzátette:
„Mi senkinek az alkotmányos jogát ahhoz, hogy tüntessen, nem fogjuk akadályozni. Akkor sem, ha azzal a céllal, amiért tüntet, nem értünk egyet. Mi úgy gondoljuk, nem megalapozott ez a félelem.”

Az SZFE épületét elfoglaló hallgatók az ellen tiltakoznak, hogy szeptember 1-től a kormány egy alapítványra bízta az egyetemet. Az új fenntartó szervezet kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett. Emiatt hétfőn távozott az egyetem szinte teljes vezetése, és felmondta szerződését Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Pelsőczy Réka, Bárdos András, illetve Máté Gábor és legutóbb Meczner János is.