Előfizetés

Még mindig naponta 4-en megölik magukat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 17:13
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
2003 óta szeptember 10-én tartják az öngyilkosság megelőzésének világnapját, de nem csak ma lenne fontos észrevenni a figyelmeztető jeleket.
Magyarországon a statisztikai adatok szerint ugyan évről évre kevesebben ölik meg magukat, naponta négy, hetente nagyjából 30 ember lesz öngyilkos, közülük kettő 25 év alatti. Sokkal többen vannak, akik megpróbálnak véget vetni életüknek, de nem halnak bele a kísérletbe – olvasható az Ifjúsági Lelki Elsősegély oldalon. A 444.hu ismertette az Eurostat csütörtökön, az öngyilkosság megelőzésének világnapján közzétett adatait, amely az Európai Unió országainak régiókra bontott öngyilkossági statisztikáit tartalmazza. Ennek alapján Magyarországon 2017-ben 17 öngyilkosság jutott 100 ezer lakosra, az egyik legmagasabb öngyilkossági rátával rendelkező ország az uniós tagállamok között. Érdekes, hogy az országos rátához képest azonban jóval gyakoribbak az öngyilkosságok a dél-alföldi régióban, 100 ezer lakosra vetítve 23 ember végzett magával.

Vegyük észre!

Mint az ingyenesen hívható telefonos lelkisegély-szolgálatot működtető szervezet oldalán írják, az öngyilkosságra készülők többsége jelzi a szándékát. Igaz, egy krízisben lévő nem biztos, hogy képes jól kommunikálni, ezért a segélykiáltása néha csak szimbolikus. Figyelmeztető jel lehet, ha valaki elajándékozza a számára fontos tárgyakat, kisállatát, ha hirtelen törli magát a közösségi oldalakról, de gyakori, hogy hosszú utazásról, mély alvásról vagy zuhanásról beszél. Az öngyilkosságra készülő többnyire nem hirtelen dönt, hanem napokig fontolgatja a döntését, módszert keres, beszerzi a hozzá szükséges eszközöket, amelyek intő és észrevehető jelek lehetnek.
A szakemberek tanácsa szerint ilyenkor érdemes megpróbálni beszélgetni és szóba hozni a témát, mert felszabadító hatása lehet, ha a bajban lévő megoszthatja valakivel a nyomasztó gondolatait. Tudni kell, hogy aki öngyilkosságra készül, nem meghalni akar, csak éppen nem lát más kiutat a problémáiból. Kapaszkodót keres, a támogató jelenlét, a kifejezésre juttatott szeretet, fontosságának éreztetése önmagában is életet menthet. Célszerű bevonni a családját, barátait, a legnehezebb időszakban nem egyedül hagyni, és megadni a lelkisegély-szolgálatok telefonszámait, ahol képzett önkéntesek segítenek kimondani a szorongató érzéseket.

Ingyenes segélyhívók:

Az Ifjúsági Lelki Elsősegély telefonszáma, amely ingyen hívható mindennap 17.00. és 21.00. között:137-00 Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ): 116-123 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyar Facebook-oldala azt írja: az öngyilkosság megelőzésének világnapja arra emlékeztet bennünket, hogy figyeljünk egymásra. „Ha azt látjuk, hogy a barátunk, az osztálytársunk, az ismerősünk nincs jól, forduljunk hozzá őszinte figyelemmel. Ne engedjük el senkinek a kezét!”
Az országos tisztifőorvos közösségi oldala a telefonos lelki elsősegély-szolgálatok telefonszámait posztolta ki a 2003 óta tartott világnap alkalmából.

