Előfizetés

Bizánci templom maradványaira bukkantak egy lakóház alatt Izraelben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:21

Fotó: Rabei Khamisy / Haaretz
Három, 5-6. századi mozaikot találtak a családi ház lakói.
Bizánci templom maradványaira bukkantak a lakók a házuk alatt Izrael északi részén – jelentette szerdán a Háárec című helyi újság honlapja. A Miliya arab faluban élő Elijja és Samija Arraf házuk alatt három mozaikra bukkantak. Szobáik padlója alatt egy bizánci építmény központi részének apró kövekből kirakott, míves mozaikpadlóját, udvaruk alatt pedig a templom bejáratát vagy átriumát, külső, nem fedett terét találták meg a mozaikpadló durvább, két centiméteres kövekből álló padlózata alapján.
Tőlük 15 méterre, Elijja Arraf Michel nevű bátyjának otthona alatt is régészkedtek, és ott is eredménnyel jártak: egy harmadik, szintén gondosan kidolgozott mozaikra leltek, és a terület nagysága alapján arra gondolnak, hogy nemcsak egy templom, hanem egy kolostor lehetett a faluban. Két különálló templom padlózata is lehetne a két díszes mozaik, de 1600 évvel ezelőtt, a bizánci korban 5-600 lakója lehetett a településnek, és valószínűbbnek tűnik egy kolostorkomplexum, mint két templom építése.
Az Arraf család tagjai 1875-ben költöztek le a Miliya látképét ma is meghatározó, domb tetején álló keresztes vár romjai közül a domboldalra, ahol egy ottomán-török stílusú családi otthont emeltek maguknak. A családi legenda szerint amikor elhagyták a várfalak nyújtotta biztonságot, akkor sokan azzal riogatták őket, hogy majd felfalják őket a farkasok a lenti védtelen földeken, egy másik legenda szerint pedig mozaikokat láttak az alapok ásásánál. 
Később a család gyarapodott, az 1930-as években újabb, háromszobás házat építettek a régi mellé, és 1952-ben a két építmény összeépítésével növelték otthonukat. Amikor ezeken az építkezéseken leástak, ismét látták a mozaikokat, és felidézték a beigazolódott régi családi legendát. 1952-ben egy évre le is állították emiatt a munkálatokat, nyitva hagyták a gödröt, és mindenkinek megmutatták a mozaikot a faluban, majd újra elfeledkeztek a föld alatti maradványokról.
Az 1980-as években aztán Elijja bátyja, Michel egy új ház alapjait kezdte ásni udvarukon, és egy eddig ismeretlen, új mozaikra bukkant. Kihívta az Izraeli Régészeti Hatóságot (IAA), amely 1988-ban a család költségére feltárta a padlót. A 6 méter hosszú és 3 méter széles mozaikon egy görög felirat - medalion - is előkerült. Az ásatásokat azóta is folytatják, a haifai egyetem régésze, az utca túloldalán lakó Rabei Khamisy vezeti őket, a faluból jelentkező önkénteseket és a család tagjait irányítja a terület - vagyis a ház kertjének - feltárásában.
A szabályosan kelet-nyugati tájolású, ötödik-hatodik századi templom oltárát még nem találták meg, és a régész szerint az is lehet, hogy soha nem is fogják. A hetedik század elejétől ugyanis vérzivataros idők köszöntöttek a térségre: előbb 614-ben perzsa hódítás söpört végig Galileán, majd a muzulmán hódítóké lett a térség. Később keresztes lovagok érkeztek, akik 1150 körül a domb tetején várat építettek maguknak, valószínűleg felhasználva az egykori bizánci kolostorrom köveit. 2017-ben az ő hatalmas borászatukat találták meg és tárták fel a falu lakói, szintén Khamisy vezetésével.
Miliya nevű észak-alileai faluban magyar leszármazottak is élnek: számos Lajusz-Lajos nevű család a keresztes vitézekkel érkezett ősök hagyományát ápolja mintegy ezer éve. A falu kétszáz éves temploma mellett avatták fel tavaly ősszel a szentföldi zarándoklatot vezető II. András király domborművét keresztes hadjáratának nyolcszázadik évfordulóján.

