Előfizetés

Jaguárok rezervátumát fenyegetik a brazíliai tüzek

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 15:53

Fotó: ROGERIO FLORENTINO / AFP
Rekordméretű tűzvész pusztít idén a Föld legnagyobb trópusi mocsarában, ott, ahol a világ legnépesebb populációjának otthont adó rezervátum is található.
Jaguárok rezervátumát fenyegetik a Pantanalban, a Föld legnagyobb trópusi mocsarában tomboló brazíliai tüzek. Ott található a világ legnépesebb jaguárpopulációjának otthont adó rezervátum is – közölték a hatóságok. 
"A katonai tűzoltóság erősítésként két csapatot küldött ki az Encontro das Águas Állami Parkban tomboló tűz elleni harc megsegítésére. Csatlakoznak ahhoz a 45 emberhez, akik már küzdenek a lángok ellen" – áll Mato Grosso állam kormányzatának közleményében.
A Pantanal az amazóniai esőerdő déli pereménél található, Brazíliából átnyúlik Paraguayba és Bolíviába is. Idén rekordmértékű tűzvész pusztít a területen – írja a Phys.org portál.
A terület rengeteg fajnak ad otthont, számos jaguár él itt, a fajt csökkenő egyedszáma miatt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) természetvédelmi szervezet veszélyeztetett fajokat rangsoroló vörös listája a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolta.
Az öt folyó által szabdalt Encontro das Águas Állami Park 109 ezer hektárnyi területen fekszik Brazília nyugati-központi részén. A tűzoltók megpróbálják megvédeni a régió hoteljeit, farmjait és a parkot is a lángoktól – közölték a hatóságok.
A brazil űrkutatási hivatal (INPE) műholdas adatai szerint idén már eddig több tűz lángolt a brazíliai Pantanal területén, mint 2018-ban és 2019-ben összesen. Júliusban 1684 tűzesetet észleltek a régióban, amely több mint háromszorosa a 2019. júliusi mennyiségnek és a legrosszabb hónap a megfigyelések 1998-as kezdete óta. A brazil esőerdőben az elmúlt hónapban az évtized második legmagasabb számú erdőtüzét regisztrálták: összesen 29 307 esetben csaptak fel a lángok.

Több mint egymilliárdan kényszerülhetnek otthonaik elhagyására 2050-re

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 10:50

Fotó: LUIS TATO / AFP
A népesség növekedése és a természeti erőforrások csökkenése miatt.
A népességnövekedés és a csökkenő természeti erőforrások miatt 2050-re több mint egymilliárdan kényszerülhetnek otthonaik elhagyására – áll a Gazdasági és Békekutató Intézet (IEP) szerdán közzétett jelentésében. A becslések szerint a világ lakossága 2050-re mintegy 10 milliárdra növekszik majd, a természeti kincsekért és az üzemanyagért folytatott harc pedig éleződhet.    
 A nemzetközi kutatóintézet, amely évente teszi közzé globális terrorizmus- és békeindexét, a jelentésben a fekete-afrikai, a közel-keleti és a közép-ázsiai térséget emeli ki, ahonnan vélhetően a legtöbben kényszerülhetnek otthonaik elhagyására. A kutatás leszögezi, hogy a migráció világszerte akár 1,2 milliárd embert is érinthet, hozzátéve, hogy ez a szám 2019-ben körülbelül 30 millió volt. "Ennek óriási társadalmi és politikai következményei lesznek, nem csupán a fejlődő országokban, hanem a fejlettekben is, mert a lakhelyeiket elhagyni kényszerülő emberel tömegei nagyobb menekültáradatot jelentenek a legfejlettebb államokra nézve is" – szögezte le az IPE alapítója, Steve Killelea.
A kutatás a várható fenyegetéseket két kategóriába sorolja, az egyik az élelmiszer- és ivóvízhiány, valamint a népességnövekedés, a másik pedig a természeti katasztrófák, beleértve a globális felmelegedést is.
Rámutatott arra, hogy a világban máris 60 százalékkal kevesebb édesvíz van, mint 50 évvel ezelőtt, az élelmiszer iránti kereslet a következő 30 évben pedig vélhetően mintegy 50 százalékkal nő, nagyrészt az ázsiai középosztály növekedése miatt.
A dokumentum 150 országot vizsgál a rájuk váró nehézségek szempontjából, illetve abból, miként tudnak az egyes államok szembenézni velük. Eszerint míg néhányukat - például Kínát és Indiát - elsősorban a vízhiány fenyegeti, mások - például Pakisztán, Irán, Mozambik, Kenya és Madagaszkár - többféle veszélynek is ki vannak téve. "Ezek az országok jelenleg nagyjából stabilak, de nagymértékben ki vannak téve ökológiai fenyegetéseknek" – áll a 90 oldalas jelentésben.
Az intézet reményét fejezte ki, hogy a most közreadott elemzés hatással lesz a segélyszállítmányokkal és fejlesztési programokkal kapcsolatos intézkedésekre, valamint nagyobb hangsúly helyeződik az éghajlatváltozás okozta hatások vizsgálatára is.

