Előfizetés

Megint elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 14:35

Fotó: HANDOUT / AFP
M49, vagyis Pillangó már kétszer szökött meg az állatgondozó központból, ezúttal a rádiójeleket sugárzó nyakörvét is elhagyta.
Harmadszorra is elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét, M49-et, aki immár kétszer szökött meg és randalírozott Trento megyében. 
A barnamedve először 2019, majd 2020 júliusában szökött meg egy állatgondozó központból, egy hónapja pedig a rádiójeleket sugárzó, a mozgását monitorozó nyakörvét is elveszítette. Ismét egy csőcsapdával fogták el a Lagorai-hegyvonulat térségében, ahol nemrég észlelték – közölték a trentói hatóságok.
A medve a Papillon, azaz Pillangó becenevet kapta Henri Charriére gyilkossággal vádolt, börtönviselt francia író után, aki egykor megszökött a fegyházból. A bűnösségét mindvégig tagadó férfi a tetoválása alapján kapta becenevét.
M49 először alig néhány órával elfogása után, négy kerítésen, köztük egy magasfeszültségű árammal védetten átmászva menekült el. Ezt a hatóságok akkor elképzelhetetlen bravúrnak nevezték. Ezt követően 9 hónapig garázdálkodott a környéken, mire elfogták és visszavitték a központba, két hónap múltán azonban ismét megszökött.
A veszélyeztetett fajba tartozó medvék mind nagyobb problémákat okoznak Trentóban. Az erdőkbe évekkel ezelőtt egy európai uniós projekt keretében telepítették vissza a ragadozókat. Egyre gyakoribb, hogy az állatok emberekkel keverednek konfliktusba.

Több mint 300 új halfajt azonosítottak Oroszország édesvizeiben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 11:25

Fotó: Alexei Danichev / AFP
Hatalmas adathalmazt elemzett egy nemzetközi kutatócsoport a tengeri állatok sokszínűségének vizsgálata érdekében.
Több mint 300 új halfajt azonosítottak Oroszország és a szomszédos régiók édesvizeiben egy, a halak és tengeri állatok sokszínűségét vizsgáló átfogó kutatás során. A Tomszki Állami Egyetem kutatója, Jurij Dildin által vezetett vizsgálatot, amelyet rövidesen a Zootaxa folyóiratban publikálnak, orosz, cseh és német kutatók végezték.
Dildin elmondása szerint a halak biodiverzitására vonatkozó mennyiségi adatok többnyire az évszázad közepén végzett kutatásokon alapulnak kisebb kiegészítésekkel, amelyek így téves információt szolgáltatnak Oroszország halállományáról. 
A három ország legnevesebb kutatói, többek között az egyik legismertebb ichthiológus, vagyis halkutató, a német Ronald Fricke alkotta kutatócsoport hatalmas adathalmaz elemzésébe fogott Oroszország halfaunájának megismerése érdekében. Munkájuk több mint 200 év kritikusan elemzett forrásaira - könyvekre, publikációkra, disszertációkra, kutatóintézetek jelentéseire, katalógusokra és adatbázisokra - épült. Emellett az elmúlt 35 év hosszú távú kutatásait elemezték és figyelembe vették 15 kanadai, japán, orosz, amerikai és brit tudományos szervezet ichthiológiai gyűjteményét is. Új adatokat is gyűjtöttek Oroszország nagy víztestjeiből, elsősorban a legnagyobb oroszországi folyóból, az Obból és medencéjéből.
Kevesebb mint öt év alatt több idegenhonos halfajt is találtak a délebbi vizekben, köztük több gömbhalfajt. "Nem sokkal korábban több forrás szerint Oroszország édes- és sósvízi halfaunája 351-486 fajból állt. Tanulmányaink szerint azonban ez a szám csaknem megkétszereződött, és 791 faj tartozik már ide. Meg kell jegyezni, hogy méretéből és vizeinek nagyságából kiindulva Oroszország számos halfaj vadon élő populációja számára biztosít természetes élőhelyet" – mondta el Dildin.
Az új információt beépítik a leghitelesebb taxonómiai adatbázisba, a Kaliforniai Tudományos Akadémia Eschmeyer Halkatalógusába – olvasható a Phys.org internetes portálon.

Turistára támadó bölényt keresnek Lengyelországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 09:41
Illusztráció
Fotó: WOJTEK RADWANSKI / AFP
Szerencsétlen véletlen lehetett a párzási időszak miatt izgatott és agresszív állat és a 61 éves férfi találkozása.
Egy hím bölény keresésére indultak hétfőn a kelet-lengyelországi Bialowieza természetvédelmi terület munkatársai, miután az állat megtámadott egy turistát. Tomasz Krupa helyi rendőrfőnök szerint a 61 éves férfi épp egy kora reggeli sétát tett a Bialowieza-erdőben, amikor az állat megtámadta. A férfit kórházba kellett szállítani.
A Bialowieza Nemzeti Park vezetője, Michal Krzysiak elmondta, hogy az esetet követően egyetlen nagy méretű bölény, feltehetőleg egy hím példány nyomait azonosította a helyszínen. Krzysiak szerint a turista és az állat találkozása az alacsony bozótosban szerencsétlen baleset lehetett és "mivel kettejük közül ő volt a nagyobb, a bölény rátámadt a férfira". 
A park vezetője szerint a bölényeknek, amelyek Európa legnagyobb testű emlősei és szigorú védelmet élveznek, épp most van a párzási időszakuk, ami kifejezetten izgatottá és agresszívvé teszi az állatokat.  Krzysiak szerint az eset ritkaságnak számít, a bölények általában kerülik az embereket. A park munkatársai azért keresik az állatot, hogy megnézzék, milyen állapotban van és megakadályozzák a hasonló esetek bekövetkezését.
A Bialowieza természetvédelmi terület és környéke mintegy 770 bölénynek ad otthont. Lengyelország területén csaknem 1800, világszerte 7 ezer példányuk él.