Egy órán belül eredményt ad a cseh koronavírus-gyorsteszt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:21
Illusztráció
Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP
Tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus és egyéb fertőzések jelenlétét.
Egy órán belül eredményt mutat az az új koronavírus-gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki – írta az Euronews. A teszt tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus és egyéb fertőzések jelenlétét.  
A tömeges tesztelésre alkalmas orvosi eszköz hasznos lenne például tömegrendezvények szervezésénél, hiszen egy focimeccs vagy koncert előtt egy órával lehetne szűrni a közönséget.
Jelenleg a gyorsteszt hitelesítése zajlik, a gyártás utána kezdődhet. Az olomouci Palacky Egyetem orvostudományi karán kifejlesztett teszt ára jóval alacsonyabb a jelenlegi teszteknél, 100 és 500 cseh korona (vagyis 1400 és 6800 forint) között van.

Nem túlzás: az élet minőségét is befolyásolja a bél egészsége

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.09.09. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
A bélrendszerben lévő „jó” és „rossz” baktériumok egyensúlyának felbomlása az idegrendszerben is gondokat okozhat.
Az utóbbi években sok kutatás igazolta: a bél egészsége és a közérzet szorosan összefügg. Az idegeskedés, a szorongás hat a bélrendszerre és fordítva is igaz: ha a bélrendszer nem működik megfelelően, az idegrendszerben is zavar keletkezik – olvasható a Gyógyszer Nélkül honlapon. Ez nem meglepő, hiszen az immunrendszer 70 százaléka a bélben található – mondta Balaicza Erika belgyógyász főorvos a Népszavának. A bélflóra akkor egészséges, ha a „jó” és a „rossz” bélbaktériumok egyensúlyban vannak. Ilyenkor optimális az emésztés, maximális a tápanyag-felszívódás és a gyulladásos folyamatok is csökkennek. A megfelelő összetételű baktériumflóra fontos szerepet játszik a nyálkahártyák immunrendszerének kialakulásában és szabályozásában, nemcsak a bélben, hanem a légutakban, a melléküregekben, a hüvelyben, a húgyutakban is
Az egyensúlyt felboríthatja például a túlzott idegeskedés, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, bizonyos gyógyszerek és az antibiotikumok szedése is. A jótékony mikroorganizmusok védik a szervezetet a kórokozók ellen, megakadályozzák a szaporodásukat, segítik az emésztést. A nem megfelelő emésztés „agyi ködöt”, koncentrálási zavarokat, memóriaproblémákat is okozhat. Az, ha a tápanyagok nem tudnak felszívódni és megfelelően hasznosulni, állandó fáradtsághoz is vezethet. A bélrendszer sérülése gyulladást is kiválthat, akár az agyban is, ami egy idő után krónikussá is válhat – tette hozzá a szakember. 
A baktériumflóra egyensúlyának megbomlására utal a puffadás, hajlam a hasmenésre, az irritált bélfal, amely ha áteresztővé válik, különféle felszívódási zavarok, illetve ételintoleranciák, például glutén-, laktózintolerancia alakulhat ki. A gyerekek lelassult fejlődésének hátterében is gyakran a bélflóra egyensúlyának felborulása áll. Kialakulhatnak bőrtünetek, és mivel az immunrendszer nem jól látja el a feladatát, kevésbé áll ellen a fertőzéseknek. Ha a panaszokat antibiotikumokkal kezelik, az tovább ront a helyzeten, ugyanis a jótékony baktériumokat is kiirtják – jegyezte meg a belgyógyász főorvos.
Az egészséges bélflóra megőrzéséhez fontos a rendszeres, változatos és minél több friss alapanyagot tartalmazó étkezés. Jótékony hatású az élőflórás joghurt, a savanyú káposzta és a kovászos uborka fogyasztása is, nem ajánlott viszont éhgyomorra kávét inni, és a gyulladáscsökkentő szerekkel is érdemes óvatosan bánni.
"A baktériumflóra zavara vizsgálható és orvosi segítséggel korrigálható"

– tette hozzá Balaicza Erika.