Fidesz;Győr;Schmidt Mária;Színház- és Filmművészeti Egyetem;

2020-09-07 10:29:03

Schmidt Mária szerint az SZFE-t kisajátította magának egy társaság

A Fidesz győri szervezete eközben Mundruczó Kornélék akcióját úgy kommentálta, hogy „Hányás”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) a '70-es évektől kezdve kisajátította magának egy baráti társaság – rokonok, üzletfelek –, és ezek „ülnek rajta” a mai napig – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az igazgató szerint ez a helyzet bezártságot és az „új impulzusoknak” való nyitottság kizárását jelenti.

Szerinte azzal nincs gond, ha egy ilyen korú tanár egyszer-egyszer tart egy előadást, de, hogy ő tanítsa a művészeket a 21. században, alapvető kérdéseket vet fel.

Hozzátette, nem hiszi el, hogy egy olyan színművészeti egyetemre lenne szükség Magyarországon, amelyik a '70-es években „kapott utoljára fényt”.

Szerinte az egyetem a nemzeti kérdéssel szemben távolságot tart, hiszen senkit nem enged be, ami azt jelzi, hogy ott csak kizárólagosságokban gondolkodnak. 

Szombaton Wéber Kata forgatókönyvíró, Petrányi Viktória executive producer és Mundruczó Kornél is #freeSzFE pólóban jelentek meg a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a Pieces of a Woman című filmjük sajtótájékoztatóján. A filmfesztiválon #freeSZFE feliratú pólóban megjelenő filmrendező sajtótájékoztatón magyarázta el a világsajtónak, hogy mit jelent a felirat. Mint elmondta, ezzel fejezik ki támogatásukat az egyetem hallgatóival, akik éppen intézményükért küzdenek.

Azt a Magyar Hang szúrta ki, hogy a Fidesz győri szervezete az akcióról megosztotta a kormányközeli Mandiner cikkét. A győri fideszesek Facebook-oldalukon annyit írtak kommentnek, hogy „Hányás”, és biztos, ami biztos, egy hányós emojit is odaraktak.

A Magyar Hang megjegyezte, hogy a Fidesz győri választókerületi elnöke Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, aki az Országgyűlés Kulturális Bizottságának is alelnöke.