Előfizetés

Ritka, mint a fehér holló: letöltendő börtönt kapott egy Veszprém megyei férfi állatkínzásért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 13:25
Képünk illusztráció
Fotó: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / AFP
Ha nem illegálisan tartott fegyverével ölte volna meg kutyáját, alighanem olcsóbban megússza.
A Pápai Járásbíróság előkészítő ülésen hozott ítéletével három év tíz hónap börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 65 éves Veszprém megyei férfit, akivel szemben állatkínzás bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség - közölte a Veszprémi Törvényszék.
A férfiből az váltotta ki a dühöt, hogy 3 éves kutyája megharapta. Ezután határozta el, hogy megöli az állatot.

Magához vette sörétes vadászlőfegyverét, mellyel legalább két alkalommal 1-2 méterről rálőtt az ebre. A kutya a lövéseket követően nem veszítette el az eszméletét, őt vérző sebekkel, sokkos állapotban "gazdája" az ingatlanon lévő pincébe zárta, ahol a kutya az állatorvos kiérkezéséig ellátatlanul tartózkodott.   
Az állat olyan súlyosan megsérült, hogy el kellett altatni.

Megállapították azt is, hogy a férfi rettenetes szenvedést okozott az állatnak, amely több óráig tartott és azt teljes mértékben érzékelte. A házkutatás során lőfegyvereket és lőszereket találtak nála, amelyeket lefoglaltak, mert tartásukra nem volt engedélye.  Az ítélet jogerős is lett, mivel a vádlott - a vádirattal megegyezően - beismerte bűnösségét.  A férfi a halmazati szabályokra figyelemmel közel 11 évet is kaphatott volna, így kijelenthető, viszonylag olcsón megúszta a történteket.

Hónapokig szökésben volt a prostikat futtató emberkereskedő, most rács mögé kerülhet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 12:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csaknem kétmillióért adta el nőjét egy lányokat futtató házaspárnak, akik ennek sokszorosáért dolgoztatták és bántalmazták azt itthon és külföldön.
Többszörösen büntetett előéletű az az emberkereskedelemmel gyanúsított szegedi férfi, akit 2017 elején elkövetett bűncselekményekért kerestek – írta az ügyészségi portálon olvasható közleményében a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség. A hatóság kiemelte, az elfogatóparancs alapján elfogott férfi a megalapozott gyanú szerint a vele párkapcsolatban élő fiatal nőt „prostitúciós tevékenység céljából” eladta egy lányok futtatásával foglalkozó házaspárnak. – A nőt azzal tévesztette meg, hogy tartozása van a rendőrség felé, amelyet ha nem fizet be, akkor börtönbe kell vonulnia. Ezért rávette a „párját”, hogy külföldön keresse meg a tartozás ellenértékét. A férfi egy autó megtekintésére hivatkozva a lányt átvitte bűntársai lakásába, majd ott szembesítette azzal, hogy 1,7 millió forintért eladta őt, és prostituáltként kell dolgoznia. A „vevők” a fiatal nőt rendszeresen bántalmazták, iratait és mobiltelefonját elvették, előbb Szegeden, majd Németországban és Ausztriában kellett prostitúciós tevékenységet folytatnia. A lánynak 2017 nyarán sikerült megszabadulnia fogvatartóitól, akik Magyarországon legalább 950 ezer forintot, míg Németországban és Ausztriában több mint 30 ezer eurót vettek el tőle. Az ügyészség megjegyezte, hogy az emberkereskedelemmel gyanúsított férfival szemben kábítószer-birtoklás és prostitúció kihasználásának gyanúja is felvetődött. Társait már idén júliustól fogva tartják, közelmúltbeli elfogása után pedig az ő letartóztatását is kezdeményezték. Az indítványról még csütörtökön dönt a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója.

Traktorral gurult be Berettyóújfalura sörért a tökrészeg juhász

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.09. 19:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutter
Elfogyott az ital, a súlyosan ittas férfi pedig stílusos, bár illegális módját választotta az utánpótlásnak.
Összesen másfél év, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és a járművezetéstől is végleg eltiltották azt a férfit, aki még 2018. május 27-én ittasan kötött el egy traktort. A Berettyóújfalui Járásbíróság szerint a vádlott május elején juhászként kezdett dolgozni egy Berettyóújfalu melleti tanyán, az ingatlan tulajdonosának alkalmazásában. Főnöke az otthoni munkavégzéshez egy traktort tartott, amit a juhász jogosítvány híján nem vezethetett volna.
A juhász a történtek napján rengeteget ivott, majd délután fél kettő körül –már jócskán részegen - úgy érezte, hogy járna még neki néhány sör. Beült hát a traktorba, és a tulajdonos tudta, beleegyezése nélkül átdöcögött Berettyóújfalura, hogy a helyi áruházban tankoljon fel. Itt, az áruház parkolójában igazoltatták a rendőrök, akik rögtön szembesültek részegségével, na és a jogosítvány hiányával.
A járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki jármű önkényes elvételének bűntettében és ittas járművezetés vétségében. Mivel a szeptember 7-én meghozott elsőfokú döntést az ügyész, valamint a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerőssé vált.