Előfizetés

Koronavírusos lett az ukrán főpap, aki a melegházasságokat hibáztatta a járvány miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.07. 12:29

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP/NurPhoto
Az egyházi vezetőt kórházban ápolják.
Koronavírusos lett és kórházba került Ukrajnában az Ukrán Ortodox Egyház pátriárkája, Filaret – írja a kyivpost.com. A 91 éves egyházi vezető állapota stabil.  Arra a hvg.hu emlékeztet, hogy Filaret márciusban azt mondta az ukrán közmédia egyik tv-csatornájának, „a koronavírus Isten büntetése az emberiség bűneiért”. Hozzátette, hogy ezen elsősorban az azonos neműek házasságát érti. A kijelentése komoly vihart kavart Ukrajnában, egy kijevi LMBT csoport be is perelte ezért az egyházfőt arra hivatkozva, hogy az ilyen kijelentések kirekesztőek és erőszakhoz vezethetnek, pláne a járványhelyzet idején. Ukrajnában a coronavirus.app hétfő déli adatai szerint már több mint 138 ezer koronavírusos esetet regisztráltak. A fertőzöttek száma az elmúlt 24 órában 2174-gyel nőtt. Ukrajna jelenleg a 24. legfertőzöttebb terület azon 188 ország közül, ahol megjelent a koronavírus.

Lukasenko beindult: százakat vettek őrizetbe a vasárnapi minszki tüntetés után

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 11:57

Fotó: Alexey Maishev / AFP
Lecsapott a karhatalmi gépezet.
Több mint 600 embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok a vasárnapi tüntetések idején

– közölte hétfőn a minszki belügyminisztérium. Olha Csemadanava belügyi szóvivő tájékoztatása szerint 633 embert vettek őrizetbe. Szerte az országban 42 tömegmegmozdulás volt, amelyeken 31 ezer ember vett részt a belügyminisztérium összesítése szerint. Fehéroroszországban az augusztus 9-én tartott az elnökválasztás óta rendszeresek a hatodszor is hatalomra került Aljakszandr Lukasenka államfő elleni tömegtüntetések, amelyeket a hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek megfékezni. Több tiltakozó meghalt,
sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Elrabolhatták a fehérorosz ellenzék egyik vezetőjét

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.07. 11:26

Fotó: Evgeny Odinokov / AFP/Sputnik
Marija Kalesznyikavát állítólag hétfő reggel álarcos emberek tuszkolták be egy kisbuszba.
Sajtóértesülések szerint
ismeretlenek elrabolták hétfőn Minszkben Marija Kalesznyikavát, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács tagját.

A tut.by fehérorosz hírportál szemtanúkra hivatkozva beszámolt arról, hogy hétfő reggel álarcos emberek betuszkolták Kalesznyikavát egy kisbuszba, amelyen Szvjaz (összeköttetés, kapcsolat) felirat állt, majd elhajtottak vele. A hírportál szerint Kalesznyikava azóta nem válaszol a telefonhívásokra. A Koordinációs Tanács másik tagja, Makszim Znak is megerősítette, hogy nem tud vele kapcsolatba lépni.
Koordinációs Tanács ülése
Fotó: SERGEI GAPON / AFP or licensors