NATO;honvédség;harcjármű;harckocsi;Rheinmetall;

2020-09-09 17:14:33

Hétszázmilliárdért vesz harci Hiúzokat a Honvédség (videó)

Több mint kétszáz darabot vásárol az állam a scifi-be illő Lnyx (Hiúz) harckocsiból, a páncélos flotta nagyobb részét itthon is gyártják le.

Több mint kétmilliárd euróból összesen 218 darab Lnyx-KF41 gyalogsági harcjárművet szerez be a Magyar Honvédség – közölte az MTI-vel szerdán a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága.

A több mint 700 milliárd forintos beszerzés része a honvédségi modernizációs programnak – mióta 15 évvel ezelőtt kivonták hadrendből a BMP-1 típusú könnyűpáncélosokat, ez a járműtípus hiánycikknek számít a honvédségnél – egyúttal eleget tesznek vele az ország NATO kötelezettségeinek is.

Maróthék közleménye szerint a Rheinmetall Lynx harcjárművek beszerzéséről szóló szerződést szerdán írta alá Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a német hadiipari vállalat igazgatótanácsának elnöke Budapesten.

A harcjárművek túlnyomó részét, 172 darabot Magyarországon állítják össze, a megrendelésben szereplő első 46-ot viszont Németországban gyártják le, ami egyúttal a hazai gyár magyar szakembereinek teljes körű felkészítését szolgálja. A Rheinmetall  már augusztusban megállapodott a honvédséggel egy helyi vegyesvállalat létrehozásáról és a páncélosflotta fejlesztéséről.

Maróth Gáspár és Palkovics László innovációs miniszter akkor arról beszélt, hogy a harckocsik és a tüzérség után a gyalogsági harcjárművek beszerzése következik – ebben a kategóriában pedig a legkorszerűbb típust, a Lynxet választották, ami évtizedekig központi szerepet játszik majd a honvédség járműparkjában.

A Lynx valóban hipermodernnek tűnik, szögletes, mégis áramvonalas kialakítása sci-fi filmek páncélosait idézi, az utastér kék megvilágításával is. A high-tech harcjármű egyszerre 8 embert is tud szállítani 70 kilométer/órás sebességgel, fegyverzetét két gépágyú, egy 7,62-es kaliberű géppuska jelenti  - emellett páncéltörő rakéták és drónok indítására is képes.

A hazai páncélos állomány fejlesztéséről korábban lapunk több cikkben is beszámolt: a kormány 2018 decemberében összesen 44 Leopard 2A7+ nehéz harckocsit és 24 Panzerhaubitze 2000 (Pzh 2000) önjáró löveget vásárolt a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) cégtől.

A beszerzést egy 600 milliárdos gigaszerződés keretében kötötték – a tárca és a gyártó nem közölték a tankok vételárát, ám a Defence24 lengyel katonai szakportál idén júliusban 1-1,5 milliárd euróra becsülte az összeget, a német gazdasági minisztériumtól kapott adatok alapján.

Vagyis, a kormány akár több mint 500 milliárd forintot is szánhatott csak erre a tételre és a keret nagy része a harckocsikra mehetett el.