időközi önkormányzati választás;koronavírus;veszélyhelyzet;

2020-09-06 22:20:23

Többnyire a járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati voksolásokat tartottak vasárnap országszerte

Hét megye öt településén polgármestereket, kettőben pedig képviselőket választhattak a helyiek. Taroltak a függetlenek.

Hét településen rendeztek vasárnap időközi önkormányzati választást, amelyek között több olyan is van, amelyet a koronavírus-járványban tavasszal elrendelt veszélyhelyzet miatt nem tudtak megtartani.

Utóbbi körbe tartozik a Békés megyei Zsadány, ahol a tavaly ősszel még a Fidesz–KDNP színeiben szerepelt, most független jelöltként indult Dudás Árpád lett a polgármester vasárnap. Elődje, a független Marton Sándor Roland idén februárban lemondott.

Hasonló volt a helyzet a Zala megyei Dobriban, ahol már múlt év végén lemondott a korábbi független polgármester. Utódja most a szintén független Lógár Zoltán lett.

Nem volt ellenfele, és egyedül indult vasárnap Varga Tamás a Győr-Moson-Sopron megyei Gyalóka új független polgármestere, aki szintén lemondott elődje székét foglalhatja el.

Ugyanilyen okokból tartottak időközi polgármester-választást a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron, amelyet Szirbik Imre (független) nyert meg.

Szintén független jelölt nyert vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján. A polgármester Tisza Sándor Rajmund lett, aki az idén májusban elhunyt korábbi polgármester, Tisza Sándor fia. 

Csak Salgótarjánban indultak pártjelöltek

Településvezetőt nem, csak önkormányzati képviselőt választottak Nógrád megye székhelyén, Salgótarján 3-as számú egyéni választókerületében, ahol korábbi kormánypárti képviselő lemondott. Egyelőre nem közölték még a voksolás eredményét. Ketten függetlenként, egy jelölt pedig a Magyar Munkáspárt és egy a Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület színeiben indult.

Két önkormányzati képviselőt választhattak a Komárom-Esztergom megyei Dunaszentmiklóson élők vasárnap. A voksolást itt is amiatt tartották, hogy a település két képviselője februárban lemondott, így a testület a működéshez szükséges létszám alá csökkent. Itt csak két független jelölt indult, de a voksolás eredményéről egyelőre szintén nem érkezett jelentés.