Előfizetés

Egy székesfehérvári iskola tanára és a teljes osztálya is karanténba került

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 15:45

Fotó: Goolge Street View
Az egyik diák tesztje lett pozitív.
A székesfehérvári Árpád Technikum Szakképző egyik tanulójának pozitív lett a Covid-19 tesztje – számolt be róla az fmc.hu. Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, hogy a tanuló már egy hete otthon tartózkodik, most érkezett meg a teszt eredménye, ami pozitív lett. Az osztálytársaival csak rövid időre érintkezett, de az osztályánál szerdán már elrendelték a távoktatást. Így a többi diák is otthon tartózkodik. A kancellár szerint szerencséjük van, mert hamar jelezte a diák, hogy kontaktszemélynek minősül, így csak szeptember elsején tartózkodott bent az iskolában. Akkor osztályfőnöki órán találkozott az osztályfőnökkel, ő most szintén otthoni karanténban van.
Kulcsár Szilvia elmondta azt is, hogy a centrum teszteltetné a diákokat és fedezné ennek költségeit, de nem sok értelme van. Nekik nincsenek tüneteik, és már egy hete nem találkoztak a fertőzött társukkal. Ha most letesztelik őket, nem érkezne meg időben a második teszteredményük, ezért az otthoni karantén is megoldást jelent.
A tanév kezdete óta egymás után érkeznek hírek arról, hogy melyik iskolában találtak fertőzöttet. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke, Horváth Péter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy tíz és húsz között van azon iskolák száma, ahol részlegesen – egy-egy osztályt érintve – digitális oktatásra kellett átállni a koronavírus-járvány miatt.

Pattintja az akadémiai elnök meghívását Palkovics

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 15:30
Freund Tamás
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Itt az újabb akadémiai balhé?
Nem fogadta el Freund Tamás ebédmeghívását az Akadémia székházába Palkovics László.

Az innovációs és technológiai miniszter hosszas levében magyarázta meg, miért változtatta meg a szakmai zsűri javaslatát a kutatói pályázatokról. A miheztartás végett pedig közölte, a jövőben is így fog eljárni – írja az atv.hu, amely megszerezte a válaszreakciót.   „Nem először éri a kormányzatot és személy személyesen engem az a vád az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) alapkutatási pályázatok kapcsán, hogy a tudományt, az alapkutatásokat nem tartjuk kellően fontosnak, vagy értékesnek,
pedig elég csupán néhány, a közelmúltban indult kezdeményezést említenem, hogy alátámasszam, ez nem igaz.”

– kezdi levelét a miniszter.  Korábban a Népszava is beszámolt arról a levélről, amelyben Freund Tamás élésen bírálja Palkovics László gyakorlatát. Mint írja, elviekben sem ért egyet azzal, hogy a szakmai tudományos konszenzust képviselő kollégiumok rangsora felülírható legyen, de példátlan az, hogy döntésével a miniszter vagy az NKFIH elnöke a szakmai kollégium minősítésével szemben ítélt meg pályázati támogatást.  Az MTA elnöke kéri, hogy a bizalom helyreállítása érdekében vizsgálja felül az eredeti kollégiumi döntéslisták megváltoztatását. Freund Tamás levelében végül ebédre hívta meg az MTA székházába Palkovics Lászlót a „részletek megbeszélésére”.
Ugyanakkor Palkovics László szerint ennél fontosabb, hogy a tudományos akadémia oldaláról érdemi kezdeményezések történjenek, így elutasítja ezt a meghívást.

A miniszter teljes levelét ide kattintva olvashatja el.

Több mint 30 bálányi PET-palackot vitt a Kossuth térre a Greenpeace

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.09.10. 14:51

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A környezetvédők az eldobható italcsomagolások kivezetését követelik.
Óránként száznyolcvanezer, naponta csaknem négymillió, évente több mint másfél milliárd darab PET-palackot használunk el Magyarországon – állítja a Greenpeace Magyarország. A nemzetközi környezetvédők hazai szervezetének aktivistái csütörtökön több mint 30 bálányi összepréselt PET-palackot vittek ki a Kossuth térre, hogy felhívják a figyelmet a mértéktelen és pazarló fogyasztásra. A Népszavához eljuttatott közleményükben kifejtik:
„Ezekkel az egyszer használatos csomagolóanyagokkal folyamatosan fokozzuk a klímaválságot és pusztítjuk az élővilágot. A PET-palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben vagy a legrosszabb esetben a természetben végzik.”

A Greenpeace ezért petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére, és azt követeli a döntéshozóktól, hogy lépjenek fel az erőforrás-pazarló, a természeti környezetet pusztító gazdasági tevékenységek ellen.
„Az alumínium dobozok és az egyszer használatos üvegpalackok döntő részét sem gyűjtjük szelektíven, ezért ezek az italcsomagolók is többnyire szemétlerakókon végzik”

– hangsúlyozták a környezetvédők.

Hozzátették azt is, hogy egy PET-palackot vagy bármilyen más anyagból készült italcsomagolást sokszor kevesebb mint egy percig használunk csak, pedig előállításukhoz értékes nyersanyagot, műanyag esetében a Föld mélyéből származó kőolajat használnak. – A palackok a természetbe kikerülve később mikroműanyaggá aprózódnak, a szemcsék pedig bekerülnek a folyóinkba, a csapvizünkbe és az emberi szervezetbe is. Egy műanyag palack lebomlási ideje több száz év, így akár 450 évig is szennyezi a környezetet, pusztítja az élővilágot – emelték ki. A Greenpeace szerint fontos lépés az újrahasznosítás növelésének érdekében, ha az Innovációs és Technológiai Minisztérium javaslatára bevezetik az úgynevezett visszaváltós rendszert, de mint fogalmaztak, ennél jóval többre van szükség. Javaslatuk szerint elengedhetetlen a többször használatos, újratölthető italcsomagolások elterjedése, amellyel az újrahasznosítás helyett inkább az újrahasználatot ösztönöznék. Ezért azt követelik:
  • minden eldobható italcsomagolást hasznosítsanak újra legkésőbb 2024-re;
  • az italcsomagolások legalább 70 százaléka a legyen újratölthető legkésőbb 2026-ra.