Előfizetés

Nem volt bűncselekmény Szijjártó jachtozása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 12:56

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Polt Péter semmi törvénytelenséget nem talált.
A rendelkezésre álló adatok szerint Szijjártó Péter nem vétett a törvények ellen, amikor egy adriai luxusjacht fedélzetén nyaralt. Mint a 444.hu írja, a DK országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes kérdezte a témában a legfőbb ügyészt, erre kapott most választ. 
„A Központi Nyomozó Főügyészség a kérdésével érintett tárgyban egy magánszemély által tett feljelentést elutasított, mivel a rendelkezésre álló adatokból kitűnt, hogy a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény”

- írja a legfőbb ügyész a képviselő kérdésére. Vadai Ágnes azt szerette volna megtudni a vádhatóság első emberétől, hogy Szijjártó Péter fizetett-e bérleti díjat az állami közbeszerzésekben érdekelt Szíjj László tulajdonában lévő Lady MRD luxusjachtért. Illetve azt, sértett-e a törvényt a miniszter. Korábban a Népszava írta meg, hogy napi tízmillió forintba kerül annak a luxusjacht-típusnak a bérlése, mint amilyenen Szijjártó Péter nyaralt. Az is problémás, ha ajándékba kapta az utazást, mivel a luxushajó egynapos bérletet sem tudná kifizetni. A tavalyi adatokat mutató nyilatkozata szerint mindössze 5,8 millió forintnyi megtakarítása volt, 3 milliónyi értékpapírja és biztosítása, továbbá havi 1,9 millió forintos fizetése és 30 milliós - szüleivel szembeni - adóssága.

Ellenzéki Operatív Törzs indítását kezdeményezi a Momentum

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.09.10. 12:39

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A párt szerint a kormány nem tesz komoly lépéseket a vírus második hullámának megfékezésére.
– Ahelyett, hogy felkészültek volna második hullámra, körbejachtozták az Adriát – mondta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Fekete-Győr András az Orbán-kormány teljesítményéről, ezért Ellenzéki Operatív Törzs indítását kezdeményezte a Momentum. Hozzátette, hogy a járvány elleni védekezésre szánt pénzt a kormány Mészáros Lőrinc, Szijj László, Tiborcz István és Lázár János gazdasági érdekeltségeinek adta, ami a tapasztalható gazdasági helyzetben nem megengedhető. A Momentum az összes ellenzéki pártot bevonná az Ellenzéki Operatív Törzs (EOT) tájékoztatóiba. A szerdán intézett felhívásukhoz eddig a Jakab Péter, a Jobbik pártelnöke és Karácsony Gergely főpolgármester csatlakozott. Az eredeti elképzelés szerint legalább heti három alkalommal, a pártok szakpolitikusai felváltva vezetnék a tájékoztatókat. Egy háttérbeszélgetésen Fekete-Győr kérdésünkre elmondta, hogy egyeztetnék a pártok a kommunikációt, hogy csak ellenőrzött, szakpolitikusok, közgazdászok és egészségügyi szakemberek által megerősített információt adjanak át a vírus elleni védekezésről. – Nagyon nagy a baj a második hullámban, Magyarország elszegényedés elé néz – fogalmazott Fekete-Győr András. A gazdasági adatok szerinte aggasztóak: az álláskeresők száma megközelíti a 400 ezer főt, és szerinte minden második álláskeresőt az út szélén hagyott a kormány, semmilyen segítséget nem kapnak az államtól. Ezen felül 7 százalékkal nőttek az élelmiszerárak, összességében pedig 14 százalékkal esett vissza a magyar gazdaság a nyáron.
– Minden 18 életévét betöltött állampolgár jövedelmét egészítsék ki 100 ezer forintra (ezt minimáljövedelemnek nevezte a pártelnök), akinek jövedelme nem éri el ezt az összeget; terjesszék ki az álláskeresési járadék folyósításának idejét fél évre; valamint duplázzák meg a családi pótlék összegét

– sorolta Fekete-Győr az ellenzék három legfontosabb gazdaságpolitikai követelését, aminek bevezetését tavasz óta szorgalmazzák.

A jelenlegi gazdasági helyzetben szerinte nem elfogadható az sem, hogy 30-40 ezer forintot kelljen kifizetnie a tesztekért a családoknak, ezért az európai példák alapján a be kell vezetni az ingyenes tesztelést. Egyértelmű iránymutatást vár el a kormánytól, hogy milyen protokoll szükséges iskolai fertőzés esetén, illetve hangsúlyozta, hogy a digitális oktatás feltételeit is biztosítani kell. A pártelnök egy kapcsolódó háttérbeszélgetésen elmondta, hogy „Orbán Viktor és kormánya eltűnt”, ahogy a második hullámban komolyra fordult a helyzet. Ha már a kormány nem hoz meg fontos döntéseket, akkor az ellenzéknek kötelessége erre rábírni a kormányt, vagy legalább az EOT-nak kell segítenie a lakosságot azzal, hogy őket a járványhelyzetről. A tájékoztatókon a jól sikerült megoldásokat is bemutatnák, de a segítségre szorulókat célzó pénzgyűjtő és segélyező akciókra is felhívnák a lakosság figyelmét.

