Előfizetés

Sztrájkolni is készek az SZFE munkatársai

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2020.09.10. 16:31

Fotó: Ladjánszki Máté / LADJANSZKI MATE
A felhíváshoz egyre többen csatlakoznak, már az első napon 85 munkatárs jelezte, hogy szeptember 21-től részt vesz a tiltakozásnak ebben a formájában is, ha nem sikerül eredményt elérni a sztrájktárgyaláson.
Sztrájkkövetelésekkel fordultak a kormányhoz szerdán a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói, mert az intézmény fenntartójának kijelölt alapítvány által megszövegezett alapító okirat és az új szervezeti és működési szabályzat is sérti a munkavállalók érdekeit. Veszprémi Judit, az egyetem kommunikációs vezetője, az ötfős sztrájktárgyaló delegáció tagja a Népszavának elmondta, hogy nem valamelyik szakszervezet tagjaként, hanem egyszerű dolgozóként kezdeményezik a határozatlan idejű munkabeszüntetést, ha a miniszterelnök nem jelöli ki öt napon belül a kormány tárgyalóit, vagy velük hét nap alatt nem sikerül megegyezni a sztrájkkövetelések teljesítéséről. Berki Erzsébet sztrájkszakértő megerősítette, hogy nem kell szakszervezeti háttér a sztrájk szervezéséhez és az egyetem dolgozóinak ötpontos követeléslistája is megfelel a sztrájktörvényben megfogalmazott feltételnek, hogy a munkavállalók gazdasági és szociális érdekei miatt indítható ilyen akció, mert az SZFE munkavállalóinak alapvetően változtak meg munkafeltételei. A követelések között szerepel, hogy a kormány garantálja az alkotás, oktatás és az egyetem szabadságát, hogy állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit, hogy az egyetem belső működését a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg, továbbá, hogy az intézmény vezetőit szintén a szenátuson keresztül az egyetemi közösség választhassa meg és végül, hogy garantálják az eddigi pénzügyi források megmaradását. Egyre többen csatlakoznak a sztrájkfelhíváshoz, már az első napon 85 munkatárs jelezte, hogy szeptember 21-től részt vesz a tiltakozásnak ebben a formájában is, ha nem sikerül eredményt elérni a sztrájktárgyaláson. Hozzá kell tenni, néhány hete szakszervezeti alapszervezet is létrejött az egyetemen, ennek titkára, Csató Kata mesteroktató szintén tagja a tárgyalódelegációnak. A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) szeptember 24-re tervezett küldöttgyűlése dönt hivatalosan az SZFE szakszervezetének felvételéről tagjai sorába. Egyébként az FDSZ elnöke, Dráviczki Sándor tegnap levélben kért időpontot Palkovics László innovációs minisztertől, hogy a színművészetin kialakult helyzetről, és általában az új alapítványi fenntartói formáról tárgyaljanak. A kulturális terület több szakszervezete is szolidaritását fejezte ki az egyetem munkatársainak akciójával.

Marad a nyári hőség hétvégén is

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.09.10. 16:13

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Eső nem várható.
A hétvégén is marad a hőség, többfelé 30 foknál is melegebb lesz napközben, de éjszakánként felfrissül az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez. Pénteken, szombaton és vasárnap is sok lesz a napsütés, csapadék nem várható.     Pénteken a sok napsütés mellett fátyolfelhők és lapos gomolyfelhők is megjelennek az égen, de ezek csapadékot nem adnak. A Dunától keletre az északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 15 fok között alakul, az északi szélvédett völgyekben lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 29 fok között várható.
Szombaton a minimumhőmérséklet 8 és 15, a maximumhőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Vasárnap a leghidegebb órákban 9-16 fok lesz. Napközben 26-31 fokig melegszik fel a levegő.

Egy székesfehérvári iskola tanára és a teljes osztálya is karanténba került

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 15:45

Fotó: Goolge Street View
Az egyik diák tesztje lett pozitív.
A székesfehérvári Árpád Technikum Szakképző egyik tanulójának pozitív lett a Covid-19 tesztje – számolt be róla az fmc.hu. Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a tanuló már egy hete otthon tartózkodik, most érkezett meg a teszt eredménye, ami pozitív lett. Az osztálytársaival csak rövid időre érintkezett, de az osztályánál szerdán már elrendelték a távoktatást. Így a többi diák is otthon tartózkodik. A kancellár szerint szerencséjük van, mert hamar jelezte a diák, hogy kontaktszemélynek minősül, így csak szeptember elsején tartózkodott bent az iskolában. Akkor osztályfőnöki órán találkozott az osztályfőnökkel, ő most szintén otthoni karanténban van.
Kulcsár Szilvia elmondta azt is, hogy a centrum teszteltetné a diákokat és fedezné ennek költségeit, de nem sok értelme van. Nekik nincsenek tüneteik, és már egy hete nem találkoztak a fertőzött társukkal. Ha most letesztelik őket, nem érkezne meg időben a második teszteredményük, ezért az otthoni karantén is megoldást jelent.
A tanév kezdete óta egymás után érkeznek hírek arról, hogy melyik iskolában találtak fertőzöttet. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke, Horváth Péter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy tíz és húsz között van azon iskolák száma, ahol részlegesen – egy-egy osztályt érintve – digitális oktatásra kellett átállni a koronavírus-járvány miatt.