Előfizetés

Nem készítették fel az egészségügyben dolgozókat a második hullámra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 14:22

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A szakszervezeti vezető szerint a rendszer sok tekintetben működésképtelen.
Lesújtó képet festett az ellátórendszer működéséről a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Soós Adrianna az ATV Start című műsorában azt mondta, az eddig is jelentős létszámhiány csak nagyobb lett az elmúlt hónapokban több ezer fővel csökkent az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban dolgozók száma. Az érdekképviseleti vezető szerint komoly megterhelést jelent a dolgozóknak a második hullám, ráadásul a rendszer sok tekintetben működésképtelen. A személyi feltételek biztosításával is komoly gondok vannak.  
Van olyan koronavírusos beteg ellátására kijelölt kórház, ahol már máshonnan kell személyzetet kérni, mert intézményen belül nem lehet már átcsoportosítani.

Emiatt a Magyar Orvosok Szakszervezetével levelet írtak Orbán Viktornak, amiben béremelést és pótlékot kérnek a dolgozóknak.  "Elborzasztó" az a meghívás, miszerint 500 jegyet biztosítanának a magyar mentőszolgálati dolgozóknak a szeptember 24-ei budapesti Szuperkupa-döntőre. Problémásnak tartja, hogy egyszerre félezer mentőst vonnának ki a meccs idejére, miközben ott is nagy a létszámhiány. Ugyan a gesztusnak örülnek, de kockázatosnak tartja egészségügyi szempontból. 
Nem bírná ki a rendszer, ha egy esetleges megfertőződés miatt 500 mentős kényszerülne karanténba

- mondta el Soós Adrianna.  A mérkőzés körül koránt sincs minden rendben. Míg a kormány egyre szigorúbb járványintézkedésekről dönt, az UEFA zavartalanul árulja a jegyeket a budapesti Szuperkupára, amiről üzleti titokra hivatkozva nem árul el részleteket - írta meg csütörtöki számában a Népszava. A szerződésben foglalt titoktartási klauzula miatt a megrendezésről szóló megállapodás nem osztható meg – ezzel a fordulattal hárította el az érdemi válaszadást tegnap az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), amelyet a szeptember végére tervezett, budapesti szuperkupa miatt keresett meg lapunk újra. Mint emlékezetes, az UEFA maga fogalmazta meg, hogy járványügyi szempontból „pilot” azaz kísérleti-, tesztmeccseként tekint a Bayern München és a Sevilla mérkőzésre, amelyet 20 ezer néző élőben láthat.

Több településen ismét magas a levegő ózontartalma

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 14:16

Fotó: Béres Márton / Népszava
Budapest mellett hét városban kifogásolt a levegő minősége.
Több településen ismét magas a levegő ózontartalma – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki adataiból. Térképük szerint a magas ózontartalom miatt nyolc településen – Budapesten, Százhalombattán, Tökölön, Veszprémben, Pécsen, Komlón, Egerben és Oszláron – kifogásolt a levegő minősége.
Az elmúlt időszakban az NNK többször is felhívta a figyelmet a magas ózonkoncentrációra. A tisztifőorvosi Facebook-oldalon korábban azt írták: a magas ózonkoncentráció miatt a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak. Ezért az asztmában vagy más légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják, hogy az érintett településeken ebben a napszakban intenzív fizikai tevékenységet végezzenek a szabadban.

V4-találkozó: lengyel meghívásra Orbán is Lublinba utazik

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 13:26

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP or licensors
A tanácskozáson a járványügyi védekezés és a belarusz válság is téma lesz.
Orbán Viktor miniszterelnök pénteken részt vesz a visegrádi országok kormányfőinek lublini egyeztetésén, amelyre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök meghívására kerül sor – közölte csütörtökön Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön. A V4-es kormányfői egyeztetés várható témái az EU-Kína kapcsolatok, a Törökországgal kirobbant nemzetközi jogi viták, a transzatlanti együttműködés helyzete lesznek, de a többi közt értékelik a járványügyi védekezés és a belarusz válság fejleményeit is.