Bizánci templom maradványaira bukkantak egy lakóház alatt Izraelben

MTI
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:21

Fotó: Rabei Khamisy / Haaretz
Három, 5-6. századi mozaikot találtak a családi ház lakói.
Bizánci templom maradványaira bukkantak a lakók a házuk alatt Izrael északi részén – jelentette szerdán a Háárec című helyi újság honlapja. A Miliya arab faluban élő Elijja és Samija Arraf házuk alatt három mozaikra bukkantak. Szobáik padlója alatt egy bizánci építmény központi részének apró kövekből kirakott, míves mozaikpadlóját, udvaruk alatt pedig a templom bejáratát vagy átriumát, külső, nem fedett terét találták meg a mozaikpadló durvább, két centiméteres kövekből álló padlózata alapján.
Tőlük 15 méterre, Elijja Arraf Michel nevű bátyjának otthona alatt is régészkedtek, és ott is eredménnyel jártak: egy harmadik, szintén gondosan kidolgozott mozaikra leltek, és a terület nagysága alapján arra gondolnak, hogy nemcsak egy templom, hanem egy kolostor lehetett a faluban. Két különálló templom padlózata is lehetne a két díszes mozaik, de 1600 évvel ezelőtt, a bizánci korban 5-600 lakója lehetett a településnek, és valószínűbbnek tűnik egy kolostorkomplexum, mint két templom építése.
Az Arraf család tagjai 1875-ben költöztek le a Miliya látképét ma is meghatározó, domb tetején álló keresztes vár romjai közül a domboldalra, ahol egy ottomán-török stílusú családi otthont emeltek maguknak. A családi legenda szerint amikor elhagyták a várfalak nyújtotta biztonságot, akkor sokan azzal riogatták őket, hogy majd felfalják őket a farkasok a lenti védtelen földeken, egy másik legenda szerint pedig mozaikokat láttak az alapok ásásánál. 
Később a család gyarapodott, az 1930-as években újabb, háromszobás házat építettek a régi mellé, és 1952-ben a két építmény összeépítésével növelték otthonukat. Amikor ezeken az építkezéseken leástak, ismét látták a mozaikokat, és felidézték a beigazolódott régi családi legendát. 1952-ben egy évre le is állították emiatt a munkálatokat, nyitva hagyták a gödröt, és mindenkinek megmutatták a mozaikot a faluban, majd újra elfeledkeztek a föld alatti maradványokról.
Az 1980-as években aztán Elijja bátyja, Michel egy új ház alapjait kezdte ásni udvarukon, és egy eddig ismeretlen, új mozaikra bukkant. Kihívta az Izraeli Régészeti Hatóságot (IAA), amely 1988-ban a család költségére feltárta a padlót. A 6 méter hosszú és 3 méter széles mozaikon egy görög felirat - medalion - is előkerült. Az ásatásokat azóta is folytatják, a haifai egyetem régésze, az utca túloldalán lakó Rabei Khamisy vezeti őket, a faluból jelentkező önkénteseket és a család tagjait irányítja a terület - vagyis a ház kertjének - feltárásában.
A szabályosan kelet-nyugati tájolású, ötödik-hatodik századi templom oltárát még nem találták meg, és a régész szerint az is lehet, hogy soha nem is fogják. A hetedik század elejétől ugyanis vérzivataros idők köszöntöttek a térségre: előbb 614-ben perzsa hódítás söpört végig Galileán, majd a muzulmán hódítóké lett a térség. Később keresztes lovagok érkeztek, akik 1150 körül a domb tetején várat építettek maguknak, valószínűleg felhasználva az egykori bizánci kolostorrom köveit. 2017-ben az ő hatalmas borászatukat találták meg és tárták fel a falu lakói, szintén Khamisy vezetésével.
Miliya nevű észak-alileai faluban magyar leszármazottak is élnek: számos Lajusz-Lajos nevű család a keresztes vitézekkel érkezett ősök hagyományát ápolja mintegy ezer éve. A falu kétszáz éves temploma mellett avatták fel tavaly ősszel a szentföldi zarándoklatot vezető II. András király domborművét keresztes hadjáratának nyolcszázadik évfordulóján.

Egy órán belül eredményt ad a cseh koronavírus-gyorsteszt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 11:21
Illusztráció
Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP
Tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus és egyéb fertőzések jelenlétét.
Egy órán belül eredményt mutat az az új koronavírus-gyorsteszt, amelyet cseh kutatók fejlesztettek ki – írta az Euronews. A teszt tünetmentes emberek szervezetében is képes kimutatni a koronavírus és egyéb fertőzések jelenlétét.  
A tömeges tesztelésre alkalmas orvosi eszköz hasznos lenne például tömegrendezvények szervezésénél, hiszen egy focimeccs vagy koncert előtt egy órával lehetne szűrni a közönséget.
Jelenleg a gyorsteszt hitelesítése zajlik, a gyártás utána kezdődhet. Az olomouci Palacky Egyetem orvostudományi karán kifejlesztett teszt ára jóval alacsonyabb a jelenlegi teszteknél, 100 és 500 cseh korona (vagyis 1400 és 6800 forint) között van.