Előfizetés

SZFE-ügy: művészek, akik tiszta lapot és egyeztetést javasolnak a „szellemi polgárháborúban”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 15:43

Fotó: Népszava
Rudolf Péter és Hernádi Judit is megszólalt az eddig állami fenntartású Színművészeti Egyetem „kiszervezésével” kialakult helyzetről.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli történések számomra riasztók – nyilatkozta a 24.hu-nak Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt napokban sem enyhült a viszony a hatalom által kinevezett, Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium és az intézmény épületét elfoglaló, és hetek óta tiltakozó hallgatók között. A múlt vasárnapi tízezres élőlánc szervezői továbbra is elszántak, és az egyetem autonómiáját, az oktatás szabadságát követelik. – Ennek kapcsán a Vígszínház 300 dolgozója nevében nem nyilatkozhatok; a színház tagjai maguk döntik el, hogy miként viszonyulnak a helyzethez – írta a portálnak Rudolf Péter, akinek azonban határozott véleménye van:
„Lényegében olyan szellemi polgárháború van körülöttünk, melyben lehetetlen létezni, dolgozni, gondolkozni, és nem tehetjük a dolgunkat. Megmerevedtek a frontvonalak. Jelen körülmények között konszenzusra, továbblépésre nem látok esélyt. Vissza kellene térni a kezdő pillanathoz. A szenátus jogainak és feladatainak tisztázáshoz. Egy művészeti egyetem szabadsága nemzeti ügy. Továbbra is úgy gondolom, nem történhet semmi az egyetemmel való egyeztetés nélkül.”

Rudolf Péter, aki júliustól áll a Vígszínház élén, végül leszögezte: „Tiszta lap kell. Újratervezés.” A 24.hu-nak Hernádi Judit színésznő is nyilatkozott. Szerinte semmit nem lehet ráerőszakolni emberekre, se innen, se onnan.
„Hál’ istennek, Vidnyánszkynak Kaposváron volt alkalma már egy színészképzést felépíteni, a diákok tehát választhattak a két lehetőség között, és biztos volt olyan, aki Kaposvárt jelölte meg elsőnek.”

– vélekedett.

Hernádi Judit ugyanakkor azt mondta, hogy a diákok tiltakozása egy nagyon nehezen megtörhető lázadás, mert „azt nem lehet lerombolni valakiben, hogy azt gondolja, amit szeretne.” – Mellettük állok, amennyire csak tudok – mondta a színésznő, aki többes számban fogalmazott:
„Kicsit olyanok vagyunk, mint a veszekedő gyerekek, akik juszt is ellent mondanak a másiknak. Pedig tulajdonképpen csak saját magunkat kéne meghallgatnunk, mert ugyanazt mondja a másik fél is. Ettől függetlenül lehetetlen bármelyik fél kizárása. És ebben a pillanatban Vidnyánszkynál van az erő, ha pedig ez így van, akkor ő az, akinek engednie kell.”

Novemberben döntenek arról, melyik film induljon az Oscar-díjért

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 13:03

Fotó: Shutterstock
A 2021-es világhírű filmes seregszemlére – a koronavírus-járvány miatt – most először online bemutatott alkotásokkal is lehet pályázni.
Még idén novemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről a hivatalos szakmai bizottság – közölte csütörtökön a Nemzeti Filmintézet (NFI). A Káel Csaba - a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos - felkérésére megalakult testület tagjai a járványhelyzet miatt kivételesen nem csak a mozikban bemutatott filmek közül válogathatnak.  Az idei nevezésről döntő bizottság tagjai:
  • Deák Kristóf, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm rendezője
  • Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai
  • Bereczki Csaba, a Nemzeti Filmintézet Nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója
  • Novák Emil, a Magyar Filmakadémia ügyvezető elnöke
A filmvilág legnagyobb presztízsű díjára idén először azokat az alkotások is benevezhetők, amelyek eredetileg moziforgalmazásra készültek, de a járvány miatt végül online voltak először láthatók.    Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy alkotást nevezhet azok közül, amelyeket 2019. október 1. - 2020. december 31. között mutattak be az adott országban.   A filmvilág legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos nevezései közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek. A jelöltek listáját 2021. március 15-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadása a tervek szerint április 25-én lesz majd Los Angeles-ben.

A járvány miatt elmaradt fesztiválok szervezői most támogatásért pályázhatnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 10:54
A 2019-es Sziget fesztivál sajtóbejárása
Fotó: Népszava
Megjelent 700 millió forintos keretösszeggel az a pályázat, amely a Covid-járvány miatt elmaradt, vagy jelentősen csökkentett programmal megvalósult, 500 fő feletti könnyűzenei fesztiválok szervezőit támogatja – közölte Facebook-oldalán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
A fesztiválszervezők működési támogatási keretösszegét az ügynökség az 1 milliárd forintos „vis maior-keretéből” biztosítja. Akik az MTÜ honlapján megtalálható kiírásnak megfelelnek, legalább egymillió, de legfeljebb 35 millió forintot kaphatnak. A felső határt a tavalyi fesztiváljegy-bevétel tíz százalékában határozták meg. 
Azok indulhatnak a pályázaton, akik olyan 500 fő feletti alkalmi zenés, táncos szabadtéri rendezvényeket szerveztek, amelyek zenei programja kifejezetten könnyűzene központú, belépőjegy-kötelesek, és minimum 3 egymást követő napon, legalább napi 2 könnyűzenei programot tartalmaztak. További feltétel, hogy a rendezvényeket 2020 előtt legalább 3 egymást követő évben megtartották, azonban idén a Covid-járvány miatt elmaradtak vagy jelentősen csökkentett programmal valósultak meg.   Kiemelték azt is, hogy a támogatás folyósítása egy összegben, előlegként történik, nem feltétele saját forrás biztosítása, illetve rendelkezésre állása.
„Az MTÜ célja a támogatással az, hogy a fesztiválpiac szereplői talpon maradjanak, és a szektor újraindulásakor színvonalas programkínálatot és minőségi infrastruktúrát kínálhassanak a látogatók számára”

– fogalmaztak.

A Népszava is beszámolt arról korábban, hogy az elmaradt fesztiválok fellépői, az úgynevezett százas listára felkerült zenészek 5,3 milliárd forintos kormánytámogatásból úgynevezett raktárkoncerteket tarthatnak.