Előfizetés

Orbán Viktor maszkot húzott egy videókonferencián

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.09.09. 22:23
Orbán Viktor védőmaszkot visel egy videókonferencián, 2020. szeptember 9-én
Fotó: Facebook / Orbán Viktor
A miniszterelnök Facebook-oldalán osztotta meg a nehezen magyarázható képet, teljesen kiborítva a kommentelőket.
Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt egy szerdai online konferencián Orbán Viktor, mintegy hangolva a szeptember végi uniós csúcsra – írta meg a Népszava is, a cikkhez pedig a Miniszterelnöki Sajtóiroda teljesen adekvát fotóját használtuk fel: Orbán Viktor egy padra támaszkodva, monitorok előtt uniós vezetőkkel egyeztet.

A libernyákoknak már ez sem elég jó?

Csakhogy a miniszterelnök Facebook-oldalán egészen váratlan, és értelmezhetetlen fotót osztott meg ugyanarról a sajtóeseményről: 
ezen a képen ugyanis kedvenc, nonfiguratív mintás szövetmaszkját viselte. Egy videókonferencián.

Ahol az ismert képek tanúsága szerint rajta kívül csak a fotós volt jelen, ráadásul annak társaságában sem viselte végig a maszkot. 
A helyzetet, ha lehet csak bonyolította, hogy eggyel korábbi, szintén a tárgyalásról kitett posztjában Orbán (vagy sajtósa) egy barackos-szőlős gyümölcsöstálat méltatott, a „A magyar őszibarack a legjobb őszibarack” - felkiáltással – a következő fotón viszont az látszott, hogy a tálon inkább csak a legjobbnak nevezett őszibarack maradt meg, a szőlő nagy része elfogyasztásra került.
A fotók alatt kirobbant a kommentháború: többen azon ironizáltak, hogy egy online tárgyaláshoz miért húzott maszkot, a miniszterelnök elszánt védelmezői viszont azzal vágtak vissza, hogy „a libernyákoknak” már az sem jó, ha Orbán felveszi a védőfelszerelést. Természetesen szóba került a meg nem evett barack is. 

Hordja, ha épp kedve van hozzá

Bár a helyzet vicces is lehetne, valójában komolyabb tétje van: Orbán Viktor ugyanis a legtöbb, általa vagy a hivatala által bemutatott képen a szükséges esetben sem hord maszkot, nem tartja a másfél méteres védőtávot sem. Az operatív törzs ülésén például könyöktávolságban, maszk nélkül, zárt légtérben ült együtt az ország járványidőszakban legfontosabbnak számító vezetőivel – és személyes védekezést mindig hangsúlyozó Müller Cecília országos tisztifőorvossal.
A közösségi oldalán közzétett, szeptember 1-jei fényképen ugyanígy, 50 centis távolságról, maszk nélkül nyilatkozik a közmédia munkatársainak Bledben,
 azután, hogy szintén maszk nélkül csevegett Janez Jansa szlovén miniszterelnökkel és a térség vezetőivel.
Ha Orbán Viktor egy látványosabb kép kedvéért egy online tárgyaláson viszont felveszi az ott és akkor teljesen szükségtelen védőmaszkot, akkor követőinek azt üzeni, hogy
a védőfelszerelés valójában divatkiegészítő: egy szövetdarab, amit kedvünk és nem szükség szerint hordunk,

és persze akkor, ha felelős ember benyomását szeretnénk éppen kelteni.

