Előfizetés

Egy uniós jelentés szerint Európában nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 21:19
A szmogos, ködös Budapest 2020 januárjában
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az EU környezetvédelmi hivatala megerősítette a tényt: a szegényebbeket aránytalanul jobban sújtja a légszennyezés és az extrém időjárás.
Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető az Európai Unió (EU) környezetvédelmi hivatalának (EFA) friss jelentése szerint. – A levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezés az összes halálozás 13 százalékában játszott szerepet – idézte a koppenhágai székhelyű hivatal tanulmányát a BBC hírportálja. A kedden közzétett jelentés szerint az Európai Unióban 630 ezer idő előtti halálozás volt környezeti tényezők számlájára írható 2012-ben, az utolsó évben, amelyről adatokkal rendelkeznek. A légszennyezés évente 400 ezer halálozásban, a hangszennyezés játszott szerepet 12 ezer ember idő előtti halálában játszott szerepet. A további halálozások az extrém időjárási jelenségekhez, többek között a hőhullámokhoz köthetők. 
A szegényeknek az időjárás viszontagságaival is jobban meg kell küzdeniük
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az EFA jelentése megerősítette: a szegényebbeket aránytalanul jobban sújtják a légszennyezések és az extrém időjárási jelenségek, köztük a hő- és hideghullámok. Ez összefügg azzal, hogy a szegényebb emberek gyakran hátrányos helyzetű városrészek, forgalmas közutak közelében élnek, dolgoznak és tanulnak. Ugyanakkor jó hírt is tartalmaz a jelentés: a légszennyezéshez köthető halálozások az 1990-es egymillióhoz képest csökkentek, a vízminőség pedig Európa nagy részén jó. Az EFA szerint elsőbbséget kellene élvezniük az úgynevezett „zöld és kék területeknek”, mert ezek hűtik a városokat a hőhullámok idején, enyhítik az áradásokat, csökkentik a zajszennyezést és támogatják sokféle faj fennmaradását.

Túró Rudi a bringásoknak

Bringás reggelin vendégelik meg szerdán reggel hét és kilenc óra között a kerékpárral munkába, vagy iskolába indulókat a Városháza parkban – tette közzé oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írták, ők a fővárosi önkormányzat megbízásából vesznek részt a  MOL Bubi 6. születésnapja alkalmából a Magyar Kerékpárosklub akciójában.  A járványhelyzetre tekintettel a szervezők kézfertőtlenítővel,  kesztyűben és maszkban várják a bringásokat. A Klub aktivistái és partnerei ezen kívül Budapest 19 kerületében és országosan pedig csaknem 40 helyszínen várják reggelivel a bringázókat. A helyszínek folyamatosan frissülő listája megtalálható a Kerékpárosklub honlapján. Emlékeztettek, hogy a Bringázz a munkába! kampányban az elmúlt évek során több tízezer ember ült nyeregbe, azonban a kampány 2020-as fordulóját átírta az új típusú koronavírus-járvány. A járványügyi intézkedések miatt idén a kampány mottója is módosult: INKÁBB BRINGÁZZ! A rendhagyó kampányról  a bringazzamunkaba.hu oldalon olvasható bővebb információ.

Megint elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 14:35

Fotó: HANDOUT / AFP
M49, vagyis Pillangó már kétszer szökött meg az állatgondozó központból, ezúttal a rádiójeleket sugárzó nyakörvét is elhagyta.
Harmadszorra is elfogták az olasz Alpok szabadulóbajnok medvéjét, M49-et, aki immár kétszer szökött meg és randalírozott Trento megyében. 
A barnamedve először 2019, majd 2020 júliusában szökött meg egy állatgondozó központból, egy hónapja pedig a rádiójeleket sugárzó, a mozgását monitorozó nyakörvét is elveszítette. Ismét egy csőcsapdával fogták el a Lagorai-hegyvonulat térségében, ahol nemrég észlelték – közölték a trentói hatóságok.
A medve a Papillon, azaz Pillangó becenevet kapta Henri Charriére gyilkossággal vádolt, börtönviselt francia író után, aki egykor megszökött a fegyházból. A bűnösségét mindvégig tagadó férfi a tetoválása alapján kapta becenevét.
M49 először alig néhány órával elfogása után, négy kerítésen, köztük egy magasfeszültségű árammal védetten átmászva menekült el. Ezt a hatóságok akkor elképzelhetetlen bravúrnak nevezték. Ezt követően 9 hónapig garázdálkodott a környéken, mire elfogták és visszavitték a központba, két hónap múltán azonban ismét megszökött.
A veszélyeztetett fajba tartozó medvék mind nagyobb problémákat okoznak Trentóban. Az erdőkbe évekkel ezelőtt egy európai uniós projekt keretében telepítették vissza a ragadozókat. Egyre gyakoribb, hogy az állatok emberekkel keverednek konfliktusba.

Több mint 300 új halfajt azonosítottak Oroszország édesvizeiben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 11:25

Fotó: Alexei Danichev / AFP
Hatalmas adathalmazt elemzett egy nemzetközi kutatócsoport a tengeri állatok sokszínűségének vizsgálata érdekében.
Több mint 300 új halfajt azonosítottak Oroszország és a szomszédos régiók édesvizeiben egy, a halak és tengeri állatok sokszínűségét vizsgáló átfogó kutatás során. A Tomszki Állami Egyetem kutatója, Jurij Dildin által vezetett vizsgálatot, amelyet rövidesen a Zootaxa folyóiratban publikálnak, orosz, cseh és német kutatók végezték.
Dildin elmondása szerint a halak biodiverzitására vonatkozó mennyiségi adatok többnyire az évszázad közepén végzett kutatásokon alapulnak kisebb kiegészítésekkel, amelyek így téves információt szolgáltatnak Oroszország halállományáról. 
A három ország legnevesebb kutatói, többek között az egyik legismertebb ichthiológus, vagyis halkutató, a német Ronald Fricke alkotta kutatócsoport hatalmas adathalmaz elemzésébe fogott Oroszország halfaunájának megismerése érdekében. Munkájuk több mint 200 év kritikusan elemzett forrásaira - könyvekre, publikációkra, disszertációkra, kutatóintézetek jelentéseire, katalógusokra és adatbázisokra - épült. Emellett az elmúlt 35 év hosszú távú kutatásait elemezték és figyelembe vették 15 kanadai, japán, orosz, amerikai és brit tudományos szervezet ichthiológiai gyűjteményét is. Új adatokat is gyűjtöttek Oroszország nagy víztestjeiből, elsősorban a legnagyobb oroszországi folyóból, az Obból és medencéjéből.
Kevesebb mint öt év alatt több idegenhonos halfajt is találtak a délebbi vizekben, köztük több gömbhalfajt. "Nem sokkal korábban több forrás szerint Oroszország édes- és sósvízi halfaunája 351-486 fajból állt. Tanulmányaink szerint azonban ez a szám csaknem megkétszereződött, és 791 faj tartozik már ide. Meg kell jegyezni, hogy méretéből és vizeinek nagyságából kiindulva Oroszország számos halfaj vadon élő populációja számára biztosít természetes élőhelyet" – mondta el Dildin.
Az új információt beépítik a leghitelesebb taxonómiai adatbázisba, a Kaliforniai Tudományos Akadémia Eschmeyer Halkatalógusába – olvasható a Phys.org internetes portálon.