Egy uniós jelentés szerint Európában nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.08. 21:19
A szmogos, ködös Budapest 2020 januárjában
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az EU környezetvédelmi hivatala megerősítette a tényt: a szegényebbeket aránytalanul jobban sújtja a légszennyezés és az extrém időjárás.
Nyolc halálozásból egy a légszennyezéshez köthető az Európai Unió (EU) környezetvédelmi hivatalának (EFA) friss jelentése szerint. – A levegő- és zajszennyezés, a rossz minőségű víz és a vegyi anyagokkal való érintkezés az összes halálozás 13 százalékában játszott szerepet – idézte a koppenhágai székhelyű hivatal tanulmányát a BBC hírportálja. A kedden közzétett jelentés szerint az Európai Unióban 630 ezer idő előtti halálozás volt környezeti tényezők számlájára írható 2012-ben, az utolsó évben, amelyről adatokkal rendelkeznek. A légszennyezés évente 400 ezer halálozásban, a hangszennyezés játszott szerepet 12 ezer ember idő előtti halálában játszott szerepet. A további halálozások az extrém időjárási jelenségekhez, többek között a hőhullámokhoz köthetők. 
A szegényeknek az időjárás viszontagságaival is jobban meg kell küzdeniük
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az EFA jelentése megerősítette: a szegényebbeket aránytalanul jobban sújtják a légszennyezések és az extrém időjárási jelenségek, köztük a hő- és hideghullámok. Ez összefügg azzal, hogy a szegényebb emberek gyakran hátrányos helyzetű városrészek, forgalmas közutak közelében élnek, dolgoznak és tanulnak. Ugyanakkor jó hírt is tartalmaz a jelentés: a légszennyezéshez köthető halálozások az 1990-es egymillióhoz képest csökkentek, a vízminőség pedig Európa nagy részén jó. Az EFA szerint elsőbbséget kellene élvezniük az úgynevezett „zöld és kék területeknek”, mert ezek hűtik a városokat a hőhullámok idején, enyhítik az áradásokat, csökkentik a zajszennyezést és támogatják sokféle faj fennmaradását.

Túró Rudi a bringásoknak

Bringás reggelin vendégelik meg szerdán reggel hét és kilenc óra között a kerékpárral munkába, vagy iskolába indulókat a Városháza parkban – tette közzé oldalán a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írták, ők a fővárosi önkormányzat megbízásából vesznek részt a  MOL Bubi 6. születésnapja alkalmából a Magyar Kerékpárosklub akciójában.  A járványhelyzetre tekintettel a szervezők kézfertőtlenítővel,  kesztyűben és maszkban várják a bringásokat. A Klub aktivistái és partnerei ezen kívül Budapest 19 kerületében és országosan pedig csaknem 40 helyszínen várják reggelivel a bringázókat. A helyszínek folyamatosan frissülő listája megtalálható a Kerékpárosklub honlapján. Emlékeztettek, hogy a Bringázz a munkába! kampányban az elmúlt évek során több tízezer ember ült nyeregbe, azonban a kampány 2020-as fordulóját átírta az új típusú koronavírus-járvány. A járványügyi intézkedések miatt idén a kampány mottója is módosult: INKÁBB BRINGÁZZ! A rendhagyó kampányról  a bringazzamunkaba.hu oldalon olvasható bővebb információ.