Előfizetés

Több mint 30 bálányi PET-palackot vitt a Kossuth térre a Greenpeace

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 14:51

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A környezetvédők az eldobható italcsomagolások kivezetését követelik.
Óránként száznyolcvanezer, naponta csaknem négymillió, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk el Magyarországon – állítja a Greenpeace Magyarország. A nemzetközi környezetvédők hazai szervezetének aktivistái csütörtökön több mint 30 bálányi összepréselt PET-palackot vittek ki a Kossuth térre, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen és pazarló fogyasztásra. A Népszavához eljuttatott közleményükben kifejtik:
„Ezekkel az egyszer használatos csomagolóanyagokkal folyamatosan fokozzuk a klímaválságot és pusztítjuk az élővilágot. A PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végzik.”

A Greenpeace ezért petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, és azt követeli a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen.
„Az alumínium dobozok és az egyszer használatos üvegpalackok döntő részét sem gyűjtjük szelektíven, ezért ezek az italcsomagolók is többnyire szemétlerakókon végzik”

– hangsúlyozták a környezetvédők.

Hozzátették azt is, hogy egy PET-palackot vagy bármilyen más anyagból készült italcsomagolást sokszor kevesebb mint egy percig használunk csak, pedig előállításukhoz értékes nyersanyagot, műanyag esetében a Föld mélyéből származó kőolajat használnak. – A palackok a természetbe kikerülve később mikroműanyaggá aprózódnak, a szemcsék pedig bekerülnek a folyóinkba, a csapvizünkbe és az emberi szervezetbe is. Egy műanyag palack lebomlási ideje több száz év, így akár 450 évig is szennyezi a környezetet, pusztítja az élővilágot – emelték ki. A Greenpeace szerint fontos lépés az újrahasznosítás növelésének érdekében, ha az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatára bevezetik az úgynevezett visszaváltós rendszert, de mint fogalmaztak, ennél jóval többre van szükség. Javaslatuk szerint elengedhetetlen a többször használatos, újratölthető italcsomagolások elterjedése, amellyel az újrahasznosítás helyett inkább az újrahasználatot ösztönöznék. Ezért azt követelik:
  • minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;
  • az italcsomagolások legalább 70 százaléka a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.

Nem készítették fel az egészségügyben dolgozókat a második hullámra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 14:22

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A szakszervezeti vezető szerint a rendszer sok tekintetben működésképtelen.
Lesújtó képet festett az ellátórendszer működéséről a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Soós Adrianna az ATV Start című műsorában azt mondta, az eddig is jelentős létszámhiány csak nagyobb lett az elmúlt hónapokban több ezer fővel csökkent az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban dolgozók száma. Az érdekképviseleti vezető szerint komoly megterhelést jelent a dolgozóknak a második hullám, ráadásul a rendszer sok tekintetben működésképtelen. A személyi feltételek biztosításával is komoly gondok vannak.  
Van olyan koronavírusos beteg ellátására kijelölt kórház, ahol már máshonnan kell személyzetet kérni, mert intézményen belül nem lehet már átcsoportosítani.

Emiatt a Magyar Orvosok Szakszervezetével levelet írtak Orbán Viktornak, amiben béremelést és pótlékot kérnek a dolgozóknak.  "Elborzasztó" az a meghívás, miszerint 500 jegyet biztosítanának a magyar mentőszolgálati dolgozóknak a szeptember 24-ei budapesti Szuperkupa-döntőre. Problémásnak tartja, hogy egyszerre félezer mentőst vonnának ki a meccs idejére, miközben ott is nagy a létszámhiány. Ugyan a gesztusnak örülnek, de kockázatosnak tartja egészségügyi szempontból. 
Nem bírná ki a rendszer, ha egy esetleges megfertőződés miatt 500 mentős kényszerülne karanténba

- mondta el Soós Adrianna.  A mérkőzés körül koránt sincs minden rendben. Míg a kormány egyre szigorúbb járványintézkedésekről dönt, az UEFA zavartalanul árulja a jegyeket a budapesti Szuperkupára, amiről üzleti titokra hivatkozva nem árul el részleteket - írta meg csütörtöki számában a Népszava. A szerződésben foglalt titoktartási klauzula miatt a megrendezésről szóló megállapodás nem osztható meg – ezzel a fordulattal hárította el az érdemi válaszadást tegnap az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), amelyet a szeptember végére tervezett, budapesti szuperkupa miatt keresett meg lapunk újra. Mint emlékezetes, az UEFA maga fogalmazta meg, hogy járványügyi szempontból „pilot” azaz kísérleti-, tesztmeccseként tekint a Bayern München és a Sevilla mérkőzésre, amelyet 20 ezer néző élőben láthat.

Több településen ismét magas a levegő ózontartalma

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 14:16

Fotó: Béres Márton / Népszava
Budapest mellett hét városban kifogásolt a levegő minősége.
Több településen ismét magas a levegő ózontartalma – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki adataiból. Térképük szerint a magas ózontartalom miatt nyolc településen – Budapesten, Százhalombattán, Tökölön, Veszprémben, Pécsen, Komlón, Egerben és Oszláron – kifogásolt a levegő minősége.
Az elmúlt időszakban az NNK többször is felhívta a figyelmet a magas ózonkoncentrációra. A tisztifőorvosi Facebook-oldalon korábban azt írták: a magas ózonkoncentráció miatt a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak. Ezért az asztmában vagy más légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják, hogy az érintett településeken ebben a napszakban intenzív fizikai tevékenységet végezzenek a szabadban.