Újabb fakivágásra készülnek a Kossuth téren

Szalai Anna
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:56

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Tucatnyi Kossuth téri fára került hirdetmény néhány napja az új Trianon emlékmű, a Mezőgazdasági Minisztérium egykori épülete, a metrómegálló és a volt Néprajzi Múzeum épülete előtti területen.
A fatörzsekre tűzött lapon a terület kezelőjének, az Országgyűlés Hivatalának tájékoztatása olvasható: „Szakértői vélemény alapján életveszélyes, ezért rövidesen kivágatjuk”. A kedélyek megnyugtatására a hivatal mindjárt azt is hozzátette, hogy a fa helyén ősszel nagy méretű, előnevelt fát ültetnek majd el. A megjelölt fák szinte kizárólag öreg platánok, amelyek valami csodával határos módon túlélték a Kossuth tér rekonstrukciójához kapcsolódó eddigi építkezéseket, a Nagy Imre szobor elhurcolását. Az augusztus végén átadott, 5 milliárdból megépült Trianon-árok azonban már sok volt az Alkotmány utca Parlament felőli végén álló néhány fának. Az emlékmű melletti fákon látható sérülések ugyanis arra utalnak, hogy pusztulásukat nem feltétlenül az öregség vagy betegség okozta, hanem inkább valamilyen munkagép. – A törzseken ejtett sérüléseket ugyan utólag lekenték sebkezelő anyaggal, de ez már nem segített a fákon – válaszolta a Népszava kérdésére Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, aki ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány tanul a fővárostól. A fákat már nem mindenféle figyelmeztetés nélkül vágják ki, hanem azt az új fővárosi önkormányzati gyakorlat szerint előre jelzik a lakosságnak. 
Mint emlékezetes, a Kossuth tér rendezésekor mintegy 200 fát irtottak ki a Parlament előtt, illetve az akkor még mellette álló Károlyi szobor körül. A térnek és környezetének megújítását magába foglaló Steindl Imre Programot (SIP) vezető Wachsler Tamás akkor is azt állította, hogy beteg fákat kellett kivágni. Az előző évben még vígan zöldellő fák állapotáról szóló tanulmányt viszont senkinek sem mutatták meg. – Titkos az egész tervanyag is, a tervezőkkel pedig titoktartási szerződést kötöttek – teszi hozzá Bardóczi. Később az ombudsman, a kerületi jegyző és az ügyészség is megállapította, hogy a fák eltávolításának engedélyezése és kivitelezése jogszabályellenes volt.
Megkérdeztük az Országgyűlés Hivatalát, az illetékes engedélyező hatóságként az V. kerületet, illetve a Budapest Főváros Kormányhivatala kiemelt beruházásokban illetékes osztályát is, hogy most ki, milyen szakvélemény alapján, hány fa kivágásra adott engedélyt. Választ lapzártánkig egyik helyről se kaptunk. Holott tudnak gyorsak is lenni. A Kossuth téri korábbi fakivágásra például egy nap alatt kiadták az engedélyt. Nem sokat hezitált Kosztyu Anikó vezette kormányhivatali osztály akkor sem, amikor az Orczy-park 150 fájának kivágására bólintottak rá, igaz az osztályvezető szerint a Városligetben folyó hatalmas építkezéseknek nemcsak hogy nincs jelentős környezeti hatása, de ezt előzetes eljárásban vizsgálni sem kell. A mostani fakivágás aligha lesz az utolsó a téren, hiszen a SIP program az agrárpalota és a volt Kúria épületének rekonstrukciójával folytatódik.
Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Országgyűlés Hivatala válaszolt kérdéseinkre. Közölték: a közelmúltban főként viharok következtében számos fakidőlés történt az országban, így Budapesten is. A közterületen kidőlt fák által okozott károkért a terület kezelője, általában a helyi önkormányzat, a Kossuth Lajos tér esetében vagyonkezelőként, az Országgyűlés Hivatala a felelős.  „Megrendeltünk egy teljeskörű szakértői vizsgálatot egy igazságügyi szakértőtől, mely az Országgyűlés Hivatala által felügyelt terület összes fájára kiterjedt. A szakvélemény kettős célt szolgált, elsődlegesen az élet és balesetveszélyes fák beazonosítása, melyek eltávolítása nem tűr halasztást, másrészt a közvetlen veszélyt nem jelentő, de növényegészségügyi, vagy tájépítészeti szempontból cserélendő egyedek azonosítása. A szakvélemény 2020. augusztus 31-én készült el, összesen 10 db olyan fát azonosított, amelyet élet és balesetveszély miatt haladéktalanul el kell távolítani. Felvettük a kapcsolatot a területen kertészeti szolgáltatást végző céggel. Árajánlatot kértünk a fák kivágására, elszállítására, a tuskó eltávolítására, és a fapótlásra. Az árajánlatot még várjuk, de előzetes egyeztetések alapján a teljes műveket, fapótlással együtt október második felében valósul meg, a kivágást pedig a lehető leghamarabb elvégeztetjük” – fogalmaztak. Hozzátették, hogy a fák pótlására a kivágásra ítélt fák helyén, vagy annak közvetlen közelében kerül sor. „A vonatkozó jogszabály (346/2008. (XII.30) Kormányrendelet a fás szárú növények védelméről ) szerint beteg, elpusztult, életveszélyes fák esetén az élet, egészség, vagy vagyonvédelmi okokból kivágandó fák esetében nem kell engedélyt kérni, utólagos, 3 napon belüli bejelentési kötelezettségünk van” – írták.