Előfizetés

Megszökött két kenguru a miskolci állatkertből

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 14:45

Fotó: PHILIPP GUELLAND / AFP
Az egyik állat már elhagyta az állatkert területét és a közeli erdős, ligetes részen lehet, eredeti élőhelyének megfelelően a nyílt füves területet kedveli.
A Miskolci Állatkert és Kultúrparkból csütörtökön kiszökött kifutójából két Bennett-kenguru, az Ausztráliából származó békés és alapvetően félénk állatok az emberre semmifajta veszélyt nem jelentenek – közölte a a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az egyik kenguru már elhagyta az állatkert területét és a közeli erdős, ligetes részen lehet, eredeti élőhelyének megfelelően a nyílt füves területet kedveli. A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. és a Miskolci Állatkert és Kultúrpark munkatársai arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben látja valaki a 60-70 centiméter magas, szürkés színű, közepes, ülő kutyára hasonlító állatot, akkor ne próbálják meg megfogni, hanem értesítsék a hatóságokat vagy az állatkertet. A Bennett-kenguru békés jószág, nem támad, viszont ha meg akarják fogni, védekezni fog és akár önmagában is kárt tehet menekülés közben. Arra kérik az állatkert környékén kirándulókat, hogy kutyáikat pórázon sétáltassák az esetleges balesetek elkerülése érdekében.

Fehér oroszlánkölyökre bukkantak egy karambolozó kamion roncsai között

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 09:41
Képünk illusztráció
Fotó: Wang Kai/XINHUA / AFP
Szemtanúk szerint a teherautóban egy tukán is utazott, de az az ütközés után megszökött.
Fehér oroszlánkölyök került elő egy autópálya-baleset után egy kamionból Németországban. A hét hónapos nőstény jól van – közölte szerdán a német állatkert, amely befogadta.
A ritka színű kölyköt azután fedezték fel, hogy egy kamion két másik járművel ütközött össze az A5-ös autópályán Heidelberg közelében kedden. A kamionsofőrt és két utasát, akik mindannyian szlovák állampolgárok, kórházba vitték. A fehér oroszlánkölyköt, amely sértetlenül bukkant fel a roncsok közül, Landau város állatkertjébe szállították. "Éjszaka tejet ivott és egy kis darált húst evett" – mondta el a dpa-nak a Reptilium állatkert munkatársa, Dominik Bischoff. A gondozók Leának nevezték el a kis oroszlánt.
A kamionban a rendőrök megtalálták dokumentumokat, amelyek szerint Lea Szlovákiából Barcelonába tartott, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy útja törvényes volt-e. Szemtanúk szerint a kamionban tukán is volt, a hatalmas és különös csőrű madár azonban a karambol után megszökött.
Szivárványcsőrű tukán Costa Ricán a La Pumas Állatkertben
Fotó: Donar Reiskoffer / Wikipédia

Lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 08:51

Fotó: JOSH EDELSON / AFP
Összefüggő "tűzövezet" alakult ki Mexikótól a kanadai határig.
Kaliforniától Washington államig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke, ahol erdőket és lakott területeket fenyeget a megállíthatatlanul terjedő erdő- és bozóttűz.
Kaliforniában az elmúlt hetekben már több mint 2,5 millió hektárnyi területet pusztított el a tűzvész, egyszerre 28 helyen ég az erdő és a bozót, és a hét elején Dél-Kalifornia mind a nyolc nemzeti parkját lezárták a tűzvészek miatt. Szerda estig a tűzvészek 8 halálos áldozatot követeltek. Több mint 14 ezer tűzoltó küzd a lángokkal, egyelőre mindhiába. 
Szerdán azonban már nemcsak Kalifornia északi vidékein pusztítottak a lángok, hanem átterjedtek a szomszédos Oregon államra is, és elérték annak egyik északi nagyvárosát, a Washington állam határához közeli Portlandet is.
A San Francisco Chronicle című lap tudósítása szerint San Franciscót szerdán csaknem teljes sötétség borította a sűrű, szinte áthatolhatatlan füst miatt, majd délutánra a sötétséget a lángok bíbor színe váltotta fel. 
"Mint hogyha eljött volna a világvége!"

- idézett a lap egy helybélit.

A Kaliforniával északon szomszédos Oregon kormányzója, Kate Brown példa nélkül állónak nevezte a tűzvészt. Sajtótájékoztatóján azt mondta: öt kisebb várost teljesen elemésztett a tűz, és attól lehet tartani, hogy rekordmagas lesz a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. Lángokban áll Oregon déli és középső vidéke, és a kormányzó közlése szerint Dél-Oregon természeti szépségei lényegében elpusztultak. "Ez lehet az állam történetének legnagyobb vesztesége, mind emberéletben, mind természeti és épített örökségben" – fogalmazott Kate Brown.
"Őszinte leszek, további veszteségekre számítunk"

– tette hozzá.

Oregon déli részein több várost kiürítettek, a lakosokat az állam északi vidékeire, menedékhelyekre szállították.
Az amerikai televíziók apokaliptikus képeket mutatnak a nyugati partvidékről. Beszámolóik szerint a szárazság, az óriási hőség és az erős szél "történelmi léptékű pusztítást" okoz. Szerda este már a Kanadával szomszédos Washington államban is égett a táj, és ezzel lényegében Mexikótól a kanadai határig összefüggő "tűzövezet" alakult ki.