Előfizetés

Európai diplomaták védik otthonában a Nobel-díjas fehérorosz írót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 16:26

Fotó: - / AFP
Állítólag maszkosok akartak hozzá betörni.
Szvjatlana Alekszijevics szerda az eset után újságírókat hívott otthonába az esemény után. Nyilatkozatában elmondta, azért kérte támogatóit, hogy jöjjenek a házához, mert többször kopogtattak az ajtaján és telefonon zaklatták. Arról is beszámolt,
korábban maszkos férfiak akartak betörni hozzá

- adta hírül a BBC.  Az írónő egyébként az utolsó tagja az ellenzéki koordinációs tanácsnak, aki hazájában van. "Nem államcsínyre készültünk. Meg akartuk akadályozni az országunk széthúzását. Nem a tanács, hanem az ország lázadt fel. Egyúttal jelezte, nem akarja elhagyni Fehéroroszországot. Utóbbi nyilatkozat azért is lehet fontos, mert korábban a tanács több tagját is elrabolták ismeretlenek. Többen Kijevben tartózkodnak és azt állítják, nem önszántukból hagyták el az országot.  Alekszijevics jelzésére a svéd nagykövet érkezett meg elsőként, hozzá több európai ország diplomatája is csatlakozott.

Földi pokol a görög menekülttáborban

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.09. 15:56

Fotó: ANGELOS TZORTZINIS / AFP
Teljesen leégett, helyszíni beszámolók szerint igazi földi pokollá változott a görögországi Leszbosz-szigetén található Moria menekülttábor, ahol már a járvány kitörése előtt is katasztrofális állapotok uralkodtak.
Több mint két tucatnyi tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat, de az összes épület leégett. Szerencsére sikerült időben kimenekíteni az embereket, bár néhányan égési sérüléseket szereztek. A mentési munkálatokat megnehezítette az erős szél. A helyi menekülttáborban, amely a legnagyobb Görögországban, 13 ezer menekült tartózkodott, miközben valójában csak 2500 fő számára alakították ki. Egy a BBC-nek nyilatkozó szemtanú, Tanaszisz Vulgarakisz azt közölte, csak néhány sátor maradt épen. Leszbosz kormányzóhelyettese, Arisz Hacikomninosz viszont arról számolt be, hogy szinte minden teljesen megsemmisült. A tábort múlt héten vesztegzár alá helyezték, miután az egyik menekültről kiderült: megfertőzte a koronavírus. Azóta összesen 35 személy adott pozitív mintát. 
A tűz oka nem ismert, de természetes okokat sejtenek a katasztrófa mögött. Ugyanakkor gyújtogatás sem zárható ki. Erre lehet következtetni az ANA görög hírügynökségnek abból az értesüléséből, amely szerint a tűz azután tört ki, hogy a 35 fertőzött személy nem volt hajlandó karanténba vonulni családjukkal. Ezt a hírt azonban független forrás nem erősítette meg. Egy kormányzati illetékes azt közölte, vizsgálják a gyújtogatás lehetőségét is, s a teljes szigeten rendkívüli állapotot hirdettek ki. A rendőrség megakadályozta, hogy a menekültek eljussanak Mitilene nevű kikötővárosba. A település polgármestere szerint azért alakult ki veszélyes helyzet, mert ellenőrizhetetlenné válhat a koronavírus-járvány terjedése. A Stand by Me Lesvos nevű civilszervezet úgy értesült, hogy néhány helybéli erőszakkal akadályozta meg a menekültek átvándorlását egy közeli településre.
A Moria táborban már a járvány kitörése előtt is drámai állapotok uralkodtak. Egy brit önkéntes orvos, Annie Chapman a Guardian egy februári számában hosszasan számolt be az ott szerzett szörnyű tapasztalatairól. Azt írta, hogy a tábor minden szempontból rendkívül veszélyes, s az ott tartózkodó menekültek negyven százaléka gyermek. A helyi segélyszervezetek támogatása nélkül még sokkal rosszabb lett volna a helyzet. A sátrakban, illetve egyes épületekben katasztrofális higiéniai állapotok uralkodtak, kis helyeken zsúfolódtak össze teljes családok. Emiatt a betegségek is sokkal gyorsabban terjedtek, naponta legalább kétszázan szorultak orvosi ellátásra. Képgalériánkat itt nézheti meg, kattintson! 

Romániában már több mint négyezer áldozatot követelt a koronavírus-járvány

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 15:36

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Keleti szomszédunknál európai szinten, lakosságarányosan a legmagasabb a halálozási ráta, és az utóbbi két hétben elérte az uniós átlag hétszeresét.
Romániában ismét több mint ötven koronavírusos beteg haláláról számoltak be a hatóságok szerdán, ezzel meghaladta a négyezret a járvány halálos áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs szerdai összesítésében szereplő 51 haláleset csaknem 20 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint az EU-ban lakosságarányosan továbbra is Romániában a legmagasabb a koronavírus-fertőzésnek tulajdonítható halálozási ráta. Az utóbbi két hétben Romániában minden egymillió lakosra 31 koronavírus-haláleset jutott, ami több mint hétszerese az európai uniós átlagnak.

A vírus terjedése egyenletessé vált

Az utóbbi 24 órában újabb 1271 embernél mutatták ki a koronavírust Romániában, ami nyolc százalékkal magasabb az utóbbi két hét átlagánál, de nem lóg ki a sorból. Az országban immár több mint egy hónapja egyenletesnek mondható a járvány terjedési üteme, a napi fertőzések átlaga pedig 1200 körül mozog a tesztek számának függvényében. Az országban több mint 98 ezer fertőzést regisztráltak a járvány kezdete óta, közülük 41 ezret gyógyultnak nyilvánítottak. Az ismert aktív esetek közül 7137 beteget kezelnek kórházban, a súlyos esetek száma pedig egy hete nem számottevően, de folyamatosan csökken: jelenleg 459-en szorulnak intenzív kezelésre.