Müller Cecília: naponta hétezren kérnek koronavírus-tesztet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 21:26
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Annyian szeretnék tesztelteni magukat, hogy azt már a mentők sem bírták kapacitással.
A koronavírus-járvány miatt naponta hétezren kérnek tesztet, ezért is kellett növelni a tesztek szállításához szükséges betegkocsik számát. A tesztek kiértékeléséhez a laboratóriumi kapacitás elegendő - mondta az országos tisztifőorvos egy online egészségügyi szakmai konferencián szerdán Budapesten. Az MTI tudósítása szerint Müller Cecília kiemelte: most, a második hullám idején is a kockázati csoportokba tartozók – idős, krónikus betegek – védelmére kell koncentrálni, ezért is hozott a napokban olyan utasítást, amely ismét szigorúan korlátozza a szociális intézményekben a kijárási, látogatási és felvételi lehetőséget. 
Az IME egészségügyi szaklap országos egészség-gazdaságtan konferenciáján kérdésre válaszolva azt mondta, ha lesz is oltás, azt mindenképpen az "első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportokba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában részt vevőknek, valamint a pedagógusoknak. Hozzátette:"megvan az az ütemterv, amely alapján az oltóanyagot biztosítani fogjuk."
A szakember a pedagógusokat is arra kérte, csak egészségesen vegyék fel a munkát, több esetben ugyanis már tüneteket mutató pedagógus ment be az iskolába. Megítélése szerint az iskolakezdésre hozott intézkedések beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha vannak vagy lesznek is fertőzések, azok szerinte csak izolált esetek.
Sok ismeretük gyűlt össze a koronavírus-járvány első hulláma alatt - mondta, hozzátéve: a járvány alakulását folyamatosan figyelemmel kísérik, de vannak olyan közegészségügyi, egyéni higiéniai szabályok, amelyeket továbbra is be kell tartani. Ilyen a távolságtartás, a maszkhasználat és a rendszeres kézfertőtlenítés. Kitért arra is, hogy míg márciusban a 19 év alatti fertőzöttek száma kilencven volt, mostanra ez megváltozott, egyértelműen a fiatal felnőtt - 20-29 éves - korosztályt érinti a megbetegedés, és ezért is alacsonyabb a halálozási arány.  Müller Cecília kedden egy abszurd jelenetektől sem mentes jótékonysági eseményen is megjelent, és vért adott, a sajtót leginkább érdeklő témákról - az ingyenes tesztekről, a pedagógusok bevizsgálásáról - azonban nem akart beszélni.

A valódi veszély az, ha nem hiszünk a veszélyben

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy sokan még mindig nem veszik komolyan a járványt, a megbetegedés lehetőségét, és ez valós veszélyt jelenthet. Azt mondta, az elmúlt hónapokban "sokat tudtunk meg a vírusról", arról, hogyan betegíti meg a tüdőt és más szerveket, sikerült feltárni a vírus genetikai szerkezetét, azonban gyógyszert vagy védőoltást eddig nem tudtak a kutatók kifejleszteni.   Utóbbival kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár több kutatás indult a hatékony gyógyszerek és védőoltások kifejlesztésére – Szlávik becslése szerint jelenleg 100-200 közötti a védőoltás-kifejlesztéshez kapcsolódó preklinikai vizsgálatok száma – abban"ne reménykedjünk, hogy hónapokon belül lesz vakcina"..   Szlávik János hozzátette: adott esetben az is előfordulhat, hogy többfajta oltást kell majd kombinálni a fertőzés megelőzéséhez, és egy-egy fertőző betegség esetében hosszú évek alatt sikerült kifejleszteni az adott oltást.

Merkellel és az Európa Tanács elnökével is tárgyalt Orbán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 20:39

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI
Online tanácskoztak az uniós vezetők, a török-görög konfliktus és Kína és téma volt a megbeszélésen.
A soron következő uniós csúcstalálkozót előkészítő megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Charles Michellel, az Európai Tanács (EiT) elnökével, Angela Merkel német kancellárral, a ciprusi elnökkel, valamint az olasz, a szlovén, az észt, és a luxemburgi miniszterelnökkel szerda este – tudatta az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
A videókonferencia keretében lezajlott egyeztetés célja Havasi elmondása szerint a szeptember végi brüsszeli EU-csúcs témáinak alaposabb előkészítése, megvitatása volt.
Az Európai Tanács tagjai tárgyaltak a török-görög tengerjogi vitáról, mely a Földközi-tengeri földgázkészletek ügyében robbant ki. Beszéltek a Kínához fűződő kapcsolatokról is, tekintettel arra, hogy az uniós intézmények és Kína vezetői még ebben a hónapban hivatalos tárgyalást tartanak; a csúcstalálkozó részben a koronavírus-járvány miatt korábban elmaradt EU-Kína csúcs "pótlásának" számított, mondta a sajtófőnök.