Előfizetés

Egy órán belül eredményt ad a cseh koronavírus-gyorsteszt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:21
Illusztráció
Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP
Tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus és egyéb fertőzések jelenlétét.
Egy órán belül eredményt mutat az az új koronavírus-gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki – írta az Euronews. A teszt tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus és egyéb fertőzések jelenlétét.  
A tömeges tesztelésre alkalmas orvosi eszköz hasznos lenne például tömegrendezvények szervezésénél, hiszen egy focimeccs vagy koncert előtt egy órával lehetne szűrni a közönséget.
Jelenleg a gyorsteszt hitelesítése zajlik, a gyártás utána kezdődhet. Az olomouci Palacky Egyetem orvostudományi karán kifejlesztett teszt ára jóval alacsonyabb a jelenlegi teszteknél, 100 és 500 cseh korona (vagyis 1400 és 6800 forint) között van.

Nem túlzás: az élet minőségét is befolyásolja a bél egészsége

Barabás Júlia
Publikálás dátuma
2020.09.09. 14:14

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
A bélrendszerben lévő „jó” és „rossz” baktériumok egyensúlyának felbomlása az idegrendszerben is gondokat okozhat.
Az utóbbi években sok kutatás igazolta: a bél egészsége és a közérzet szorosan összefügg. Az idegeskedés, a szorongás hat a bélrendszerre és fordítva is igaz: ha a bélrendszer nem működik megfelelően, az idegrendszerben is zavar keletkezik – olvasható a Gyógyszer Nélkül honlapon. Ez nem meglepő, hiszen az immunrendszer 70 százaléka a bélben található – mondta Balaicza Erika belgyógyász főorvos a Népszavának. A bélflóra akkor egészséges, ha a „jó” és a „rossz” bélbaktériumok egyensúlyban vannak. Ilyenkor optimális az emésztés, maximális a tápanyag-felszívódás és a gyulladásos folyamatok is csökkennek. A megfelelő összetételű baktériumflóra fontos szerepet játszik a nyálkahártyák immunrendszerének kialakulásában és szabályozásában, nemcsak a bélben, hanem a légutakban, a melléküregekben, a hüvelyben, a húgyutakban is
Az egyensúlyt felboríthatja például a túlzott idegeskedés, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, bizonyos gyógyszerek és az antibiotikumok szedése is. A jótékony mikroorganizmusok védik a szervezetet a kórokozók ellen, megakadályozzák a szaporodásukat, segítik az emésztést. A nem megfelelő emésztés „agyi ködöt”, koncentrálási zavarokat, memóriaproblémákat is okozhat. Az, ha a tápanyagok nem tudnak felszívódni és megfelelően hasznosulni, állandó fáradtsághoz is vezethet. A bélrendszer sérülése gyulladást is kiválthat, akár az agyban is, ami egy idő után krónikussá is válhat – tette hozzá a szakember. 
A baktériumflóra egyensúlyának megbomlására utal a puffadás, hajlam a hasmenésre, az irritált bélfal, amely ha áteresztővé válik, különféle felszívódási zavarok, illetve ételintoleranciák, például glutén-, laktózintolerancia alakulhat ki. A gyerekek lelassult fejlődésének hátterében is gyakran a bélflóra egyensúlyának felborulása áll. Kialakulhatnak bőrtünetek, és mivel az immunrendszer nem jól látja el a feladatát, kevésbé áll ellen a fertőzéseknek. Ha a panaszokat antibiotikumokkal kezelik, az tovább ront a helyzeten, ugyanis a jótékony baktériumokat is kiirtják – jegyezte meg a belgyógyász főorvos.
Az egészséges bélflóra megőrzéséhez fontos a rendszeres, változatos és minél több friss alapanyagot tartalmazó étkezés. Jótékony hatású az élőflórás joghurt, a savanyú káposzta és a kovászos uborka fogyasztása is, nem ajánlott viszont éhgyomorra kávét inni, és a gyulladáscsökkentő szerekkel is érdemes óvatosan bánni.
"A baktériumflóra zavara vizsgálható és orvosi segítséggel korrigálható"

– tette hozzá Balaicza Erika.

Súlyosabb tüneteket okozhat a koronavírus az elhízott embereknél

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.09. 12:59

Fotó: TIM SLOAN / AFP
A túlsúly több okból is nehezítő körülmény, de annak hátterében is állhat, hogy egyes országokat, közösségeket súlyosan érint a járvány.
A pandémia eddigi tapasztalatai alapján több kutatás foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy az elhízottság milyen kapcsolatban lehet a Covid-19-betegség súlyosra fordulásával. Az elméletek szerint a jelentős túlsúly megnöveli számos egészségügyi probléma kialakulásának kockázatát. Ezek pedig hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a koronavírusos páciensnél súlyosra forduljon a Covid-19-betegség.
Egy új tanulmány több mint 5200 fertőzött ember esetét vizsgálta meg. A csoport 35 százaléka elhízott volt. A kutatók megállapították, hogy a nagy testtömegindexű páciensek nagyobb eséllyel kerültek kórházba a Covid-19-betegség miatt, mint a normális testtömegindexűek.
A tudósok továbbra is dolgoznak annak kiderítésén, hogy milyen szerepet játszik az elhízás a betegség súlyosbodásában. Elképzelhető, hogy az elhízás érinti az immunrendszert, de az is, hogy a pandémia a meglevő közegészségügyi problémákat erősíti fel. 
A kutatók szerint az elhízás lehet a hátterében annak, hogy egyes országokat, közösségeket súlyosan érint a koronavírus-járvány. Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság körében 42 százalék az elhízottak aránya. Ez az arány pedig a fekete és spanyolajkú lakosság körében még magasabb.
Egy 170 cm magas felnőtt embert 86 kilogrammos testsúly fölött, 30-as testtömegindextől tartanak elhízottnak. A Covid-19-betegség súlyosra fordulásának megemelkedett kockázata az extrém elhízottaknál, vagyis a 40-es és afölötti testtömegindexű embereknél jelentkezik. 
A kutatók rámutattak, hogy számos tényező nehezíti meg az elhízottak szervezete számára a tüdőt károsító koronavírus-fertőzéssel való küzdelmet. A jelentős túlsúlyt viselő szervezetben a testzsír kiterjedtsége csökkenti a tüdő kapacitását.
Egy másik probléma lehet az elhízással gyakran együtt járó krónikus gyulladás. A gyulladás természetes védekezési módja testünknek a káros betolakodókkal, köztük a vírusokkal szemben. A hosszan tartó gyulladás azonban nem egészséges, és alááshatja a szervezet védekezését, amikor valódi fenyegetéssel kerül szembe. "Mintha gázolajat öntenénk a parázsló tűzre" – fogalmazott Dariush Mozaffarian, a Boston melletti Tufts Egyetem elhízáskutatója.
A tudósok azt is vizsgálják, hogy esetleg a koronavírusnak lehet-e valamilyen sajátossága, ami miatt az elhízottak érzékenyebbek rá, és jobban megbetegíti őket.
Az elhízottság a kezelést is befolyásolja: a kórházban a légzés megkönnyítésére hasra fektetik a betegeket, de az elhízottaknál ez nehézségbe ütközik, ezért ezek a páciensek gyakrabban szorulnak lélegeztetésre.
Egy további probléma, hogy a koronavírus-fertőzés ellen kifejlesztett vakcina esetleg nem lesz elég hatékony az elhízottak esetében – mutattak rá a szakemberek.